Κυριακή, 16 Μαΐου 2021, 3:59:38 μμ
etpa
Τετάρτη, 03 Μαρτίου 2021 15:01

O Λαός του Κιλκίς αποχαιρέτησε τον Ποιμενάρχη του. Με αισθήματα συγκίνησης και θλίψης τελέστηκε η εξόδιος Ακολουθία

Συντάκτης:

Το ιστορικό ωρολόγιο της Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου σταμάτησε με την κοίμηση του Ποιμενάρχου κυρού Εμμανουήλ, τον οποίο Κλήρος και Λαός τον προέπεμψαν στην αιωνιότητα.

 

Μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, τηρουμένων των μέτρων προστασίας λόγω του Covid-19, τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Τοποτηρητού  Μητροπολίτου Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημητρίου και συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Σύρου και Τήνου κ. Δωροθέου, Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ και Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου, στην Μητρόπολη του οποίου διακόνησε ο κεκοιμημένος Ιεράρχης του Κιλκίς.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο καθώς και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, εκπροσώπησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γουμενίσσης κ. Δημήτριος, ο οποίος και μετέφερε τα συλλυπητήρια τους προς τον ευσεβή κλήρο και το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Μητροπόλεως.

Καθόλη τη διάρκεια πιστοί προσήλθαν στον Μητροπολιτικό Ναό για να αποτίσουν τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον σεβάσμιο Μητροπολίτη και να του φιλήσουν για τελευταία φορά το χέρι λαμβάνοντας την ευχή του.

Λόγω των μέτρων εντός Ναού παρέστησαν οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών του Νομού, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, οι Βουλευτές του Νομού Ειρήνη κα Αγαθοπούλου και κ. Γεώργιος Φραγγίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς κ. Ανδρέας Βεργίδης, ο Δήμαρχος Κιλκίς κ. Δημήτριος Κυριακίδης και Παιονίας κ. Κωνσταντίνος Σιωνίδης, ο Διοικητής της 71ης Α/Μ Ταξιαρχίας Ταξίαρχος κ. Θωμάς Δημόπουλος και εκπρόσωποι Δημοσίων Φορέων και Πολιτιστικών Συλλόγων.

Ανάμεσά τους ο αδελφός του μακαριστού κ. Ιωάννης Σιγάλας, ο μοναδικός εξ’ αίματος συγγενής του.

Εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον επικήδειο λόγο εκφώνησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Δωρόθεος Πάπαρης, α’ Γραμματεύς Αυτής, ο οποίος και μίλησε για την ζωή, το έργο και την προσφορά του μακαριστού Ιεράρχου στην Εκκλησία.

Χαρακτηριστικά είπε ανάμεσα στα άλλα: “Ο μακαριστός Μητροπολίτης κυρός Εμμανουήλ υποσχέθηκε στον ενθρονιστήριο λόγο του πριν 11 χρόνια ότι θα σταθεί δίπλα στα παιδιά και στους νέους με την τόση πείρα από τη μακρά εκπαιδευτική του ανάλωση. Πραγματικά έδειξε μια μεγάλη ευαισθησία στη φιλανθρωπία και μάλιστα για νέους με προβλήματα υγείας που η νοσηλεία τους εξωτερικό απαιτούσε δυσεύρετους πόρους. Κι στάθηκε ο μακαριστός Μητροπολίτης Εμμανουήλ ευεργέτης τους, με ό,τι σήμαινε αυτό για την οικογένειά τους και το περιβάλλον τους σαν δίδαγμα εκκλησιαστικής προσφοράς”.

Εκ μέρους του Ιερού Κλήρου επικήδειο εκφώνησε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Επιφάνιος Θεοδωρίδης, ο οποίος φανερά συγκινημένος αναφέρθηκε στην δωδεκαετή ποιμαντορία του μακαριστού Ιεράρχου και την μεγάλη του προσφορά στην τοπική μας Εκκλησία.

Για την ζωή, το έργο και την κατά πάντα άψογη συνεργία μίλησε εκ μέρους όλων των τοπικών αρχών ο Δήμαρχος Κιλκίς κ. Δημήτριος Κυριακίδης.

Μετά το πέρας της εξοδίου ακολουθίας πραγματοποιήθηκε ο ενταφιασμός του αειμνήστου Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κυρού Εμμανουήλ, στον αύλειο χώρο της Ιεράς ανδρώας Μονής Αγίου Γεωργίου Λόφου Κιλκίς, δίπλα στον προκάτοχό του μακαριστό Απόστολο (Παπακωνσταντίνου). 

Πολυμέσα