Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 12:06:00 μμ
Κυριακή, 10 Ιουλίου 2022 14:35

Ο υπεραιωνόβιος πλάτανος της Αξιούπολης στέκει αγέρωχος και καρτερά

Γράφει ο Κώστας Τερζενίδης.

Ο πλάτανος είναι από τα ωραιότερα δένδρα της Μεσογείου κι ας είναι λίγο… ατίθασες και ζόρικες οι ρίζες του. Κι αν όλα πάνε καλά και η φύση έχει κέφια, τραβά σε μάκρος η ζωή του, αιώνες πολλούς! Κάπως έτσι κύλησε και η ζωή για τον πλάτανο που στέκει αγέρωχος αιώνες τώρα ανάμεσα σε Αξιούπολη και Γοργόπη του νομού Κιλκίς.

 

Ο υπεραιωνόβιος πλάτανος της Αξιούπολης αιώνες τώρα χαρίζει στους ανθρώπους τη δροσιά και την ομορφιά του κι ας είναι ξεχασμένος μέσα στα χωράφια, παραμελημένος και ολίγον ταλαιπωρημένος από την… ηχορύπανση! Παρά ταύτα μπόρεσε ο πλάτανος αυτός, με υπομονή κι επιμονή, να ορθώσει έναν κορμό που η περίμετρός του φθάνει τα 13 μέτρα! Χρόνο το χρόνο, εκατοστό το εκατοστό, θέριεψε και μεγάλωσε, αιώνες πολλούς, ζώντας χαρές και λύπες, πολέμους και προσφυγιές, σιγοτραγουδώντας για τη λευτεριά και τον έρωτα!

Είναι σίγουρο πως αν ο πλάτανος αυτός βρίσκονταν σε άλλη χώρα, θα είχε τύχει μεγαλύτερης προσοχής και φροντίδας από την Πολιτεία ή την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θα είχε χαρακτηριστεί πριν από πολλά χρόνια Μνημείο της Φύσης, ο χώρος που τον περιβάλει θα είχε περάσει στον Δήμο και θα ξεκίναγαν τα έργα ανάπλασης της περιοχής, συνδέοντάς τον με τους γύρω οικισμούς. Σήμερα ο χώρος είναι ιδιωτικός και πάνω από τις ρίζες του υπεραιωνόβιου πλάτανου στέκουν τα τσιμεντένια απομεινάρια μιας παλιάς ντίσκο της δεκαετίας του ’80, με το όνομα… PLATOON!

Επειδή όμως και του πλάτανου δεν του αρέσουν η γκρίνια και η μεμψιμοιρία, ας σταθούμε στις κινήσεις που οφείλει να κάνει ο Δήμος Παιονίας, ώστε να προστατευθεί ο πλάτανος και να αναδειχθεί η περιοχή του. Στο τι μπορεί και πρέπει να γίνει, οφείλουμε να ακούσουμε πριν απ’ όλα τους ειδικούς. Από το 2007 το Δασαρχείο Γουμένισσας εκπόνησε μελέτη γι’ αυτόν ακριβώς το σκοπό. Η γεωπόνος Νίκη Τσούκα κατέθεσε τις προτάσεις της για την προστασία και ανάδειξη του χώρου και είναι καιρός ο Δήμος Παιονίας να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει την προσπάθεια, αξιοποιώντας την πρόταση του Δασαρχείου:

 

  1. Έργα προστασίας και ανάδειξης.

Πρωταρχικό μέλημα για την αξιοποίηση του χώρου είναι η προστασία του δέντρου τόσο από φυσικούς όσο και από ανθρωπογενείς κινδύνους και εν συνεχεία η ανάδειξή του. Για το λόγο αυτό θα πρέπει σε πρώτη φάση να γίνει κλάδευση και απομάκρυνση γέρικων και ασθενικών κλάδων, απομάκρυνση υπολειμμάτων ξερών κλαδιών, σκουπιδιών και παλιών κατασκευών από σκυρόδεμα που υπάρχουν κάτω από την κόμη, κατάλληλη περίφραξη περιμετρικά του κορμού με σκοπό να αποτρέπεται η προσέγγιση επισκεπτών που έχει ως άμεση συνέπεια τη συμπύκνωση και το κλείσιμο του πορώδους του εδάφους. Εφόσον εξασφαλιστεί η προστασία του δέντρου και η ασφάλεια του χώρου, προτείνεται να γίνει περιμετρικά του δέντρου, τοποθέτηση μικρών ξύλινων κατασκευών περίφραξης που θα αποτρέπουν την προσέγγιση των επισκεπτών έτσι ώστε να αποφεύγεται η συμπύκνωση του εδάφους και να αποτραπεί ο κίνδυνος ασφυξίας του δέντρου από τη καταστροφή του μικροπορώδους του επιφανειακού εδαφικού στρώματος και την δυσκολία εισροής υγρασίας. χρησιμεύουν για την ξεκούραση των επισκεπτών. Στον χώρο αυτό και σε απόσταση από το δέντρο μπορεί να εγκατασταθεί μικρό ξύλινο αναψυκτήριο που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες ξεκούρασης και ψυχαγωγίας των επισκεπτών (σχεδιάγραμμα πρότασης ανάπλασης περιβάλλοντος χώρου του πλάτανου).

