Σάββατο, 27 Απριλίου 2024, 8:50:19 μμ
Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2009 03:38

Μεγαλοπρεπής ενθρόνιση του νέου Επισκόπου μας

Κλήρος και λαός που συνέρευσε στην τελετή της ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκίς  κ.Εμμανουήλ και αναφώνησαν το ΑΞΙΟΣ την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου στην πόλη του Κιλκίς. Με κάθε επισημότητα και μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκε η τελετή παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, εκπροσώπων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και 19 Μητροπολιτών από όλη την Ελλάδα.
Στις 3 το μεσημέρι τον νέο Μητροπολίτη υποδέχθηκαν στα όρια του νομού στη Ν. Σάντα ο τοποτηρητής του θρόνου Μητροπολίτης Γουμένισσας κ. Δημήτριος και ο νομάρχης Κιλκίς Ευ. Μπαλάσκας ενώ ακολούθως στο Δημαρχείο της πόλης τον Επίσκοπο κ. Εμμανουήλ καλωσόρισε ο Δήμαρχος Κιλκίς Δ. Τερζίδης παρουσία όλου του Δημοτικού Συμβουλίου, των βουλευτών του νομού, δημάρχων, εκπροσώπων των θεσμικών φορέων, αντιπροσωπειών συλλόγων και πλήθος κόσμου όχι μόνο από το Κιλκίς αλλά και από την Θήβα και την Σύρο (από όπου και κατάγεται ο νέος Μητροπολίτης).
Ο Δήμαρχος Κιλκίς καλωσορίζοντας τον νέο ιεράρχη μας, είπε μεταξύ άλλων: «Αναλαμβάνετε να πορευθείτε τη δύσβατη οδό του Πνευματικού καθοδηγητή σε μια εποχή στην οποία το κρίσιμο ζητούμενο είναι η διάσωση της ψυχικής και πνευματικής μας ακεραιότητας, απέναντι στα ηχηρά κελεύσματα της ύλης.
Είμαστε βέβαιοι ότι η Θεία Χάρις και η πανθομολογούμενη Θεολογική σας κατάρτιση θα σας βοηθήσει να σταθείτε  αρωγός στο πρόβλημα, συμπαραστάτης στην αγωνία, συνοδοιπόρος στη μοναξιά, δάσκαλος και καθοδηγητής στην αμφισβήτηση  και πνευματικός στυλοβάτης στον φόβο και τον αναχωρητισμό.
Η πάνδημη σημερινή υποδοχή σας αποτελεί συνέχεια της μυριόστομης ιαχής ΑΞΙΟΣ που εκπορεύτηκε από το ακριτικό Κιλκίς την ημέρα της χειροτονίας σας, προκειμένου να δηλωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η αποδοχή και ο σεβασμός στο πρόσωπό σας».
Στη συνέχεια η πομπή με την στρατιωτική μπάντα να παιανίζει και τον κλήρο μαζί με τον στρατό να συνοδεύουν τον νέο Επίσκοπο κατευθύνθηκε στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή ενθρόνισης και εκφωνήθηκαν οι λόγοι του εκπροσώπου του Οικ. Πατριαρχείου Μητροπολίτη Γουμένισσας κ. Δημητρίου, του εκπροσώπου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Μητροπολίτη Αξώμης κ. Πέτρου, εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου του αρχιγραμματέα κ. Κύριλλου Μισιακούλη, εκ μέρους του κλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως του αρχιμανδρίτη κ. Επιφανίου και εκ μέρους των πολιτών του νομού του νομάρχη κ. Μπαλάσκα ο οποίος, κάνοντας σύντομα αναφορά στο ίχνος που άφησε ανεξίτηλα στο νομό ο μακαριστός Απόστολος, τόνισε χαρακτηριστικά: «Από σήμερα επωμίζεσθε την υψηλή ευθύνη του Ποιμενάρχη ενός λαού ευγενικού, φιλόξενου και με υψηλό πατριωτικό και θρησκευτικό φρόνημα. Εξ ονόματος αυτού του λαού σας καλωσορίζω και πάλι και αναφωνώ το Άξιος. Τις ευχές και τις ευλογίες καθώς και τις πολύτιμες συμβουλές του έδωσε στον Μητροπολίτη μας ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος και ακολούθησε ο ενθρονιστήριος λόγος του κ. Εμμανουήλ.
Η λαμπρή ημέρα για την Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου έκλεισε με γεύμα που παρέθεσε ο Δήμαρχος Κιλκίς, ο οποίος ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού δώρισε ένα εγκόλπιο αγάπης στον νέο Μητροπολίτη μαζί με τις ευχές για καλή διακονία.
Και από εμάς έτη πολλά Δέσποτα και δεχθείτε τις ευχές μας για καλή αρχιερατεία διακονώντας το πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως μας με ζήλο και αγάπη.

