Quantcast
Δευτέρα, 5 Ιουνίου 2023, 11:51:23 μμ
Παρασκευή, 29 Φεβρουαρίου 2008 10:19

Οι έμποροι Πολυκάστρου διεκδικούν καλύτερο αύριο

 Η εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας του Εμπορικού Συλλόγου Πολυκάστρου στάθηκε μια καλή ευκαιρία για τον πρόεδρό του Γιάννη Αδαμόπουλο να προβάλλει τα σοβαρά θέματα που απασχολούν το φορέα, ενώπιον των παραγόντων του νομού και της πόλης.
Ο κ. Αδαμόπουλος δεν στάθηκε μόνο στον απολογισμό της πλούσιας δράσης του Συλλόγου, αλλά παρουσίασε και τα αιτήματά και τους στόχους, ζητώντας απαντήσεις από το νομάρχη Β. Μπαλάσκα και το δήμαρχο Πολυκάστρου Δ. Σμυδάκη.
Ο πρόεδρος τόνισε πως ο Σύλλογος σχεδιάζει την έκδοση ενός περιοδικού για την προβολή των θεμάτων που απασχολούν τους εμπόρους. Ζήτησε την κατάργηση του δημοτικού φόρου 2% και 5% από τους χώρους εστίασης και αναψυχής. Ανέπτυξε το στόχο για τη δημιουργία μεγάλου εμπορικού κέντρου έξω από το Πολύκαστρο και επί του διεθνή οδικού άξονα, γι’ αυτό και ζήτησε την παραχώρηση έκτασης για το σκοπό αυτό από τη Νομαρχία.
Ακόμη, έθεσε το πρόβλημα των αναξιοποίητων εδώ και πολλά χρόνια βιοτεχνικών και βιομηχανικών οικοπέδων στο ΒΙΠΑ Πολυκάστρου και ζήτησε αυτά να παρθούν πίσω από τη Νομαρχία και να διατεθούν σε νέους επενδυτές. Μάλιστα, αποκάλυψε πως έχουν παραχωρηθεί και όλα τα οικόπεδα στο δρόμο εισόδου του Πολυκάστρου και μέχρι το διεθνή οδικό άξονα.
Τέλος, ζήτησε τον αποχαρακτηρισμό βοσκοτόπων επί του διεθνούς οδικού άξονα, προκειμένου να αξιοποιηθούν για νέες επενδύσεις, και να μη δημιουργηθούν νέες λαϊκές αγορές σε οικισμούς του δήμου, αλλά να δυναμώσει η λαϊκή του Πολυκάστρου, με ανάπτυξή της επί της Μ. Αλεξάνδρου και αν χρειαστεί να αλλάξει και η ημέρα διεξαγωγή της.
Ο νομάρχης κ. Μπαλάσκας απάντησε στο θέμα της παραχώρησης των βιοτεχνικών οικοπέδων, τονίζοντας πως δόθηκαν οικόπεδα-«φιλέτα» αλλά πριν από χρόνια και όχι από αυτόν. Οσον αφορά  τα βοσκοτόπια, ανέφερε πως το Πολύκαστρο δεν διαθέτει άλλα και γι’ αυτό οι γεωπόνοι είναι επιφυλακτικοί στον αποχαρακτηρισμό τους.
Ο δήμαρχος κ. Σμυδάκης ανέφερε πως η δημοτική αρχή επιδιώκει την καλή συνεργασία με τον εμπορικό κόσμο, για το καλό του τόπου και του δήμου συνολικά. Δίνει καθημερινή μάχη για μια καθαρότερη πόλη, τώρα ξεκινά το έργο κατασκευής νέων πεζοδρομίων, προσπαθεί για ωραιότερες πλατείες και πιο όμορφη πόλη και χωριά για να προσελκύσει επισκέπτες στο δήμο Πολυκάστρου.
Για την παραχώρηση των βιοτεχνικών οικοπέδων ανέφερε πως την ευθύνη της διαδικασίας έχει η νομαρχία. Για το δημοτικό φόρο σημείωσε πως από το 1999 νομοθετήθηκε από την κυβέρνηση, αλλά ο δήμος Πολυκάστρου δεν τον εισπράττει –έστω και παράτυπα- για να στηρίξει την τοπική αγορά και σωστά διεκδικούν οι έμποροι την κατάργησή του για παραμεθόριες περιοχές. Όσον αφορά τις λαϊκές αγορές, σημείωσε πως ο εμπορικός κόσμος δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από το αν δημιουργηθούν μια ή δυο μικρές λαϊκές αγορές σε οικισμούς. Οι καταναλωτές που ζητούν την ποιότητα θα την αναζητούν πάντα στα εμπορικά μαγαζιά.
Τέλος, ο κ. Σμυδάκης ζήτησε προτάσεις από τον Εμπορικό Σύλλογο για να υλοποιηθούν από το δήμο, προς το συμφέρον της τοπικής αγοράς και της οικονομίας όλου του δήμου.
Τη βασιλόπιτα του Συλλόγου ευλόγησε ο πατέρας Δωρόθεος, ενώ στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, εκτός του νομάρχη και του δημάρχου, ο βουλευτής Κιλκίς Σ. Τσιτουρίδης, στον οποίο και έπεσε το φλουρί που αντιστοιχούσε σε μια εικόνα της Παναγίας, ο αντινομάρχης κ. Γκουντενούδης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Τατσίδης, οι αντιδήμαρχοι Πολυκάστρου κ. Παμποράκης και Τσανασίδης, ο πρόεδρος της ΑΝΚΙ, των Εμπορικών Συλλόγων Κιλκίς, Αξιούπολης και Γουμένισσας, του Συλλόγου Γυναικών Πολυκάστρου, ο επικεφαλής της μειοψηφίας του Επιμελητηρίου κ. Αμοιρίδης και εκπρόσωποι άλλων φορέων.