Τρίτη, 21 Μαΐου 2024, 10:13:06 μμ
Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2007 07:31

Κυριάκος Αναστασιάδης: «Οι νέοι στο προσκήνιο»

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας του Δήμου Κιλκίς (ΔΗ.ΣΥ.Ν) κατείχε ως γνωστόν μία από τις πρώτες θέσεις πανελληνίως, χάρη στην μεγάλη του δράση. Το ΔΗ.ΣΥ.Ν άλλαξε κι έγινε Τοπικό Συμβούλιο Νέων (ΤΟ.ΣΥ.Ν).
Αυτό που δεν άλλαξε είναι η διάθεση για δουλειά. Αυτό μας έδωσε να καταλάβουμε ο κ. Κυριάκος Αναστασιάδης, υπεύθυνος δημοτικός σύμβουλος σε θέματα νεολαίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Τρίτης 17 Οκτωβρίου 2007 στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ3 102fm. Η εκπομπή της κ. Παπαϊωάννου «Περισκόπιο» ασχολήθηκε με τον θεσμό των ΤΟ.ΣΥ.Ν, κρίνοντας η ίδια και οι συνεργάτες της, πως ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος να μιλήσει για το θέμα αυτό είναι ο εκπρόσωπος ενός πετυχημένου Συμβουλίου Νέων.

Ο κ. Αναστασιάδης, ο νεότερος δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Κιλκίς , αναφέρθηκε στην σχέση των νέων με την πολιτική, λέγοντας πως η πολιτική για να ξανακερδίσει την νέα γενιά, πρέπει να οικοδομήσει μία νέα σχέση μαζί της. Αυτό σημαίνει ενίσχυση των θεσμών συμμετοχής και παρέμβασης των νέων. Σημαίνει ότι η νέα γενιά πρέπει να βρεθεί στο προσκήνιο με άποψη και απαίτηση.
Ερωτηθείς για τον ρόλο των ΤΟ.ΣΥ.Ν, δήλωσε: «Τα Τοπικά Συμβούλια Νέων αποτελούν τον συμμετοχικό φορέα, όπου εξασφαλίζει στους νέους ηλικίας 15 έως 28 ετών που είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια του οικείου δήμου ή κοινότητας τη δραστηριοποίησή τους στα τοπικά κοινά.
Στο σημείο αυτό έγκειται και η μεγάλη καινοτομία του θεσμού, καθώς επιτρέπει στους νέους πριν ακόμη αποκτήσουν εκλογικό δικαίωμα, δηλαδή πριν την ηλικία των 18 ετών, να συμμετέχουν στον εντοπισμό, την ανάδειξη και παρακολούθηση των αναγκών και των προβλημάτων της νεολαίας σε τοπικό επίπεδο καθώς και την μέριμνα για την λήψη μέτρων σε συνεργασία με τον οικείο Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Δεν παρέλειψε επίσης να απαντήσει και σ΄ όλους αυτούς που αμφισβητούν την αναγκαιότητα για την θέσπιση και τη λειτουργία των Τοπικών Συμβουλίων Νέων. «Θεωρώ, είπε, ότι η ενεργός συμμετοχή των νέων στην πολιτική πρέπει να αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα καθώς εγγυάται τη διοχέτευση των ικανοτήτων των νέων σε όλο το φάσμα της καθημερινότητας, ενισχύοντας τους δεσμούς τους με την κοινωνία.
Οι νέοι δεν είναι παθητικοί πολίτες. Προβληματίζονται για τα πολιτικά ζητήματα, αλλά και απαιτούν μία σχέση εμπιστοσύνης με την πολιτική. Οι νέοι επιστρέφουν και όταν το δυναμικότερο κομμάτι της κοινωνίας είναι «παρών», ο κόσμος μπορεί να αισιοδοξεί για ένα καλύτερο μέλλον».