Τετάρτη, 22 Μαΐου 2024, 6:03:21 πμ
Δευτέρα, 08 Απριλίου 2024 09:32

Ξεκινά ο εμβολιασμός των κόκκινων αλεπούδων στην Π.Ε. Κιλκίς

Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς ενημερώνει ότι, στις 9 Απριλίου 2024 αναμένεται να ξεκινήσουν οι ρίψεις από αέρος εμβολίων – δολωμάτων κατά της λύσσας για τον εμβολιασμό των κόκκινων αλεπούδων στην Π.Ε. Κιλκίς. Εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν κατά τα τέλη Απριλίου 2024.

 

Τα εμβόλια δολώματα θα διανεμηθούν με αεροσκάφη σε αγροτικές  και δασώδεις περιοχές. Το εμβόλιο- δόλωμα έχει την όψη  μικρού  κύβου χρώματος λαδί-καφέ με οσμή  ψαριού που ελκύει τις αλεπούδες και απωθεί τους ανθρώπους. Τα εμβόλια δολώματα περιέχουν στο εσωτερικό τους μια πλαστική κάψουλα γεμάτη με το εμβόλιο (ζωντανό ιό της λύσσας ελαττωμένης λοιμογόνου δύναμης) σε υγρή μορφή και σε περίπτωση επαφής πρέπει να ακολουθήσει άμεσα επίσκεψη στο γιατρό.

Αν βρείτε ένα εμβόλιο δόλωμα  σε αγροτική ,δασώδη  και  εντός κατοικημένης περιοχής επικοινωνήστε με τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές.

ΜΗΝ  ΑΚΟΥΜΠΑΤΕ ΤΟ  ΕΜΒΟΛΙΟ-ΔΟΛΩΜΑ ΜΕ  ΓΥΜΝΑ  ΧΕΡΙΑ-

ΜΗΝ ΤΟ ΠΑΤΑΤΕ

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ   ΕΠΑΦΗΣ  ΜΕ  ΤΟ ΥΓΡΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ  ΤΗΣ ΚΑΨΟΥΛΑΣ  ΤΟΥ  ΕΜΒΟΛΙΟΥ  ΔΟΛΩΜΑΤΟΣ,  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΑΜΕΣΩΣ  ΜΕ  ΓΙΑΤΡΟ.  

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη νόσο στον άνθρωπο είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ( eody.gov.gr-Ευρετήριο-Λ-Λύσσα).

Πληροφορίες για τη νόσο (spot-video,νομοθεσία ,ενημερωτικό υλικό) παρατίθενται στην ιστοσελίδα του ΥΠ.Α.Α.Τ.( www.minagric.gr: Πολίτης-Νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο-Λύσσα) και στην ιστοσελίδα της Π.Κ.Μ.(www. old.pkm.gov.gr- Για τον πολίτη-Ενημέρωση  για τη Λύσσα).