Επειδή πλησιάζει η ημερομηνία που έγινε η πρώτη σφαγή Ελλήνων από τους Ναζί και η ισοπέδωσης τριών χωριών του Νομού Κιλκίς θέλω να καταθέσω αυτό το κείμενο ως μνημόσυνο της θυσίας αυτών των αφανών ηρώων. Το τραγικό γεγονός της κατοχής που έχει το θλιβερό προνόμιο της πρωτιάς παραμένει άγνωστο, ενώ αντίστοιχα γεγονότα όπως Καλάβρυτα Δίστομο ,και Χορτιάτης είναι γνωστά στο πανελλήνιο.
Μετά την συνθηκολόγηση και την Γερμανική κατοχή ο ελληνικός λαός από την πρώτη στιγμή αντιδρά στις κατοχικές δυνάμεις και δημιουργεί τις πρώτες αντιστασιακές οργανώσεις.
Στο Νομό Κιλκίς που συνορεύει με την Βουλγαρία, τα παραμεθόρια χωριά από τις πρώτες μέρες της κατοχής υφίστανται την βία των γειτόνων τους, Βουλγάρων, που αυτή την εποχή είναι σύμμαχοι των Γερμανών.
Από τον Ιούνιο του 1941 αρχίσουν οι σκέψεις γι’ αντίδραση. Η περιοχή αυτή του Κιλκίς έχει τις προϋποθέσεις για να δημιουργήσει αντίσταση. Κατοικείται από πατριώτες με προϊστορία αγώνων από τον μακρινό ελληνισμό, βρίσκεται μέσα στα βουνά, και είναι γεμάτη από όπλα που είχαν εγκαταλείψει οι Έλληνες φαντάροι της γραμμής Μεταξά, μετά από την συνθηκολόγηση. Οι χωρικοί της περιοχής των Κρουσίων, είχαν εγκαίρως μαζέψει και κρύψει πλήθος οπλισμού. Οι ευνοϊκές συνθήκες υπάρχουν ο πατριωτισμός είναι αυτονόητος, η πίεση που δέχονται από τους κατακτητές και κυρίως από τους συμμάχους τους Βούλγαρους ανυπόφορη, επομένως η αντίδραση θεωρείται αυτονόητη.
Κάτοικοι των χωριών των Κρουσίων ποικίλων πολιτικών αποχρώσεων, χωρίς καθοδήγηση από συγκεκριμένο κόμμα, δεν είχαν ακόμη δημιουργηθεί ΕΛΑΣ και ΠΑΟ, αποφασίζουν ν’ αντιδράσουν και δημιουργούν ήδη τον Ιούνιο του 1941 την πρώτη αντιστασιακή ομάδα, τον «Αθανάσιο Διάκο».
Οι κάτοικοι των οικισμών της Ποντοκερασιάς, Αμπελόφυτο, Κυδωνίες και Κλειστό ξεθάβουν τα καλά κρυμμένα όπλα και εξοπλίζουν την ομάδα, ενώ ταυτόχρονα την τροφοδοτούν.
Αρχίζουν οι πρώτες αντιστασιακές δράσεις, φυσικά οι Γερμανοί θέλοντας να κτυπήσουν το «κακό εν τω γενέσθαι» αντιδρούν και μάλιστα με ιδιαίτερη σκληρότητα.
Στις 25 Οκτωβρίου 1941 ισχυρή στρατιωτική δύναμη εμφανίζετε στην περιοχή. Μάλλον καλά πληροφορημένη, πάντα υπάρχουν «καλοθελητές», συγκεντρώνουν τους κατοίκους στις πλατείες των χωριών, ξεχωρίζουν του άρρενες 16- 65 ετών, σύνολο 96. Τα γυναικόπαιδα τα υποχρεώνουν να φύγουν σε διπλανά χωριά.
Στην συνέχεια όλοι οι άρρενες εκτελούνται και τα τρία χωριά ισοπεδώνονται.
Είναι η πρώτη εφαρμογή αντιποίνων από την πλευρά των Ναζί, που στην συνέχεια την γνώρισαν πολλές περιοχές της πατρίδας μας.
Τα γεγονότα αυτά της Ποντοκερασιάς του Κιλκίς, είναι σχεδόν άγνωστα αν και έχουν το θλιβερό προνόμιο να είναι τα πρώτα που γνώρισαν την αγριότητα των Ναζί στην χώρα μας.
Δυστυχώς, εκτός της αφάνειας και της έλλειψης ενημέρωσης, και το επίσημο Κράτος άργησε ν’ αναγνωρίσει αυτά τα θλιβερά γεγονότα, το οποίο μόλις το 2014, δηλαδή με 73 χρόνια καθυστέρηση, κήρυξε Αμπελόφυτο, Κυδωνίες και Κλειστό μαρτυρικά χωριά.
Σώτος Χρυσάφης



