Κυριακή, 21 Ιουλίου 2024, 4:34:04 μμ
Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2008 04:31

O Aπόστολος για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο

 Ο Σεβασμιότατος κ. Απόστολος, συνδεόμενος με μακροχρόνιους δεσμούς ειλικρινούς φιλίας με τον εκλιπόντα αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, δήλωσε τα εξής:
«Ο αοίδιμος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρός Χριστόδουλος υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητός στον κλήρο και το λαό της Μητροπολιτικής Επαρχίας μας ήδη από τη δεκαετία του ’60, ως ιεροκήρυκας αποσπασμένος από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, αλλά και αργότερα ως Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος από τις συχνές φιλικές και τις δύο επίσημες επισκέψεις του.
Προσηνής και οικείος σε όλους, καλλίφωνος λειτουργός, φλογερός κήρυκας του Ευαγγελίου, ελεήμων προς τους πάσχοντες και σθεναρός μαχητής των οραμάτων του, ύστερα από μία οδυνηρή πάλη με τη φθοροποιό ασθένεια, αναπαύεται στη Χώρα των Ζώντων.  Όλοι εμείς που σήμερα τιμούμε την μνήμη του, αποκτήσαμε πρέσβη στον θρόνο της χάριτος του Θεού».

Τοποτηρητής
Η Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου ανακοινώνει ότι ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Απόστολος, δεύτερος τη τάξει διαποιμαίνων Μητροπολίτης της Εκκλησίας της Ελλάδος, ευρισκόμενος σε στάδιο αποθεραπείας από κάταγμα κνήμης, απέστειλε έγγραφο προς την Ι. Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, στο οποίο ανέφερε ότι δεν δύναται να αναλάβει τα καθήκοντα του Τοποτηρητού της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, λόγω των αυξημένων κινητικών υποχρεώσεων που απαιτεί αυτή η  θέση.
 Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με το άρθρο 12 του Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην περίπτωση εκδημίας του Προκαθημένου της  καθήκοντα Τοποτηρητού της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Προέδρου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος αναλαμβάνει ο πρώτος τη τάξει  και σε περίπτωση αδυναμίας αυτού ο επόμενος, ο μεθεπόμενος και ούτω καθ’ εξής.
Εκτός των ποικίλων διοικητικών υποχρεώσεων, ο Τοποτηρητής προεξάρχει της εξοδίου ακολουθίας και προεδρεύει στην εφορευτική επιτροπή που διεξάγει τις εκλογές για τον νέο Αρχιεπίσκοπο.