 

  1. Δημιουργία πεζόδρομου και ποδηλατοδρόμου πρόσβασης - διασύνδεση με τον αστικό ιστό.

Σήμερα στη θέση που βρίσκεται το δέντρο δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση για το κοινό. Για το λόγο αυτό προτείνεται η κατασκευή παράλληλα του περιφερειακού δρόμου Αξιούπολης προς τον οικισμό της Γοργόπης, ενός πεζόδρομου και ενός ποδηλατοδρόμου που θα συνδέουν το χώρο του δέντρου με το χώρο που βρίσκονται οι αθλητικές εγκαταστάσεις στις ανατολικές παρυφές της πόλης, συνολικού μήκους 2,9 χιλιομέτρων. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το έδαφος στην περιοχή είναι αργιλοπηλώδες και σχεδόν επίπεδο, ως υλικά κατασκευής των έργων αυτών προτείνονται φυσικοί  ή  τεχνητοί κυβόλιθοι ή  συνδυασμός και των δύο υλικών.  Παράλληλα με τις εξωτερικές παρυφές των δρόμων προτείνεται η φύτευση θάμνων σε συνδυασμό με φυλλοβόλα και αείφυλλα δέντρα με σκοπό την μείωση από την όχληση της κυκλοφορίας της περιφερειακής οδού, το σκιασμό τη θερινή περίοδο αλλά και τον ηλιασμό τη χειμερινή (σχεδιαγράμματα πρότασης ανάπλασης & διασύνδεσης περιβάλλοντος χώρου του πλάτανου – αθλητικού κέντρου Αξιούπολης).

 Τα καταλληλότερα είδη για τις φυτεύσεις μπορεί να επιλεγούν από τον πίνακα 8.2 του παραρτήματος. Τα έργα αυτά εκτός από τη διασύνδεση των δύο πόλων, θα εξυπηρετήσουν σε μεγάλο βαθμό και με ασφάλεια τους κατοίκους της πόλης που σχεδόν καθημερινά και για όλο το χρόνο κάνουν σχεδόν καθημερινά περιπάτους κατά μήκος του περιφερειακού δρόμου, δεδομένου ότι η πόλη εκτός του ότι δεν διαθέτει πεζόδρομους, δεν έχει ούτε επαρκείς κοινόχρηστους χώρους ή χώρους πρασίνου εντός του αστικού ιστού.  Στα σημεία όπου απαιτείται να γίνεται διέλευση των πεζών από το οδικό δίκτυο προτείνεται να γίνει κατασκευή και τοποθέτηση εναέριων μεταλλικών πεζογεφυρών για λόγους ασφάλειας κίνησης των πεζών.

 

  1. Κατασκευή οδικής πρόσβασης και χώρου στάθμευσης.

Για την ασφαλή οδική πρόσβαση στον χώρο, προτείνεται η κατασκευή εκατέρωθεν του κόμβου Αξιούπολης - Γοργόπης- Ευρωπού, διπλής οδικής πρόσβασης συνολικού μήκους 600 μέτρων  καθώς και η κατασκευή ενός υπαίθριου χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων (επιβατικών και λεωφορείων) για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών (σχεδιάγραμμα πρότασης ανάπλασης περιβάλλοντος χώρου του πλάτανου). Παράλληλα για την εξυπηρέτηση των ποδηλατιστών προτείνεται η κατασκευή χώρου στάθμευσης ποδηλάτων παράπλευρα της εισόδου στον χώρο του δέντρου. Παράπλευρα του δρόμου πρόσβασης αλλά και στο χώρο στάθμευσης θα γίνουν φυτεύσεις με συνδυασμό θάμνων και δέντρων με στόχο την άμβλυνση των δυσμενών επιπτώσεων κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και την αισθητική αναβάθμιση των εν λόγω παρεμβάσεων. Για λόγους ασφαλείας για την κίνηση των πεζών από το χώρο στάθμευσης προς το χώρο του δέντρου και αντίστροφα προτείνεται η διαγράμμιση του δρόμου με λωρίδες διάβασης πεζών (σχεδιάγραμμα πρότασης ανάπλασης περιβάλλοντος χώρου του πλάτανου).

Πολυμέσα