Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, 11:18:19 μμ
Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2023 09:41

Ο Στράτος Ξηρουδάκης στην πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων

Ακολουθεί η ομιλία του Α’ Αντιπροέδρου πανελλήνιας ομοσπονδίας πολιτικών συνταξιούχων (ΠΟΠΣ), Στράτου Ξηρουδάκη, στην Πλατεία Κλαυθμώνος κατά την πανελλαδική κινητοποίηση τω συνταξιούχων.

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι γειά σας.

Μεταφέροντας τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς του Προέδρου και του Δ.Σ της ΠΟΠΣ καθώς και των Συλλόγων μας που είναι σήμερα μαζί μας σε αυτήν τη μεγαλειώδη συγκέντρωση, θα ήθελα εν ολίγοις λόγω χρόνου να αναφερθώ:

  • Στην εξέγερση του Πολυτεχνείου που πριν από μια βδομάδα γιορτάσαμε τα 50 χρόνια του ξεσηκωμού για ψωμί- παιδεία-ελευθερία, που με τους αγώνες και τη θυσία τους έριξαν τη χούντα των συνταγματαρχών, αποδίδοντας έτσι ελάχιστο φόρο τιμής στους πεσόντες και στους αγωνιστές. Το αίμα και η προσπάθεια εκείνων να γίνει η δύναμη των νέων αγώνων.
  • Στις καταστροφικές πλημμύρες της Θεσσαλίας που ακόμη μετράει τις πληγές της, που δεν ξέρουμε πότε θα κλείσουν και για πολλούς δε θα κλείσουν ποτέ. Η Ομοσπονδία μας δείχνοντας την ευαισθησία της και την αλληλεγγύη στα θύματα των φονικών πλημμυρών, κατέθεσε στους Συλλόγους μας της Θεσσαλίας το ποσό των 14.000 ευρώ και ετοιμάζεται να ακολουθήσει δεύτερη χρηματική βοήθεια. Συγχρόνως, οι Σύλλογοι της Ομοσπονδίας μας συμμετέχουν στην αποστολή υλικής βοήθειας είτε αυτόνομα είτε με άλλους φορείς και τους συγχαίρουμε γι’ αυτό.
  • Στις τεράστιες πυρκαγιές των εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων, αφανίζοντας περιουσίες, φυσικό πλούτο και άγρια ζωή. Η χώρα μας, δυστυχώς, χωρίς την απαραίτητη προστασία οδηγείται στον αφανισμό της χλωρίδας και της πανίδας και σίγουρα πορευόμαστε σε ανυπολόγιστες περιπέτειες υγείας και ζωής και
  • Στον πόλεμο που γίνεται στη γειτονιά μας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και στη μέση ο Παλαιστινιακός λαός. Λευτεριά και αυτοδιάθεση στην Παλαιστίνη και ασφάλεια στο κράτος του Ισραήλ. Τώρα κατάπαυση πυρός, ανακωχή, προκειμένου μέσω του ΟΗΕ να: Ανοίξουν οι διάδρομοι της ανθρωπιστικής βοήθειας, να Εξασφαλίσουν και οι δύο λαοί το αυτόνομο κράτος τους και να γίνουν οι Αναγκαίες συμφωνίες για ειρήνη και συνεργασία.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Με την ολοκλήρωση σχεδόν των περιφερειακών συσκέψεων και τη σημερινή μεγάλη Πανελλαδική συγκέντρωση, εκτιμάται πως μοναδική μας και αδιαμφισβήτητη επιλογή είναι η συνέχιση του αγώνα μας. Η ανάλγητη κυβερνητική πολιτική μας αναγκάζει να βγούμε στους δρόμους για να διεκδικήσουμε τα δίκια μας και να περισώσουμε τα κεκτημένα μας. Ο δρόμος του αγώνα είναι μονόδρομος.

