Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 1:48:09 πμ
Τρίτη, 21 Ιουνίου 2022 22:22

Μηνύματα ομοψυχίας στην 109η επέτειο της Ιστορικής Μάχης του Κιλκίς, 21-6-2022

Με μηνύματα ενότητας, ομοψυχίας και εθνικής ανάτασης επισφραγίστηκε η 109η  επέτειος της  Μάχης του Κιλκίς. Ο Δήμος Κιλκίς και οι πολίτες προσέδωσαν την προσήκουσα τιμή στους νεκρούς ήρωες της τριήμερης σφοδρής μάχης εναντίον του πανίσχυρου βουλγαρικού στρατού  που κορυφώθηκε νικηφόρα στις 21 Ιουνίου 1913 και η σημασία της ήταν καθοριστική για την έκβαση του Β’ Βαλκανικού Πολέμου.

 

Στην λαμπρή εορταστική εκδήλωση των Ελευθερίων την Κυβέρνηση εκπροσώπησε

ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς.  Ο Δήμος Κιλκίς μοιράστηκε τη χαρά της γιορτής των 109 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης και με την αδελφή αντιπροσωπεία του Δήμου Λατσιών Κύπρου, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Χρίστο Πιτταρά, αλλά και με τον υψηλό προσκεκλημένο του Αλκιβιάδη Στεφανή,  Επίτιμο Αρχηγό του ΓΕΣ.

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος σήμερα το πρωί τελέστηκε πανηγυρικός όρθρος και πολυαρχιερατική θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου με τη συμμετοχή και των Επισκόπων Γουμενίσσης κ. Δημητρίου και Λαγκαδά κ. Πλάτωνα.  

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η φιλόλογος Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου,

η οποία περιέγραψε με παραστατικότητα το χρονικό της Μάχης και αναφέρθηκε στην προσφυγική ταυτότητα που απέκτησε το Κιλκίς μετά τους πολέμους.

Στο Ηρώο της Μάχης του Κιλκίς, όπου μετέβησαν στη συνέχεια οι επίσημοι προσκεκλημένοι και οι πολίτες, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου, και ακολούθησε, σύμφωνα με το πρόγραμμα, προσκλητήριο των νεκρών, κατάθεση στεφάνων, τήρηση σιγής ενός λεπτού και ανάκρουση του εθνικού μας ύμνου. Το ανακαινισμένο Πολεμικό Μουσείο, όπου ξεναγήθηκαν οι επισκέπτες, τους προσέφερε άφθονες ιστορικές μαρτυρίες του θριάμβου των ελληνικών όπλων.

Η κεντρική εκδήλωση των Ελευθερίων ολοκληρώθηκε με εορταστική παρέλαση, ύστερα από δύο χρόνια αναγκαστικής αναστολής εξαιτίας της πανδημίας, μαθητών Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων,  Πολιτιστικών Συλλόγων, κοινωνικών φορέων και τμημάτων του στρατού.

Στις χαιρετιστήριες δηλώσεις τους για τη σημασία της Μάχης του Κιλκίς:   

- ο Σεβασμιότατος Κιλκισίου, ο οποίος για πρώτη φορά συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις των Ελευθερίων, υπογράμμισε ότι η ομόνοια είναι η βάση οικοδόμησης της ορθής συνείδησης και των έργων δημιουργίας   

-ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς επισήμανε ότι κοινό χαρακτηριστικό των πολιτικών δυνάμεων του τόπου μας είναι η σύμπνοια και εκφράζεται με τη συνεργασία στα μεγάλα ζητήματα, συνεπικουρούμενη από την αγαθή ευλογία του νέου Ποιμενάρχη κ. Βαρθολομαίου όπως και του κ. Δημητρίου.    

- ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης τόνισε ότι η Μάχη του Κιλκίς καθοδηγεί και εμπνέει. Καλούμαστε όπως και οι πολεμιστές του ’13 να υπερβούμε τις δυνάμεις μας και ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε νικηφόρα τις νέες προκλήσεις που παρουσιάζονται για την πόλη και το Δήμο μας.  

