Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024, 8:37:57 μμ
Τρίτη, 04 Δεκεμβρίου 2007 14:23

Νομαρχιακό Συμβούλιο Κιλκίς : Οι συνήθεις διαξιφισμοί

Με την επιβολή τελών στους εξυπηρετούμενους από τη Νομαρχία  «απαντά» η διοίκηση Μπαλάσκα στην ακύρωση από την κυβέρνηση του νομαρχιακού τέλους  Που είχε επιβληθεί επί Παραστατίδη στα εισερχόμενα από χώρες εκτός Ε.Ε. αυτοκίνητα στους συνοριακούς σταθμούς του νομού. Οι παραστάσεις της ΠΓΔΜ στην ελληνική κυβέρνηση και τα ευρωπαϊκά όργανα απέδωσαν καρπούς παρά την πολύμηνη αντίσταση του Νομάρχη Ευάγ. Μπαλάσκα., ο οποίος διαμαρτυρήθηκε όταν ο κ. Γ. Φραγγίδης τον κατηγόρησε πως “παρέδωσε τα όπλα” στην βούληση της κυβέρνησης.

Το τέλος δεν εισπράττεται πλέον καθώς, όπως εξήγησε ο κ. Νομάρχης στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κιλκίς το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, κρατικά όργανα πήγαν στα σύνορα και ξήλωσαν το περίπτερο από όπου υπάλληλοι της Νομαρχίας εισέπρατταν το ειδικό τέλος.
Για την αναπλήρωση των εσόδων το Νομαρχιακό Συμβούλιο επικύρωσε τέλη, ανά υπηρεσία,  στους εξυπηρετούμενους από την Νομαρχία, κυρίως διάφορους επαγγελματίες, το ύψος των οποίων για το έτος 2008 προϋπολογίζεται σε 418.685 ευρώ, τα οποία μάλιστα κατανεμήθηκαν ως εξής:
- Δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος 105.000 ευρώ,
- Εξοπλισμός και συντήρηση του νέου Διοικητηρίου 105.000 ευρώ
- Κάλυψη αναγκών  εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών της Νομαρχίας 210.000 ευρώ

Προ ημερησίας
διάταξης βέλη
Οι γνωστές αντιπαραθέσεις με τους γνωστούς πρωταγωνιστές (Συμπιλίδης, Φραγγίδης, Μπαλάσκας) χρωμάτισαν και τη συνεδρίαση της Παρασκευής. Ο κ. Συμπιλίδης αυτήν την φορά υπήρξε μονοθεματικός καθώς εστίασε στη μελέτη για το εργοστάσιο βιοντίζελ στο Πεδινό, για το οποίο η πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου έδωσε θετική γνωμάτευση, αλλά το έργο «κόλλησε» στην Περιφέρεια καθώς, όπως είπε ο κ. Μπαλάσκας δεν ήταν συμβατό με τον χαρακτηρισμό με τον Γ.Π.Σ.  της πέριξ του νέου εθνικού δρόμου γης ως χαμηλής όχλησης, (η άκομψα επιχειρηθείσα   από το δημοτικό Συμβούλιο Γαλλικού τροποποίηση του Γ.Π.Σ. ως γνωστόν ναυάγησε).
Πολυθεματικός ήταν ο κ. Φραγγίδης. Ρώτησε για το έλλειμμα διαλόγου στο Ν.Σ περί του Δ’ Κ.Π.Σ,, την ανάγκη ενίσχυσης του δήμου Κρουσίων ώστε να επιλύσει το πρόβλημα υδροδότησης των Θεοδοσίων, την επίσπευση των διαδικασιών ώστε να κατασκευαστεί ο δρόμος Κιλκίς – Γουμένισσας με αφορμή και το τραγικό δυστύχημα έξω από το Πολυκάστρο, τις εξελίξεις με το εργοτάξιο ασφαλτομίγματος και το λατομείο στην «Καμήλα» της Σάντας , την ανάγκη ενημέρωσης για το AIDS,.
Ειδική ΄αναφορά στο πρόβλημα της ρύπανσης από το εργοτάξιο ασφαλτομίγματος έκανε και ο νομαρχιακός σύμβουλος Κ. Χαλίτσιος που επικαλέστηκε τις διαμαρτυρίες των κατοίκων και των φορέων όπως εκφράστηκαν στην πρόσφατη λαϊκή συνέλευση στην οποία και παρέστη.

