Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024, 10:03:55 μμ
Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2009 07:32

Ο Μέγας Αλέξανδρος ζει!

Την περίοδο 21-26 Αυγούστου στην χώρα των Φαραώ, του Καβάφη και της Αγίας Αικατερίνης ο ακριτικός Σύλλογος Βετεράνων ποδοσφαιριστών του Δήμου Δοϊράνης για μια ακόμα φορά έγραψε ιστορία. Μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τον Καναδά, τις Βαλκανικές χώρες και την Σουηδία σειρά είχαν οι Έλληνες της Αιγύπτου να γνωρίσουν τον παλμό των Κιλκισιωτών παλαιών ποδοσφαιριστών.
Μέσα στο κατακαλόκαιρο, στο λίκνο του ελληνισμού, στην όμορφη Αλεξάνδρεια έγινε το πρώτο ποδοσφαιρικό αντάμωμα από καταβολής της ιστορίας της εκεί ελληνικής κοινότητας με σύλλογο της μητέρας πατρίδας.
Το τελικό σκορ 3 – 1 υπέρ των Αλεξανδρινών ποδοσφαιριστών πέρασε σε δεύτερη μοίρα με τα όσα συντελέσθηκαν εκεί και τα μηνύματα που στάλθηκαν στον ελληνισμό.
Μηνύματα τεράστιας προσφοράς και ενότητας προς την Ελλάδα από τους εν πατρίδες της Αλεξάνδρειας (Τοσίτσας, Μπενάκης κ.α.) σε καιρούς αιματοβαμμένους αλλά και αδιάκοπης σημερινής βοήθειας στους γέροντες, τα παιδιά με τα σχολεία, το ιατρείο, το συσσίτιο, τους κοιτώνες, την αίθουσα θεάτρου, το γυμναστήριο, την εκκλησία, το γήπεδο ποδοσφαίρου, τις γιορτές μνήμης και τιμής της μέγιστης πόλης του Έλληνα εκπολιτιστή Στρατηλάτη Μέγα Αλέξανδρου.
Ο ακριτικός Σύλλογος του Δήμου Δοϊράνης στην εκεί παραμονή του έτυχε θερμής υποδοχής και στήθηκαν τα πρώτα θεμέλια συνεργασίας των δυο φορέων μετά την πρόταση του προέδρου του "  Μέγα Αλέξανδρου " Γιώργου Δήμπαλα να πραγματοποιεί η ελληνική κοινότητα ποδοσφαιρικό αντάμωμα – τουρνουά Βετεράνων με την συμμετοχή του Ελληνισμού της Αφρικής, της μέσης Ανατολής και του Κιλκισιώτικου Συλλόγου. Πρόταση που χαροποίησε και έγινε αποδεκτή από τους ηγέτες της ελληνική κοινότητας με πρώτο τον πρόεδρο Γιάννη Σιώκα που ξαναφόρεσε αθλητική στολή μετά από δέκα πέντε χρόνια.
Το πρόγραμμα των Ελλήνων Βετεράνων ποδοσφαιριστών περιλάμβανε ακόμα προσκύνημα στο Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας, επίσκεψη στο σπίτι του ποιητή Κώστα Καβάφη, στην ονομαστή βιβλιοθήκη και στη συνέχεια παραμονή στο Κάιρο και ξενάγηση στους παγκοσμίου φήμης μοναδικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς. Όπως είναι οι πυραμίδες, η Σφήγκα, το αρχαιολογικό μουσείο, η αγορά του Χάνι Χαλίλι και ο ρομαντικός Νείλος ποταμός.
Η εξαήμερη παραμονή της αποστολής του " Μέγα Αλέξανδρου " στην Αίγυπτο ολοκληρώθηκε με το προσκύνημα στο ελληνορθόδοξο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στην έρημο Σινά όπου μεταξύ άλλων έγινε και η πολύωρη ανάβαση του ιερού Βουνού από μέλη του Συλλόγου έως το σημείο όπου ο Μωυσής έλαβε τις δέκα εντολές σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη.
Μετά την ολοκλήρωση  του έργου της Ελληνικής αποστολής στην Αίγυπτο ο Σύλλογος "Μέγας Αλέξανδρος" ευχαριστεί όσους βοήθησαν την δράση αυτή, ιδιαίτερα την ελληνική κοινότητα Αλεξάνδρειας και τους Μανώλη Τατάκη, Γιάννη Σιώκα, Άρη Μαρκοζάνη, Τάκη Κατσιμπρή, τον Δήμο Δοϊράνης, τον Δήμαρχο Γιώργο Καλπακίδη, καθώς και όλους τους συμμετέχοντες που με την παρουσία τους στήριξαν τον πανεθνικό σκοπό του Συλλόγου.