Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024, 9:09:03 μμ
Πέμπτη, 04 Μαρτίου 2010 12:08

Nέες αιχμές Π. Αμοιρίδη για τον εξοπλισμό Επιμελητηρίου

Επιστολή προς τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κιλκίς, Παύλο Τονικίδη, απέστειλε ο επικεφαλής της μειοψηφίας του Δ.Σ. του φορέα, Παναγιώτης Αμοιρίδης, ζητώντας ενημέρωση για τις δαπάνες ύψους 243.000 ευρώ για τον εξοπλισμό του νέου κτηρίου, αφήνοντας αιχμές για τον τρόπο που αυτές έγιναν.
Στην επιστολή του αναφέρει:
«Στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου, στη συζήτηση του θέματος για τη σύναψη δανείου προς εξόφληση οφειλών του προς προμηθευτές εξοπλισμού και υπηρεσιών για την ολοκλήρωση του νέου κτιρίου, ζήτησα ένα απολογισμό εσόδων και δαπανών που αφορούν το συγκεκριμένο έργο.
Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας μου με το Διευθυντή κ. Γ. Ηλιάδη για σχετική ενημέρωση από τη Διεύθυνση ή και τη Διοίκηση, επισκέφθηκα το Επιμελητήριο στις 26/2/2010 και ενημερώθηκα επί τόπου από τον ίδιο για το όλο θέμα.
Συνοπτικά περιγράφω, ότι με βάση την ενημέρωση οι σχετικές δαπάνες ανήλθαν περίπου στις 243.000 ευρώ. Από ίδιους πόρους του Επιμελητηρίου καλύφθηκαν δαπάνες 43.000 ευρώ, από την επιχορήγηση του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Σιούφα 50.000 ευρώ και από την επιχορήγηση του Υπουργού Μακεδονίας-Θράκης κ. Τζίμα άλλες 50.000 ευρώ. Έτσι απέμεινε μία οφειλή περίπου 100.000 ευρώ.
Παράλληλα, ο εξοπλισμός της συνεδριακής αίθουσας (καρέκλες κοινού, τραπέζια ομιλητών) δε συμπεριλαμβάνεται στο συνολικό ποσόν των 243.000 ευρώ, καθώς καλύφθηκε σαν προσφορά από τον κ. Β. Σεργιαννίδη.
Από την ενημέρωση, την οποία πρέπει να έχει κάθε μέλος του Επιμελητηρίου και όχι μόνο όποιος τη ζητήσει, προκύπτουν διάφορες δαπάνες προς διευκρίνιση και διερεύνηση της σχέσης κόστους/σκοπιμότητάς τους.
Επί παραδείγματι, η επίπλωση των χώρων του νέου κτιρίου (εκτός της συνεδριακής αίθουσας) στοίχισε περίπου 85.000 ευρώ, από τα οποία τα 80.000 ευρώ αφορούν ένα και μόνο προμηθευτή, μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου. Ενώ λοιπόν, ιδίως για αυτό το λόγο η διοίκησή σας θα έπρεπε να επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθησία στο χειρισμό αυτής της προμήθειας, εσείς προχωρήσατε προφανώς σε απευθείας ανάθεση καταστρατηγώντας το νόμο περί προμηθειών των Επιμελητηρίων, που για τέτοια ποσά απαιτεί δημόσιο διαγωνισμό.
Με το δεδομένο ότι τελικά το Επιμελητήριο οδηγείται λόγω της δική σας διαχείρισης του όλου έργου των 243.000 ευρώ στη σύναψη 7ετούς δανείου ύψους 100.000 ευρώ, το οποίο εσείς επίσης αποφασίσατε, θεωρώ ότι το ελάχιστο που οφείλετε έναντι των μελών του Επιμελητηρίου, των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, των Υπουργείων και Υπουργών που έδωσαν τις χρηματοδοτήσεις που ανέφερα παραπάνω και γενικά έναντι του κοινού, είναι ένας αναλυτικός δημόσιος απολογισμός μία αναλυτική ενημέρωση για τη διαχείριση των 243.000 ευρώ.
Ο απολογισμός αυτός είναι έτσι κι αλλιώς υποχρέωσή σας, ενώ διανύουμε μία περίοδο όπου η ανοιχτή ενημέρωση και διαβούλευση και η απόλυτη διαφάνεια είναι το ζητούμενο και επιδιωκόμενο από όλους.
Μετά τον απολογισμό, το κάθε μέλος του Επιμελητηρίου μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του, πρώτα για τη διαφάνεια στη διαχείριση των πόρων του φορέα που τον εκπροσωπεί, στα οποία συμβάλλει καθοριστικά κάθε χρόνο με την εισφορά του, και ύστερα για την ορθολογική τους διαχείριση».