Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024, 12:40:13 πμ
Σάββατο, 08 Μαρτίου 2008 07:35

Ο αγώνας των γιατρών είναι και αγώνας των πολιτών για καλύτερη περίθαλψη

Απηυδισμένοι από την αδιαφορία της κυβέρνησης να επιλύσει ένα πρόβλημα (εφημερίες και τρόπος πληρωμής τους) που δεν αφορά μόνο τις εργασιακές σχέσεις τους, αλλά και την ποιότητα της δημόσιας υγείας προς τους πολίτες, οι γιατροί του νοσοκομείου Κιλκίς ξεκινούν από την Τρίτη 11 Μαρτίου απεργιακές κινητοποιήσεις που θα έχουν τη μορφή της αποχής από όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία και τις ειδικές εξετάσεις.

Σε ανοιχτή επιστολή τους προς τους πολίτες του νομού, οι γιατροί της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Κιλκίς (ΕΝΙΚ) αναφέρουν τα εξής:
Είμαστε εργαζόμενοι Γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς
Tα μέλη μας ως εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν πολλά και ποικίλα προβλήματα. Μεταξύ αυτών το σοβαρότερο πρόβλημα που έχει δυστυχώς αποκτήσει χαρακτήρα μονιμότητας, είναι η χωρίς προηγούμενο καταστρατήγηση των γενικής εφαρμογής κανόνων και διατάξεων της Εθνικής και Κοινοτικής Νομοθεσίας περί του χρόνου εργασίας,  ο οποίος ΔΕΝ πρέπει να υπερβαίνει τις 48 ώρες εβδομαδιαίως ενώ εμείς εφημερεύουμε κατά μέσο όρο 150 ώρες τον μήνα !!!
Επίσης η πληρωμή των εφημεριών των Γιατρών θα πρέπει να γίνεται με τον τρόπο αμοιβής της υπερωριακής απασχόλησης των άλλων εργαζομένων και να αποσυνδεθεί το ύψος της αμοιβής από το ύψος των μηνιαίων αποδοχών των Γιατρών καθώς και να καταργηθεί το σχετικό πλαφόν ( αμοιβή Αρεοπαγίτη).
Από την 1-1-2008 ισχύει η νέα διάταξη που αφορά την εφαρμογή του 48ώρου ανά εβδομάδα, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η πληρωμή των δεδουλευμένων μας, εφόσον κριθεί ως παράνομη, υπερβαίνουσα τις 48 ώρες.
Εμπρός στον κίνδυνο να κριθεί η εργασία μας παράνομη και επομένως ΜΗ αμειβόμενη, τα   μέλη   μας   κατά   την   ορθή   εφαρμογή   του   νόμου προτίθενται από τον επόμενο μήνα, να πραγματοποιούν από 4 εφημερίες τον μήνα ο  κάθε γιατρός ειδικευόμενος και 2 εφημερίες ο κάθε ειδικός..
 Ενόψει αυτού ενδεχομένως να δημιουργηθούν προβλήματα στην κάλυψη των εφημερίων, των έκτακτων περιστατικών και των νοσηλευομένων ασθενών, λόγω ελλείψεως προσωπικού, για τα οποία δεν φέρουμε καμία ευθύνη, όπως και για τα αποτελέσματα τους.
Επίσης, ύστερα από την έκδοση της υπ' αριθμ. 144/2006 πράξης του Ελεγκτικού συνεδρίου κάθε εφημερία μας πέραν του νόμιμου χρόνου απασχόλησης μας θα πρέπει να αμείβεται σύμφωνα με τον νόμο, ως προεκτάθηκε.
Τις παραπάνω θέσεις μας κατ’ εφαρμογή του νόμου έχουμε γνωστοποιήσει με εξωδίκους μας τόσο στο νοσηλευτικό ίδρυμα που εργαζόμαστε όσο και στο Ελεγκτικό Συνέδριο καθώς και σε όλους του αρμόδιους φορείς, αναμένουμε δε απαντήσεις αρμοδίως.
Για όλους τους παραπάνω λόγους
Από 11-3-2008 πραγματοποιούμε απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας, με την μορφή της αποχής από όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία και ειδικές εξετάσεις. Με αιτήματα.:         
1 Άμεση εφαρμογή του 48ώρου
2 Προσλήψεις ιατρικού προσωπικού από το 2008
 3 Αξιοπρεπές νέο ιατρικό μισθολόγιο ,που είναι καθηλωμένο από το 1998
4 Εφαρμογή του πολυδιευθυντικού συστήματος
5 Αφορολόγητο επίδομα βιβλιοθήκης
6 Επίδομα παραμεθορίου για τον νομό Κιλκίς
7 Επίδομα βαρέων και ανθυγιεινών
8 Προσθήκη μέρους των εφημεριών στα συντάξιμα
9 Να παραμείνουν τα ταμεία μας (Δημοσίου και ΤΣΑΥ) ως έχουν και να επιστραφούν τα κλεμμένα ομόλογα που άδειασαν τα ταμεία μας
10. Να αυξηθούν οι θέσεις των ειδικευομένων για να πάψουν οι λίστες της ντροπής.
11 Να καταργηθεί το πλαφόν για την αμοιβή των εφημεριών.
12 Να παραμείνει το ΕΣΥ με το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα που είχε από την ίδρυσή του και να αναπτυχτεί η πρωτοβάθμια περίθαλψη επιτέλους.