Τετάρτη, 22 Μαΐου 2024, 4:22:15 πμ
Τρίτη, 26 Μαρτίου 2024 19:23

Οι Μάχες των πελαργών για τις φωλιές και οι νεαροί «συμμορίτες»!

Σημαντικές πληροφορίες για τις «Μάχες των Πελαργών» μας δίνει με παρέμβασή της σε δημοσίευμα του eidisis.gr η κα Εύα Στετς, συντονίστρια των Δακτυλιώσεων των πελαργών στην Ελλάδα του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης, που για πολλά χρόνια μελετά τους πελαργούς και τη συμπεριφορά τους, επισημαίνοντας πως δεν είναι… μονογαμικά όντα.

 

Καταγράφουμε λοιπόν τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες της κας Στετς:

Σωστό ότι γίνονται μάχες στις φωλιές. Και σωστό ότι μπορεί να γίνουν μάχες μέχρι θανάτου (πιο σπάνια αυτό).

Για άλλο λόγο όμως οι μάχες γίνονται την Άνοιξη και για άλλο λόγο τον Ιούνιο.

Την Άνοιξη μια επίθεση στην φωλιά μπορεί να γίνει είτε από ξένο πελαργό, γιατί θέλει την φωλιά... είτε από αυτόν που είχε κάνει τη φωλιά, αλλά που άργησε να έρθει και στην φωλιά βρήκε άλλον πελαργό. Τη φωλιά τη θέλουν την Άνοιξη για αναπαραγωγή.  

Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι οι πελαργοί είναι μονογαμικά πουλιά. Δεν είναι. Το γνωρίζουμε από μελέτες, από τα διαβασμένα δακτυλίδια και από τις επανευρέσεις πελαργών.

Τον αρσενικό και τον θηλυκό πελαργό τους κρατάει μαζί η φωλιά. Μια καλή φωλιά κρατάει το ζευγάρι και όχι η "δέσμευση". Αν βρούνε μια καλύτερη φωλιά την αλλάζουν. Αλλάζουν και το ταίρι.

Πολεμάνε για την φωλιά και όχι για το θηλυκό.  Ίδιες μάχες κάνουν και τα θηλυκά και τα αρσενικά. Δεν υπάρχει διαχωρισμός.

Γιατί μπορεί να γίνει μάχη Ιούνιο μήνα; Γιατί τέτοια εποχή εμφανίζονται "άλλοι πελαργοί". Είναι οι πελαργοί από τα non breeding fraction. Δηλαδή είναι πελαργοί σε σχετικά νεαρή ηλικία (2-3 χρόνων), που δεν κάνουν ακόμα αναπαραγωγή. Έχουν άγρια συμπεριφορά... (τους λέμε "συμμορίες"). Αυτοί οι πελαργοί κάνουν τότε επίθεση στις φωλιές. Έτσι, είναι γνωστό ότι όταν γίνεται μια τέτοια μάχη τον Ιούνιο, ότι είναι από τους πελαργούς αυτούς. 

Στα δικά μας μάτια είναι σκληρό αυτό... είναι άγριες μάχες. Στον κόσμο των πελαργών δεν είναι. Γιατί έτσι μαθαίνουν την ζωή. Να μάχονται. Και αυτοί που είναι στις "συμμορίες", οι σκληροί, μετά γίνονται οι καλύτεροι γονείς.