Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2022, 7:02:11 μμ
Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2022 20:46

Οι αμμοληψίες καταστρέφουν τον Αξιό ποταμό

Ο πρώην Δήμαρχος Πολυκάστρου Δημήτρης Κουλίνας μιλά στις ΕΙΔΗΣΕΙΣ και θέτει τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων σε ένα ξεχασμένο θέμα. Κινητικότητα και ενημέρωση Γεωργαντά για τις δυνατότητες επούλωσης των πληγών.

 

Στην πρόσφατη συνάντηση-σύσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου στο Βαφειοχώρι υπό τον υπουργό Γ. Γεωργαντά και τον γενικό γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ίδιου Υπουργείου Δημήτρη Παπαγιαννίδη με τον Δήμαρχο Παιονίας Κ. Σιωνίδη και εκπροσώπους παραγωγικών αγροτικών φορέων σχετικά με την τύχη της Αρτζάν (σχετικό και αναλυτικό ρεπορτάζ καταχωρίσαμε στις εφημερίδες μας) ο πρώην Δήμαρχος Πολυκάστρου Δημήτρης Κουλίνας, επί θητείας του οποίου κατασκευάστηκε και εγκαινιάστηκε το υφιστάμενο και λειτουργούν αρδευτικό δίκτυο 2Ζ, έθεσε ένα ξεχασμένο αλλά σοβαρότατο ζήτημα: Την καταστροφή του Αξιού από τις αμμοληψίες.
Συνοψίζουμε όσα είπε ο κ. Κουλίνας:
Οι νόμιμες- υπάρχει άδεια- αμμοληψίες στον Αξιό πέραν του Ασπρου -Αξιοχωρίου προκαλούν ζημιές. Καθώς οι εργολάβοι παίρνουν την άμμο από τη ροή του ποταμού, μεταφέρεται άμμος από τα βορειότερα σημεία και ήδη έχουν φανεί λόγω της πτώσης της στάθμης του νερού τα γυμνά πέλματα της γέφυρας Αξιούπολης -Πολυκάστρου.
Φωνάζω χρόνια για αυτά και είχα προτείνει έναν αναβαθμό στα 500 μέτρα νοτιότερα της γέφυρας ώστε να κρατήσει σε σταθερό ύψος τα νερά του ποταμού.
Επίσης πρότεινα έναν δεύτερο αναβαθμό μεταξύ Λιμνοτόπου και Άσπρου ώστε ο ποταμός να ξαναγίνει πλατύρροος, να μειωθεί η ταχύτητα του νερού που προκαλεί τα «φαγώματα» στις παρόχθιες εκτάσεις πότε από την πλευρά της Αξιούπολης, ποτε στην περιοχή του Αγίου Πέτρου κ.ο.κ. Αυτός ο δεύτερος αναβαθμός είναι διπλά χρήσιμος καθώς με την άνοδο της στάθμης εξασφαλίζεται η τροφοδοσία με νερό του αρδευτικού καναλιού.
Για αυτό το δεύτερο αναβαθμό μάλιστα εκπονήθηκε μελέτη και η έρευνά μου στην Περιφέρεια και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση (Διαχείριση Υδατικών Πόρων) αποκάλυψε ότι υπάρχει έτοιμη μελέτη για τον αναβαθμό, τότε με προϋπολογισμό 10 εκατ. ευρώ, καθώς και εγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Ο κ. Κουλίνας αποτελεί την πλέον έγκυρη φωνή στα θέματα της Αρτζάν και της αγροτικής παραγωγής καθόσον πέραν της ασχολίας του με τα κοινά και την αυτοδιοίκηση, δεν έπαυσε ποτέ να παραμένει ένας δεινός καλλιεργητής. Ο κ. Κουλίνας λοιπόν ενημερώθηκε ότι ο δεύτερος αναβαθμός τον οποίο είχε δρομολογήσει επί θητείας του είναι δυνατόν να δημοπρατηθεί από το Υπουργείο ΑγροτικήςΑνάπτυξης.
Προφανώς θα απαιτηθεί επικαιροποίηση της μελέτης, αλλά το πάν είναι να εκδηλωθεί η πολιτική βούληση υλοποίησης του έργου.
Προς τούτο ενημέρωσε και τον Δήμαρχο Παιονίας Κώστα Σιωνίδη και πρόσφατα και τον υπουργό Γιώργο Γεωργαντά. Βρήκε ευήκοα ώτα και στη σύντομη ενημέρωση που είχε την ευγένεια να μας κάνει εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το έργο του αναβαθμού μπορεί να υλοποιηθεί.
Κι αν ο κ. Κουλίνας είναι αισιόδοξος, οφείλουμε όλοι να συμμεριστούμε την αισιοδοξία του.