Απαντήσεις
Μπαλάσκα
Ο κ. Νομάρχης για τη λειτουργία του εργοταξίου απάντησε ότι συγκάλεσε ειδική σύσκεψη (δημοσιεύσαμε ρεπορτάζ την περασμένη Παρασκευή) με τον εργολάβο, τον Δήμαρχο Γαλλικού και τους εκπροσώπους των φορέων των Μανδρών. Εκεί λοιπόν μετά τη διαβεβαίωση του εργολάβου ότι ο καπνός είναι καθαρός και δεν ρυπαίνει ουδείς επέμεινε στο θέμα της ρύπανσης και η όλη συζήτηση περιστράφηκε στη δέσμευση του εργολάβου ότι θα αποκαταστήσει όσα σημεία του οδοστρώματος και σε όποιο δρόμο έχει υποστεί ζημιές από τη διέλευση βαρέων οχημάτων.
Αναφερόμενος στην εγγύτητα του εργοταξίου στον οικισμό Μανδρών ο κ. Μπαλάσκας σημείωσε με νόημα ότι η επιλογή - παραχώρηση της έκτασης έγινε από την απελθούσα δημοτική διοίκηση του κ. Μάλγαρη και θα μπορούσε να είναι και οπουδήποτε αλλού.  Για το χαμηλό τίμημα της εκμίσθωσης τόνισε πως είναι θέμα της Εφορίας, ενώ υπογράμμισε πως το εργοτάξιο για ένα χρόνο δεν χρειαζόταν άδεια ως συνακόλουθο του όλου έργου της κατασκευής της αούτομπαν
Για το λατομείο στην «Καμήλα» ο κ. Μπαλάσκας υπενθύμισε ότι αν γινόταν δεκτή η πρόταση να χαρακτηριστεί ο χώρος λατομικός, τώρα δεν θα υπήρχαν αυτές οι εξελίξεις και η έκταση θα δημοπρατούνταν. Υπενθύμισε επίσης ότι από το σύνολο τω υπηρεσιών που γνωμοδότησαν μόνο μια υπηρεσία της Νομαρχίας Κιλκίς τάχθηκε κατά της μελέτης με αποτέλεσμα η προκαταρκτική μελέτη να είναι θετική.
Σημείωσε επίσης ότι σύντομα η ΜΠΕ θα έρθει προς συζήτηση στο Ν.Σ.
Επειδή τέθηκε και θέμα για τα γνωστά 45άρια από  τον κ. Φραγγίδη, ο κ. Νομάρχης ζήτησε αν υπάρξουν στοιχεία να κατατεθούν όπου πρέπει και να μην γίνεται επίκληση φημών. Σε ό,τι αφορά σε έγγραφο αίτημα από τον Αύγουστο  προς τον πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου να ενημερωθεί το σώμα για όλα τα 45άρια από το 1994 και εντεύθεν, ο κ. πρόεδρος απέδωσε την καθυστέρηση στο γεγονός ότι δεν είχε διευκρινιστεί αν  με το όρο 45 άρια εννοούσε τα έργα με προφορικό διαγωνισμό ή τα έργα με απευθείας ανάθεση, μέχρι προϋπολογισμού 15.000 ευρώ.
Ο κ. Φραγγίδης διαμαρτυρήθηκε για προσχηματική καθυστέρηση τονίζοντας πως εννοεί και το εξήγησε εγκαίρως τα γνωστά 45άρια με τη διαδικασία του προφορικού διαγωνισμού για να σχολιάσει ο κ. Μπαλάσκας ότι η δημοσιοποίηση της λίστας θα προκαλέσει έκπληξη.
Για το έλλειμμα διαλόγου για το Δ’ Κ.Π.Σ ο κ. Μπαλάσκας πέρασε στην αντεπίθεση καταλογίζοντας έλλειμμα ενδιαφέροντος των νομαρχιακών συμβούλων καθώς, όπως είπε, οργανώθηκε ειδική ημερίδα στο Συνεδριακό Κέντρο και απουσίασαν ο κ. Φραγγίδης και άλλοι νομ. Σύμβουλοι. Ο κ. Φραγγίδης αντέτεινε ότι το σημαντικό είναι να συζητήσει και να αποφασίσει το Νομαρχιακό Συμβούλιο για να ανταπαντήσει ο κ. Μπαλάσκας ότι μόλις τώρα τέθηκαν οι προτεραιότητες  και οι στόχοι του Δ. Κ.Π.Σ σε επίπεδο Περιφέρειας και επομένως το θέμα θα έρθει ώριμο πλέον προς συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο.
Για την ενίσχυση του Δήμου Κρουσίων ο κ. Νομάρχης τόνισε ότι άμεσα δεν έχει τον τρόπον να το πράξει, αλλά είναι στη διάθεση του δήμου για οποιαδήποτε στήριξη του αιτήματός του (ύδρευση Θεοδοσίων) και τέλος για το δρόμο προς Γουμένισσα απάντησε πως δημοπρατήθηκε η μελέτη.

