Σάββατο, 13 Ιουλίου 2024, 2:36:32 πμ
Πέμπτη, 03 Ιανουαρίου 2008 11:15

Ο χιονιάς που τους δρόμους παγώνει

 Σε πίστα πατινάζ μεταμορφώθηκε μέσα σε μια νύχτα το οδικό δίκτυο του νομού. Όλα ξεκίνησαν νωρίς το βράδυ της Πρωτοχρονιάς όταν ξεκίνησε θυελλώδης χιονόπτωση, τόσο πυκνή ώστε σε διάστημα μιας ώρας ολόκληρος ο νομός να ντυθεί στα λευκά.
Το απρόσμενο χιόνι ομόρφυνε τον γιορτινό διάκοσμο των πόλεων και των χωριών, αλλά από τις νυχτερινές ώρες της Τρίτης προς Τετάρτη χθες, τα προβλήματα δεν άργησαν να φανούν. Οι χαμηλές θερμοκρασίες της νύχτας πάγωσαν τα πάντα  και παρότι η χιονόπτωση σταμάτησε και το ύψος του χιονιού δεν υπερέβη τα 10 εκατοστά οι δρόμοι σε όλο το εθνικό και ιδιαίτερα το επαρχιακό δίκτυο μεταμορφώθηκαν σε πίστα πατινάζ, εξαιρετικά επικίνδυνη για τους οδηγούς.
Η νομαρχία κλήθηκε να διαχειριστεί ένα δυσχερές πρόβλημα καθώς ο παγετός μόνο με αλάτι αντιμετωπίζεται. Οι παρεμβάσεις της λοιπόν είχαν σκοπό να κρατήσουν ανοιχτό το δίκτυο με ρίψη αλατιού σε όλους τους άξονες. Χθες το πρωί αλατιέρες έριχναν αλάτι στον άξονα Φανού - Σκρα, από τους προβληματικότερους σε κάθε χιονόπτωση, ενώ νωρίτερα χρειάστηκε να διευκολύνουν την κίνηση στο δρόμο προς το Αναβρυτό για τη μετακίνηση και ενός νεφροπαθούς.
Απέμενε η ρίψη αλατιού στον άξονα προς Ευκαρπία και βορειοανατολικότερα, ενώ σε ολόκληρο το επαρχιακό δίκτυο, σύμφωνα με την Τροχαία, απαιτείται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.
Πάντως οι δόμοι είναι ανοιχτοί, ωστόσο απαιτείται εξαιρετική προσοχή από τους οδηγούς και προπάντων χαμηλές ταχύτητες.
Ο Νομάρχης Ευάγ. Μπαλάσκας σε επικοινωνία μας επέστησε την προσοχή όλων όσων κινούνται στο δίκτυο, καθώς σε ορισμένα σημεία τα λεγόμενα «ανεμοσούρια» μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα σε ελάχιστη ώρα. Είναι τα σημεία σε τμήματα του οδικού δικτύου όπου εργάζονται συνεχώς και βρίσκονται σε επιφυλακή τα βαρέα οχήματα της Νομαρχίας. (δρόμος προς Μουριές το ύψος των Αμαράντων, δρόμος από Κιλκίς προς Πολύκαστρο στο ύψος του Χωρυγίου κ.α.).
Το εθνικό δίκτυο είναι ανοιχτό επίσης, σύμφωνα με την Τροχαία δεν απαιτείται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, αλλά η προσοχή των οδηγών πρέπει να είναι στον ύψιστο βαθμό λόγω του παγετού.