Τετάρτη, 22 Μαΐου 2024, 4:21:00 πμ
Τετάρτη, 03 Απριλίου 2024 09:30

Οδηγός σωστής ανακύκλωσης από τον Δήμο Παιονίας

Συνδημότες, επαγγελματίες και εργαζόμενοι στο δήμο μας, επιδιώκουμε  την συνεργασία και  την κατανόηση  σας, ώστε να βελτιώσουμε μαζί την εικόνα του δήμου σχετικά με την ανακύκλωση.

Η ανακύκλωση σε κάθε δήμο λειτουργεί ανταποδοτικά και  οι ποσότητες που ανακυκλώνουμε είναι ανάλογες με τους μπλε κάδους που μας διαθέτει ο φορέας διαχείρισης.  Με την ανακύκλωση μειώνουμε τον όγκο των απορριμμάτων τα οποία καταλήγουν στους ΧΥΤΑ και δαπανούμε λιγότερα τέλη ταφής. Η εξοικονόμηση των τελών ταφής μας  δίνει την δυνατότητα   να  βελτιώνουμε  τις υπηρεσίες που παρέχουμε.

Στους μπλε κάδους ανακύκλωσης ρίχνουμε:

Συσκευασίες από αλουμίνιο: π.χ. αναψυκτικά, μπύρες κλπ.  Συσκευασίες από λευκοσίδηρο: π.χ. από γάλα εβαπορέ, ζωοτροφές, κονσέρβες, τοματοπολτό κλπ. Συσκευασίες από πλαστικό: π.χ. μπουκάλια και δοχεία από νερό, αναψυκτικά, γιαούρτι, λάδι, απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αφρόλουτρα, αποσμητικά, φιλμ περιτυλίγματος, πλαστικές σακούλες κλπ. Συσκευασίες από γυαλί: π.χ. μπουκάλια από χυμούς, βαζάκια από σάλτσες, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά, κρασί, τρόφιμα κλπ.  Συσκευασίες από Χαρτί & χαρτοκιβώτια : συσκευασίες από ηλεκτρικές συσκευές, κουτιά από χυμούς, γάλα, δημητριακά, μπισκότα, χαρτοσακούλες κλπ. και φυσικά παντός είδους χαρτί.

Τι πρέπει να κάνουμε πριν ρίξουμε απορρίμματα στους μπλε κάδους:

Πριν απορρίψουμε τις παραπάνω συσκευασίες ή υλικά στους μπλε κάδους, οφείλουμε να κάνουμε δυο τρία, σημαντικά, πράγματα για τη διευκόλυνση της διαδικασίας ανακύκλωσης αλλά και του διαχωρισμού τους.

  • Αδειάζουμε διπλώνουμε και τεμαχίζουμε τα χαρτοκιβώτια.
  • Ρίχνουμε τις συσκευασίες μας χύμα μέσα στους μπλε κάδους και όχι μέσα σε δεμένες σακούλες.
  • Δεν πετάμε ποτέ κοινά απορρίμματα στους μπλε κάδους ανακύκλωσης

Παρακαλούμε  να αναδιπλώνετε και να τεμαχίζετε τα χαρτοκιβώτια ώστε να μην παρατηρείται το φαινόμενο της πλήρωσης των κάδων με ελάχιστα απορρίμματα.

 Ευχαριστούμε  εκ των προτέρων για την κατανόηση και συνεργασία.