Θέματα ημερήσιας
διάταξης
Η επιβολή τελών για την αναπλήρωση των εσόδων που απωλέσθηκαν μετά την ακύρωση του ειδικού τέλους στα εισερχόμενα φορτηγά και Ι.Χ από χώρες εκτός Ε.Ε. ήταν το σημαντικότερο από τα θέματα ημερήσιας διάταξης.
Προηγήθηκαν οι εισηγήσεις των προϊσταμένων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για ίδρυση νέων σχολικών μονάδων.
Ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θωμάς Αποστόλου εισηγήθηκε και το σώμα ομόφωνα αποφάσισε:
- την ίδρυση: του 10ου Δημοτικού σχολείου Κιλκίς, ως εξαθέσιο σε οικόπεδο που παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Και θα κατασκευαστεί από τον ΟΣΚ.
- τον υποβιβασμό σε 3θέσιο του 4θέσιου Δημοτικού Σχολείου Τερπύλλου
- την ίδρυση δυο παραρτημάτων νηπιαγωγείων, ένα στα Πλάγια ως παράρτημα του 2ου Νηπιαγωγείου Αξιούπολης και ένα στο Πολύπετρο ως παράρτημα του νηπιαγωγείου Ευρωπού.
Η προϊσταμένη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δάφνη Νιάκα εισηγήθηκε και το Ν.Σ. ομόφωνα αποφάσισε:
- την ίδρυση και λειτουργία του 4ου Γυμνασίου Κιλκίς κατά το σχολικό έτος 2008 – 2009 και την ίδρυση – λειτουργία του 3ου Λυκείου Κιλκίς κατά το σχολικό έτος 2008-2009, οπότε θα έχουν περατωθεί οι εργασίες κατασκευής των κτηρίων.

Έγκριση δασικού
προγράμματος έργων
Ομόφωνα εγκρίθηκε επίσης το πρόγραμμα δασοτεχνικών έργων για το 2008 το οποίο εισηγήθηκε ο διευθυντής δασών Στέργιος Παπαδημητρίου.
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται εκπόνηση μελετών, έργα προστασίας δασών, βελτίωσης υποβαθμισμένων δασών, δασικής οδοποιίας, βελτίωσης βοσκοτόπων, δασικής αναψυχής κ.λ.π.
Τέλος εγκρίθηκε το πρόγραμμα τουριστικής προβολής για το 2008 συνολικού προϋπολογισμού 288.500 ευρώ