Η προσφώνηση
του τοποτηρητή κ. Δημητρίου
Ο Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής & Κιλκισίουκ. Δημήτριος καλωσόρισε τον νέο ποιμανάρχη μας, προσφωνώντας τον  ως εξής:
«Σεβασμιώτατε άγιε Πολυανής & Κιλκισίου κύριε Εμμανουήλ,πολυτίμητε Αδελφέ, ποιμενάρχα της Μητροπόλεως αυτής, την οποία διακριτικά επ’ ολίγον υπηρετήσαμε,
…Αν το επισκοπείν συνιστά κλέος, δι’ ημάς τελικά αποτελεί άθλον. Δεν ήταν αιθεροβάμων ο Ουρανοβάμων, όταν γι’ αυτές ακριβώς τις οριακές εξεργασίες συνιστούσε "αναζωπυρείν το χάρισμα". Ο δε Μ. Βασίλειος προς τον ελλόγιμο μεν, αλλά νεοχειροτόνητο Ικονίου Αμφιλόχιο θα υποδείξει: «ανδρίζου τοίνυν και ίσχυε και προπορεύου του λαού ον επίστευσε τη δεξιά σου ο Ύψιστος» (επ. 161).
Ο λαός εδώ, ο λαός της Μακεδονίας είναι  μια νέα Μεγάλη Ελλάδα από χίλιες δυό μεριές με χρυσή καρδιά. Μόνο που ο σημερινός οδοστρωτήρας σε παγκόσμιο επίπεδο και η έλλειψη αντιστάσεων ισοπεδώνει τα ήθη παντού. Όμως, η Υμετέρα Σεβασμιότης θα εύρει εδώ μια λαμπρή Μητρόπολη ως τόπο διακονίας και μαρτυρίας.
Ήδη σας συνέδεσε πνευματικά το εκκλησιαστικό μυστήριο, η αποψινή ενθρόνιση, η αυριανή θεία Λειτουργία.
Πολλά τα έτη Σας και θεόδεκτα.»


Ο κ. Δημήτριος ως εκπρόσωπος
του Πατριαρχη κ. Βαρθολομαίου
Εξάλλου ο κ. Δημήτριος στην προσφώνησή  του ως εκπρόσωπος του Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, είπε μεταξύ άλλων:
Η Υμετέρα είσοδος ώσπερ "αγγέλου της κατά Πολυανήν και Κιλκίς εκκλησίας" και η εγκαθίδρυσις εν τω Καθεδρικώ τούτω Ναώ συμπίπτει με τα προεόρτια των Θεομητορικών Εισοδίων εις τα Άγια των Αγίων…
Συμπλέκεται προς την εορτήν των Πατριαρχών, Ιωάννου Κωνσταντινου–πόλεως του Χρυσοστόμου και Ιωάννου Αλεξανδρείας του Ελεήμονος, …
Αλλά τι προσείπωμεν περί του αρξαμένου πολιτιστικού εορτασμού των αγίων Πεντεκαίδεκα Μαρτύρων, εν Τιβεριουπόλει αθλησάντων τω 362 μ.Χ., μηνί Νοεμβρίω; Από Βιθυνίας της Μικρασίας εις Θεσσαλονίκην και εκείθεν εις Τιβεριούπολιν (την μετέπειτα Στρώμνιτσαν)! Και από εκείνης εκ νέου "συμπρόσφυγες" (δια χαριτοβρύτου λειψάνου του εξ Αυτών Ιερομάρτυρος Πέτρου) μετά μέρους των προσφύγων, των συνοικιστών και συνδημιουργών της σημερινής αίγλης της λαμπράς ταύτης πόλεως του Κιλκίς και της Μητροπόλεως.
Πόλις και Μητρόπολις κυρίως εκ προσφύγων!
Η τραγωδία του Ελληνισμού,… η τραγωδία των ανθρώπων,… η τραγωδία του ανθρωπίνου γένους, αφ_ ότου "εκτίσθη" και υπέπεσεν εις φθοράν, αποπεσόν της αγαπήσεως του Πλάστου και προτιμήσαν το "ναρκωτικόν" της ιδιογνώμονος απορροής!

Σεβασμιώτατε,
Η περίπυστος και ευδόκιμος Υμετέρα προδιακονία, ως Ιεροκήρυκος, Εκπαιδευτικού και Λυκειάρχου επί πλείστα έτη, πλησίον αρίστων Ποιμένων, ως η Αυτού Μακαριότης, προοιωνίζεται λαμπράν την ποιμαντορικήν συνέχειαν εις μίαν διαδοχήν επτά (7) εκλεκτών Μητροπολιτών, εξ ων οι τέσσαρες εγεννήθησαν εις τα χώματα των αλησμονήτων πατρίδων της Ανατολικής Θράκης είτε της Μικράς Ασίας είτε του Πόντου, τινές δ_ εξ αυτών εσπούδασαν εις την περιώνυμον Θεολογικήν Σχολήν της Χάλκης και εκοσμήθησαν δια στιγμάτων εθνομαρτυρικών, παραπλήσιον θανάτου, δι_ αγώνων υπέρ την εαυτών ψυχήν υπέρ του λαού του Θεού, «μιμηταί γενόμενοι του Κυρίου» (πρβλ. Α  Θεσ. α  6).
Λοιπόν, απόκειται, Υμίν, προσφιλέστατε Αδελφέ, άγιε Πολυανής και Κιλκισίου κύριε Εμμανουήλ "έργον πίστεως και κόπος αγάπης και υπομονή ελπίδος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού έμπροσθεν του Θεού και πατρός ημών" (Α  Θεσ. α  3).
Δι’ εμού του ελαχίστου δέξασθε, ως από των Πατριαρχικών σπλάγχνων, επευχομένου το:
πάμπλειστα, θεοφιλή και ευλογημένα τα Υμέτερα έτη,
εν περιχαρεία θείων τε και κατά Χριστόν ανθρωπίνων.