- ο Επίτιμος Αρχηγός του ΓΕΣ, στο ίδιο μήκος κύματος, σημείωσε ότι η συνοχή, το ακμαίο φρόνημα και η αισιοδοξία είναι τα στοιχεία εκείνα που θα τονώσουν την αυτοπεποίθηση της Ελλάδας και των πολιτών της.

Τις εκδηλώσεις των Ελευθερίων τίμησαν με την παρουσία τους και οι βουλευτές Ειρήνη Αγαθοπούλου και Γιώργος Φραγγίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης, ο Δήμαρχος Λατσιών Χρήστος Πιτταράς,ο Δήμαρχος Παιονίας Κωνσταντίνος Σιωνίδης, ο ταξίαρχος της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας ‘’Πόντος’’  Βασίλης Τσάμης, ο υποδιοικητής της Ταξιαρχίας Αναστάσιος Κυριακίδης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας Ασημάκης Χριστοδουλίδης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Κιλκίς Δημήτριος Μικρός, ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κωνσταντίνος Τσάγκαλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς Παύλος Θωμαϊδης, οι Αντιδήμαρχοι Κιλκίς Γιάννης Χατζηαποστόλου, Γιώργος Μπαλάσκας, Αικατερίνη ΓιαννακούλαΖιούτα,  Δημήτρης Θεοδωρίδης,  Θεμιστοκλής Κοσμίδης, Κώστας Πουντζουκίδης, Βλάσιος Κουρτίδης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κιλκίς Αθανάσιος Καριοφύλλης,  ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Βασίλης Καραμπίδης, ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου των Παιδικών – Βρεφονηπιακών Σταθμών Νίκος Στανημερόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Κεμανίδης, Παύλος Τονικίδης, Πρόδρομος Πεντζερετζής, Χριστόφορος Πιπερίδης, Αλέξανδρος Σεϊτανιώτης,  Αναστάσιος Καζαντζίδης ,

οι δημοτικοί σύμβουλοι από τον αδελφό Δήμο Λύσης Νεόφυτος Λοϊζάς, Κώστας Γεωργίου και Κωνσταντίνος Μιχαήλ, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Νατάσα Σωτηριάδου, Γενοβέφα Ναβροζίδου, η Πρόεδρος της ΚΔΕΚ Χρυσή Σοφού, ο Πρόεδρος των Σφαγείων Α.Ε. Κιλκίς Βασίλης Παμπορίδης, ο Πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Δημοτικής Σχολικής Επιτροπής Γιάννης Καραϊτης,

ο Διευθυντής του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κιλκίς Γιώργος Ηλιάδης,

 ο Πρόεδρος της ΔΕΕΠ Κιλκίς Μηνάς Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Κιλκίς Νίκος Τοπαλίδης  από το ΠΑΣΟΚ -  ΚΙΝΑΛ ο κ. Στάθης Αβραμίδης  από το κόμμα ‘’ Εθνική Δημιουργία’’ ο κ. Γεώργιος Παράσχος,  ο Υποδιοικητής του Πολυεθνικού Κέντρου Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης Κωνσταντίνος Κωνσταντινάτος από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού ν. Κιλκίς

ο  Ευάγγελος Μαυρογόνατος από  το Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών ν. Κιλκίς,

  ο Πρόεδρός του  Κώστας Παπανικολάου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Χαράλαμπος Παπαδόπουλος,  ο Προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Κιλκίς Σωτήρης Μαρκάδας, ο εκπρόσωπος του παραρτήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Κιλκίς Θεολόγος Ζώτος, ο Αντιπρόεδρος του Οίκου Ευγηρίας Κιλκίς Νίκος Αβραμίδης από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας ο Αθανάσιος Σεφερίδης, οι Πρόεδροι της Ένωσης Ποντίων

ν. Κιλκίς ‘’Οι Αργοναύτες’’ Παύλος Δαμιανίδης και  του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Περιπατητών Χρήστος Ανδρεανίδηςο πρώην Δήμαρχος Κιλκίς Αναστάσιος Αμανατίδης οι πρώην βουλευτές Κώστας Κιλτίδης, Θεόδωρος Πασσαλίδης και  πολίτες.     

Πολυμέσα