Τρίτη, 28 Μαΐου 2024, 3:55:11 μμ
Κυριακή, 24 Μαρτίου 2024 19:33

Μάχη μέχρι θανάτου για τη φωλιά και το ταίρι των πελαργών!

Δεν είναι όλα ήρεμα και γαλήνια στον όμορφο κόσμο των πελαργών. Υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος: Της σύγκρουσης, της βίας και της μάχης μέχρι θανάτου! Κι αυτό, στη διεκδίκηση της φωλιάς από τα αρσενικά, με τον ερχομό τους στην Ελλάδα από την Αφρική, τον μήνα Μάρτη.

 

Στη μάχη πολλές φορές συμμετέχουν και τα θηλυκά, αν και τις περισσότερες φορές μένουν στη φωλιά για να προστατέψουν το χώρο τους. Διεκδίκηση της φωλιάς αλλά και του θηλυκού. Μόνο που οι πελαργοί είναι μονογαμικά όντα -πιο πιστοί από τον… άνθρωπο- ζούνε και πεθαίνουν με το ίδιο ταίρι, το οποίο και υπερασπίζονται μέχρι θανάτου!

Οι κάτοικοι του μικρού οικισμού του Λιμνοτόπου του ν. Κιλκίς έγιναν μάρτυρες μιας τέτοιας αδυσώπητης μάχης, τον Ιούνιο του 2010. Δυο αρσενικά διεκδίκησαν τη μοναδική φωλιά που υπάρχει στο χωριό, κοντά στο παλιό σχολείο. Ήταν κυριολεκτικά μάχη μέχρι θανάτου! Επί μια εβδομάδα οι πελαργοί χτυπιόντουσαν πάνω στις κολώνες της ΔΕΗ και κοντά στη φωλιά. Οι κάτοικοι παρακολουθούσαν αποσβολωμένοι το σκληρό θέαμα, με τους δυο πελαργούς να πετούν πάνω από τα σπίτια τους ματωμένοι και πληγωμένοι.

Τελικά, στο κλείσιμο της εβδομάδας ο ένας πελαργός βρίσκονταν νεκρός πάνω σε μια κολώνα. Ο νικητής της σκληρής μάχης έστεκε επί ώρες πάνω από το άψυχο σώμα του αντιπάλου του, θέλοντας μάλλον να σιγουρευτεί για το θάνατό του!

Κώστας Τερζενίδης