Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024, 9:27:33 μμ
Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2007 14:07

Οι μαθητές στην Πανελλαδική Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας

 Τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2007, μαθητές και μαθήτριες Δημοτικών Σχολείων της πόλης, επισκέφτηκαν τη 14η Πανελλαδική Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας & Χειροτεχνίας, που πραγματοποιήθηκε εφέτος στο Κιλκίς.
Στο πλαίσιο των επισκέψεων αυτών οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στην έκθεση και να ενημερωθούν από τους εκθέτες για τα προϊόντα που παράγουν και τις καλλιεργητικές πρακτικές που εφαρμόζουν, καθώς και για τα υλικά που χρησιμοποιούν για την παραγωγή διαφόρων αγαθών. Έτσι οι μαθητές γνώρισαν διάφορα προϊόντα (αλεύρι, ζυμαρικά, ψωμί, ελιές, λαχανικά, φρούτα) που μπορούν να παράγονται με μεθόδους διαφορετικές από τις καθιερωμένες στη λεγόμενη συμβατική γεωργία, χωρίς τη χρήση συνθετικών χημικών ουσιών για τη θρέψη των φυτών και την προστασία τους. Επίσης παρατήρησαν αντικείμενα κατασκευασμένα από πέτρες, πηλό και από υλικά που επαναχρησιμοποιούνται και γνώρισαν κάποια βότανα και τις χρήσεις τους.
Παράλληλα οι μαθητές δημιούργησαν σβόλους πηλού με σπόρους, πήραν σπόρους για να τους φυτέψουν στο σχολείο ή στο σπίτι και ενημερώθηκαν για τη διατήρηση ντόπιων ποικιλιών.

ΤΟ 8o ΔΗΜΟΤΙΚΟ
ΣΧΟΛΕΙΟ
Οι μαθητές και μαθήτριες του 8ου Δημοτικού σχολείου Κιλκίς συμμετείχαν με την παρότρυνση και υποστήριξη του εκπαιδευτικού προσωπικού και την αρωγή του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου στην 14η πανελλαδική γιορτή οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας αφιερωμένη στους ντόπιους σπόρους.
Επί ένα τριήμερο οι μαθητές παρουσίασαν χειροτεχνίες με ντόπιους σπόρους που τις δούλεψαν στο σχολείο τους, θέλοντας να δείξουν ότι οι σπόροι δεν είναι μόνο μέσο παραγωγής υγιεινών προϊόντων αλλά  και ταυτόχρονα  να βρουν δρόμους να στηρίξουν « συμβολικά» την ντόπια παραγωγή σπόρων και την διατήρηση της βιοποικιλιότητας στον πλανήτη μας.
Σχολεία και φίλοι της οικολογίας που επισκέφθηκαν το περίπτερο που λειτούργησαν στο χώρο του πάρκου « Γαλήνης» είχαν την ευκαιρία να δουν τα έργα των μικρών μαθητών και να φύγουν με ένα αναμνηστικό σελιδοδείκτη των μικρών δημιουργών καθώς επίσης και με ένα λεύκωμα των έργων τους.
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 8ου Δημοτικού σχολείου Κιλκίς θα ήθελε να εκφράσει τις ευχαριστίες του στην κ. Φωτιάδου Κούλα για την αφιλοκερδή βοήθεια της στην όλη προσπάθεια καθώς επίσης στο Δήμο Κιλκίς και σε όσους βοήθησαν στην πραγματοποίηση της συμμετοχής αυτής.