Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 11:54:21 πμ
Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2021 21:12

Ν. Κιλκίς: Τρίτη εβδομάδα σε ύφεση τα κρούσματα. Για πρώτη εβδομάδα μειώθηκαν και πανελλαδικά

Η Στατιστική δεν κάνει ποτέ λάθος. Αρκεί να χρησιμοποιούνται οι αριθμοί χωρίς τους παραμορφωτικούς φακούς της συνταγής «Με τη Στατιστική μπορείς να αποδείξεις ό,τι επιθυμείς»

Για τρίτη εβδομάδα λοιπόν επιβεβαιώθηκε η πτωτική τάση του αριθμού των κρουσμάτων στο νομό. Φαντάζει σχεδόν άκομψο ή ιερόσυλο κιόλας όταν αναφερόμαστε σε πτωτική τάση κρουσμάτων, με τις κλινικές covid  στα νοσοκομεία να  στενάζουν, αλλά υπενθυμίζουμε ότι το κύμα κρουσμάτων προηγείται  κατά δυο εβδομάδες του κύματος ασθενών.

 

Στην εβδομάδα που εκπνέει σήμερα Κυριακή (22-28 Νοεμβρίου) καταγράφηκαν στο νομό 500 κρούσματα. Μειωμένα κατά 4,5% σε σχέση με τα αντίστοιχα της προηγούμενης εβδομάδας (524), τα οποία με τη σειρά τους ήταν μειωμένα κατά 3% έναντι της αμέσως προηγούμενης (540 κρούσματα από  8 έως 14 Νοεμβρίου) και τα οποία ήταν κατά 12% μειωμένα σε σχέση με τα κρούσματα της πρώτης εβδομάδας του Νοεμβρίου, 613,  όταν καταγράφηκε  ο υψηλότερος αριθμός στο τέταρτο κύμα που βαίνει προς αποκλιμάκωση.

Ωστόσο και για να μην λησμονούμε, ο Νοέμβριος αποδεικνύεται στο Κιλκίς ο μήνας της έξαρσης του τέταρτου κύματος στο νομό καθώς στις πρώτες 28 μέρες του ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 2.177 μολύνσεις, όταν τον Οκτώβριο ήταν 1.350 και τον Σεπτέμβριο 740. Η πανδημία κορυφώθηκε την πρώτη εβδομάδα 613, και η αργή εβδομαδιαία αποκλιμάκωση  διατηρήθηκε σε υψηλό αριθμό κρουσμάτων (540, 524, 500) για να σωρευτούν τα 2.177 κρούσματα του Νοεμβρίου κι ακόμα απομένουν δυο ημέρες για τη τελική συγκομιδή.

Το παρήγορο είναι ότι ύστερα από δυο εβδομάδες όπου στο Κιλκίς είχαμε ύφεση, αλλά πανελλαδικά αύξηση (μικρή αλλά αύξηση) κρουσμάτων,  στην εβδομάδα που εκπνέει σήμερα Κυριακή καταγράφηκε και πανελλαδικά μείωση κρουσμάτων. Τα 45.355 κρούσματα της εβδομάδας 22-28 Νοεμβρίου είναι μειωμένα κατά 3,5% έναντι των 46.982 της εβδομάδας 15-21 Νοεμβρίου.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι η έξαρση της πανδημίας προηγήθηκε στην Βόρεια Ελλάδα οπότε θεωρείται λογική εξέλιξη να προηγηθεί στην περιοχή μας και η αποκλιμάκωση.  

Υπενθυμίζουμε ότι καταγράψαμε εξαρχής, από την δεύτερη εβδομάδα του εκπνέοντος μηνός, την πτωτική τάση των κρουσμάτων στο νομό, ελπίζοντας να μην αποδειχθεί πρόσκαιρη και τυχαία. Οι επόμενες δυο εβδομάδες μέχρι την  τωρινή ήρθαν να επιβεβαιώσουν την πτωτική τάση. Και ελπίζουμε –ευχόμαστε να καταγραφεί επιτέλους και αποκλιμάκωση στα νοσοκομεία και στον αριθμό ασθενών. Στατιστικά έπονται τουλάχιστον ενός 10ημέρου ή χοντρικά δυο εβδομάδων. Αλλά προσοχή. Τα σωρευμένα ενεργά κρούσματα στο νομό κινούνται σε τεράστια νούμερα ακόμη. Και δεν θα αποτελέσει ιδιαίτερη ανακούφιση αν μειωθούν  κατά 5% οι νοσηλευόμενοι.

Η πανδημία θερίζει ζωές στο ν. Κιλκίς και το φάρμακο είναι ένα: Οι εμβολιασμοί. Μαζί με τη  χρήση της μάσκας.

Εξάλλου έχει ειπωθεί από τα πλέον αρμόδια χείλη: Η αντιμετώπιση της πανδημίας από τον σημερινό άνθρωπο στις τωρινές κοινωνίες αποδεικνύει και το μέγεθος της αδυναμίας του να σκεφτεί και να πράξει λογικά.  Θα αρκούσαν δυο εβδομάδες συμμόρφωσης με τα ιατρικώς προφανή – από όλους όμως- για να εξαφανιστεί ο ιός.

Αλλά δυο χρόνια μετά την εμφάνιση της πανδημίας και ο άνθρωπος παλεύει ακόμα να απαλλαγεί και από τον ιό και από τα φαντάσματα που κανοναρχούν  τη συμπεριφορά του.

Θ.Π.