Εμείς οι συνταξιούχοι που ήμασταν και είμαστε οι άνθρωποι της δουλειάς, του μόχθου και του αγώνα της ζωής, δεν πρόκειται να δεχθούμε την προσβολή της αξιοπρέπειάς μας και δε δίνουμε κανένα δικαίωμα και σε κανέναν, να μας θεωρήσουν επαίτες των δικαιωμάτων μας.

Λέμε λοιπόν στους συναδέλφους που ακόμη δε σηκώθηκαν από τον καναπέ, πως πρέπει δυναμικά, καθαρά και περήφανα, όπως σήμερα όλοι εμείς, να δημοσιοποιήσουμε τα προβλήματά μας που όλο και περισσότερο μας οδηγούν στη φτωχοποίηση και την εξαθλίωση και να ζητήσουμε, χωρίς συμβιβασμούς, να καταργηθούν όλες οι μνημονιακές ρυθμίσεις που κατακρεούργησαν τις συντάξεις μας.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

τα προβλήματά μας είναι πολλά, μεγάλα και διαχρονικά, γιατί όλοι μας δουλεύουν αλλά δε θα τους περάσει, δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε πουθενά, δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί! Τους λέμε λοιπόν μην παίζετε με τον πόνο μας και μην δοκιμάζετε την υπομονή μας. Θα εκπλαγείτε.

Ακρίβεια: Η συνεχής αύξηση βασικών προϊόντων απαραίτητων για την επιβίωσή μας έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στην αγοραστική ικανότητα των πετσοκομμένων συντάξεών μας. Πληρωνόμαστε τέλος του μήνα και στο εικοσαήμερο δεν έχουμε φράγκο στην τσέπη. Η οικονομική μας αποδυνάμωση είναι ταυτόσημη με τη μνημονιακή περίοδο.

Προσωπική διαφορά: Η προσβλητική, άδικη, απαράδεκτη και απάνθρωπη εφεύρεση του Ν. 4387/16 της προσωπικής διαφοράς ΖΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ. Η σημερινή κυβέρνηση τότε λοιδορούσε αυτόν τον νόμο, ακόμη όμως τον κρατεί.

Υπάρχουν περίπου 700.000 συνταξιούχοι που δεν παίρνουμε αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς. Ούτε στον Άγιο Πέτρο όταν θα πάμε δε θα έχουμε μηδενίσει την προσωπική διαφορά. Είναι η ταφόπλακα της μη αποκατάστασης των συντάξεων μας. Εμείς ζητούμε την άμεση ενσωμάτωσή της στην κύρια σύνταξή μας, για να σταματήσει το έγκλημα των συνεχόμενων μειώσεων. Οποιαδήποτε άλλη μεθόδευση, όπως αυτή των επιδομάτων, μας βρίσκει αντίθετους. Αντί για τα επιδόματα της ευτέλειας και της προσβολής να επαναφέρουν την 13η και 14η σύνταξη.

Συντάξεις Χηρείας: Το 70% του αποθανόντος να αποδίδεται εφ’ όρου ζωής στους κληρονόμους. Ελάχιστη απόδοση η Εθνική σύνταξη. Επίσης, άμεση διακοπή της παρακράτησης του 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ από τις συντάξεις χηρείας. Άμεση ρύθμιση των συντάξεων για τους πριν το 2016 και αυτούς μετά το 2016. Έτσι εκτιμούν ακόμη και τον θάνατο; Σε κατηγορίες;

Αναδρομικά: Απόδοση των παρανόμως παρακρατηθέντων για το 11μηνο του 2015-2016 σε όλους τους συνταξιούχους, ανεξάρτητα αν έχουν προσφύγει ή όχι. Η δικαιοσύνη αποφάσισε ότι υπάρχει ξεκάθαρη παρανομία και η παρανομία αποκαθίσταται με τη δικαίωση όλων.

