Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024, 11:53:40 πμ
Πέμπτη, 04 Μαρτίου 2010 12:10

Μείωση τζίρου κατά 17% στις χειμερινές εκπτώσεις

Για μείωση τζίρου πάνω από 17% στις χειμερινές εκπτώσεις κάνει λόγο η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Κιλκίς μετά τη σχετική έρευνα αγοράς που διενήργησε.
Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας ο Σύλλογος επισημαίνει:
Ο οικονομικός απολογισμός των χειμερινών εκπτώσεων σηματοδότησε εξαιρετικά δύσκολες προοπτικές για τα εμπορικά μας καταστήματα και το λιανεμπόριο ειδικότερα.  Οι αρχικές μας εκτιμήσεις και προβλέψεις για μειωμένη κίνηση της περιόδου των εκπτώσεων επιβεβαιώθηκαν, αφήνοντας «φτωχά» ταμεία με υπέρογκες υποχρεώσεις.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δειγματοληπτικής μας έρευνας, φαίνεται ότι με μόνη ίσως εξαίρεση τις πρώτες εβδομάδες των εκπτώσεων όπου η πτώση του κύκλου εργασιών δεν ξεπέρασε το 5% με 10% η συνέχεια ήταν χειρότερη.
Η μείωση του τζίρου των χειμερινών εκπτώσεων τελικά  ξεπέρασε το 17% σε σχέση με την περυσινή περίοδο, κυρίως στην ένδυση και υπόδηση, στα εσώρουχα και λευκά είδη, στα ηλεκτρικά και στα ηλεκτρονικά είδη.
Η γενική αίσθηση που αποκομίσαμε φέτος είναι ότι οι καταναλωτές περιόρισαν τις αγορές τους και προτίμησαν περισσότερο τα  ανώνυμα από τα επώνυμα προϊόντα, βάζοντας σε προτεραιότητα τις οικογενειακές τους ανάγκες από την προσωπική τους ευχαρίστηση.
Επίσης, διαπιστώσαμε πως το 24% κινήθηκε στα περυσινά επίπεδα σε σχέση με το 65% που κινήθηκε χειρότερα. Αυτό καταδεικνύει καταρχήν την κρίση και κατά δεύτερον πως οι καταναλωτές παρόλα τα οικονομικά προβλήματα, εξακολουθούν να στηρίζουν την τοπική αγορά.
Οι έμποροι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το καλύτερο διάστημα των εκπτώσεων από πλευράς κίνησης ήταν από 10 έως 31 Ιανουαρίου,  ενώ επιβεβαιώνουν ότι οι καταναλωτές συνεχίζουν με αυξανόμενη τάση, να χρησιμοποιούν για τις αγορές τους κυρίως την μέθοδο της ανοιχτής πίστωσης, λόγω έλλειψης μετρητών.
Μετά το τέλος των εκπτώσεων και παρά τα γνωστά δεκαήμερα προσφορών που θα ακολουθήσουν από την πλειοψηφία των καταστημάτων, δεν αναμένεται καμία εντυπωσιακή μεταβολή στην αγορά, η οποία πλέον στρέφει τις ελπίδες της στην ανοιξιάτικη σεζόν και στην πασχαλινή αγορά.