Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024, 3:34:58 πμ
Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2007 11:36

Μήνυμα Χριστουγέννων Σεβασμιότατου Αποστόλου

 «Θεός ων ειρήνης πατήρ οικτιρμών,
της μεγάλης βουλής σου τον άγγελον
ειρήνην παρεχόμενον  απέστειλας υμίν,
όθεν θεογνωσίας προς φως οδηγηθέντες,
εκ νυκτός ορθρίζοντες δοξολογούμεν σε,
φ ι λ ά ν θ ρ ω π ε »
(5η ωδή καταβασιών Χριστουγέννων)

Η ειρήνη, το μέγιστο αίτημα των ανθρώπων! Η έλλειψή της διαλύει τις ανθρώπινες κοινωνίες και η μόνιμη επικράτησή  της είναι το πιο δύσκολο κατόρθωμα.
Όλοι μας έχουμε οδυνηρές εμπειρίες από διχόνοιες, συκοφαντίες, αυθαιρεσίες και αρπακτικές διεκδικήσεις. Αυτά  συμβαίνουν στις οικογένειες, στην κοινωνία μας, στον κόσμο όλο.
Το αποτέλεσμα είναι σύζυγοι να οδηγούνται στα διαζύγια, γονείς και παιδιά να μην μιλιούνται μεταξύ τους, συνεργάτες να υποσκάπτουν ο ένας του άλλου τη θέση. Και το κακό παίρνει τραγικότερες διαστάσεις, όταν τα αδυσώπητα οικονομικά συμφέροντα αποφασίζουν να εξολοθρεύουν λαούς, πολιτισμούς και το φυσικό περιβάλλον.   
Το περίεργο είναι ότι, ενώ όλοι λαχταρούν την ειρήνη,  πιο εύκολα επιλέγουν τη σύγκρουση! Ο νους σκοτίζεται, θολώνει η κρίση και οι ανθρώπινες σχέσεις κυριεύονται από την εγωπάθεια, τη ζήλια, τη φιλοδοξία, τη φιλοχρηματία, το πείσμα και τους παραλογισμούς.
Η ειρήνη παραμένει το ζητούμενο στην ανθρώπινη ιστορία, που σημαδεύεται από αμέτρητους πολέμους με ανυπολόγιστες υλικές  ζημιές και  ανθρώπινες απώλειες.
    Η απάντηση για την ειρήνη έρχεται από τον Θεό! Ο υμνωδός της Εκκλησίας μας το ψάλλει: «Ο Πατήρ της ειρήνης και των οικτιρμών αποστέλλει τον Υιό Του ως αγγελιοφόρο της ειρήνης ανάμεσα στους ανθρώπους, για να τους οδηγήσει στο φως της θεογνωσίας».
    «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία» διαλαλούν οι άγγελοι, όταν Υιός του Θεού γεννάται εκ Πνεύματος Αγίου και Μαρίας της Παρθένου!
Και ο ίδιος ο Θεάνθρωπος, λίγο πριν σφραγίσει το σχέδιο της σωτηρίας των ανθρώπων με το σταυρικό του θάνατο και την ένδοξη  Ανάστασή του, λέγει στους μαθητές του: «Φεύγω και σας αφήνω την ειρήνη. Τη δική μου ειρήνη σας δίνω. Δε σας τη δίνω όπως τη δίνει ο κόσμος» (Ιω. 14,27).
    Η ειρήνη, αδελφοί, είναι τέλειο δώρημα του Θεού. Η αγάπη, η ειρήνη, η μακροθυμία, η κατανόηση είναι δωρεές του Αγίου Πνεύματος που φωτίζουν τον νου, καταλαγιάζουν τα πάθη, καλλιεργούν τη συγγνώμη και οδηγούν στη συμφιλίωση.
Όμως δεν πρόκειται για μία αφηρημένη έννοια. Πρόκειται για τον ίδιο το Θεό μας! Ο Απόστολο ς Παύλος λέγει χαρακτηριστικά: «αυτός πραγματικά είναι για μας η ειρήνη… αυτός θανάτωσε με το σταυρό του την έχθρα και ένωσε τους πρώην εχθρούς σ’ ένα σώμα και τους συμφιλίωσε με το Θεό… Ο Χριστός ήρθε και έφερε το χαρμόσυνο μήνυμα της ειρήνης σε όλους τους λαούς». (Εφ. 2, 15-18)
«Εκ νυκτός ορθρίζοντες», σήμερα τα Χριστούγεννα, αδελφοί, δοξολογούμε τον φιλάνθρωπο Θεό για τον Υιό του που έγινε άνθρωπος, «ώστε να μας γεμίσει με κάθε λογής χαρά και ειρήνη που δίνει η πίστη στο πρόσωπό του και το κοσμοσωτήριο έργο του» (Ρωμ.15,13).
Χρόνια πολλά, αγαπημένοι μου, ευλογημένα και ειρηνικά!