Προσέξτε, φίλοι, το παρακάτω που είναι σκέτη απειλή, ληστεία και εκβιασμός. Θα φέρουν, λέει, νόμο που θα προβλέπει ειδική φορολογία των πολιτών για την κάλυψη της οικονομικής επιβάρυνσης που θα προκύπτει μετά από δικαστική δικαίωση σε τυχόν προσφυγές. Δηλαδή, νομοθετούν και μας πετσοκόβουν και άμα δικαιωθούμε δικαστικά, πάλι ο λαός θα πληρώσει.

Οικογενειακό επίδομα: Να δίνεται και στον συνταξιούχο το οικογενειακό επίδομα για τυχόν ανήλικα ή σπουδάζοντα τέκνα. Είναι δυνατόν να το παίρνεις εργαζόμενος και μόλις βγεις στη σύνταξη να σου το κόβουν;

Υγεία: Η απαξίωση που υπάρχει στο σύστημα υγείας φαίνεται και από τις σπασμωδικές κινήσεις που γίνονται με τις μετακινήσεις γιατρών από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο και μάλιστα άλλων Νομών, όπως έγινε στην ιδιαίτερη πατρίδα μου το Ηράκλειο και το ιστορικό Βενιζέλειο Νοσοκομείο, που έπαψαν τη διοίκηση που αυτοί διόρισαν, θέλοντας να μεταφέρουν γιατρούς για εφημερίες στο Ρέθυμνο, άλλο απαξιωμένο νοσοκομείο. Η απαξίωση φαίνεται με τις αθρόες παραιτήσεις και αναχωρήσεις για το εξωτερικό ικανών επιστημόνων και στελεχών. Ζητούμε άμεση πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών και τη δημιουργία ΜΕΘ στα Δημόσια Νοσοκομεία καθώς και δωρεάν Εθνικό Σύστημα Υγείας για όλους τους πολίτες και για όλες τις βαθμίδες.

Όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση: Έφεραν νομοσχέδιο που προβλέπει την προαιρετική εργασία μέχρι τα 74 για να συμπληρώσουν, λένε, τα χρόνια για να δικαιούνται σύνταξη. Ανοίγουν, δηλαδή, με πλάγιο και ύπουλο τρόπο την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης.

Ανεξάρτητα εάν είπε προχθές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μαρινάκης στο R/S του REAL FM πως δε θα αλλάξουν τα όρια ηλικίας ΠΡΟΣΕΞΤΕ με κεφαλαία! Είναι ο προθάλαμος αύξησης των ορίων ηλικίας.

Κλείνοντας, απευθύνομαι σ’ ολόκληρο το πολιτικό σύστημα της χώρας, σε όλα τα κόμματα της Βουλής και με καθαρότητα και ειλικρίνεια τους λέμε: Εμείς θα κρίνουμε όλους σας για τη στάση και τις θέσεις σας απέναντι στα προβλήματά μας και τις διεκδικήσεις μας.

 

ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΤΙΜΟΥΜΕ ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΑ!

 

Καλώ επίσης όλα τα ΜΜΕ να παρουσιάζουν τα αιτήματα του λαού μας, με ειλικρίνεια και δικαιοσύνη. Εμείς πάντως δεν έχουμε πάρει καμία αύξηση στις συντάξεις από το 2010. Αυτά που δόθηκαν στις αρχές του 2023 δεν κάλυψαν ούτε την απώλεια από τον τιμάριθμο. Αλήθεια μπορεί το 7,75% να καλύψει την απώλεια του 10%; Ούτε βεβαίως το 3% που λένε ότι θα αποδώσουν το 2024 μπορεί να καλύψει το 5 ή 6%, που φαίνεται ότι θα φτάσει το 2024 ο τιμάριθμος.

Από πού λοιπόν ο έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος και τα παπαγαλάκια μιλούνε για αυξήσεις;

Ενωμένοι λοιπόν όλοι μαζί για μια κοινωνία δίκαιη και ανθρώπινη.

Γιατί ενωμένοι μπορούμε να παλέψουμε, να διεκδικήσουμε, να ανατρέψουμε και να κερδίσουμε.

 

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!

Γειά σας

Πολυμέσα