Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024, 1:08:18 πμ
Τετάρτη, 12 Μαϊος 2010 16:04

Όλα είναι δύσκολα στις μέρες μας. Ιεραρχήστε τα κι εδώ είμαστε

bouleutes_kilkis


Αν από τη σύσκεψη που οργάνωσαν οι εργαζόμενοι (γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό) με τη συνεργασία των τοπικών αρχών του νομού με κεντρικό θέμα τα φλέγοντα προβλήματα υγείας και περίθαλψης στο νομό αναμενόταν άμεσες λύσεις, τότε προφανώς η σύσκεψη στο Δημαρχείο του Κιλκίς, το απόγευμα της Δευτέρας 10 Μαίου απέτυχε. Λύσεις δεν θα μπορούσαν να βρεθούν, αφού ούτε καν ιεραρχημένα ήταν τα προβλήματα και αιτήματα των γιατρών και άλλων εργαζομένων στα δυο νοσοκομεία του νομού. Το επεσήμανε ο βουλευτής Θεόδωρος Παραστρατίδης όταν έκλεισε τη σύσκεψη, ζητώντας από όλους αυτοσυγκράτηση ενόψει των τεράστιων οικονομικών δυσχερειών, ενώ   για όσα από τα αιτήματα ζητείται η παρέμβαση των βουλευτών, εξέφρασε την πλήρη συμπαράσταση και δέσμευση και των τριών (παραβρέθηκαν και οι βουλευτές Γ. Φλωρίδης και Κ. Κιλτίδης) να βοηθήσουν αφού πρώτα γίνει ιεράρχηση των αναγκών και των αιτημάτων.
Η σύσκεψη ωστόσο περιείχε πολλά θετικά. Πρώτον επαναλήφθηκαν τα αιτήματα κυρίως για τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, κυρίως γιατρούς, αλλά και σε κονδύλια για την ικανοποιητική λειτουργία των εφημεριών. Ίσως έτσι γίνει κατανοητό πως οι ενέργειες για την πρόσληψη γιατρών πρέπει να επισπευσθούν αφού μέσα στο καλοκαίρι η ουρολογική κλινική θα σταματήσει να λειτουργεί ελλείψει γιατρών – ουρολόγων.
Δεύτερο θετικό στη σύσκεψη που διηύθυνε ο Νομάρχης Ευάγγελος Μπαλάσκας, ο οποίος επανειλημμένα ζήτησε η συζήτηση να περιοριστεί στα εξειδικευμένα αιτήματα και προβλήματα του νομού κι όχι στη γενική πολιτική επί θεμάτων υγείας, αποτέλεσε η παρουσία και ο λόγος των δυο νέων διοικητών των νοσοκομείων Κιλκίς και Γουμένισσας.
Τόσο ο κ. Αλεξ. Χατζηηκρανιώτης όσο και ο κ. Μιχ. Αρκούδας επέδειξαν πνεύμα συνεργασίας, έδωσαν ένα τόνο αισιοδοξίας ότι πολλά από τα προβλήματα μπορούν να βρουν λύση με συνεννόηση και σωστή κατανομή των υγειονομικών δυνάμεων.
Τρίτο θετικό από τη σύσκεψη ήταν η κατάπτωση και αποδοκιμασία όσων σεναρίων αναπτύχθηκαν τον τελευταίο καιρό περί υποβάθμισης του νοσοκομείου Γουμένισσας. «¨όχι μόνο δεν θα υποβαθμιστεί, αλλά η πολιτική ηγεσία δεσμεύτηκε σε αναβάθμιση του νοσοκομείου Γουμένισσας» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αρκούδας.
Για τα προβλήματα και τις ελλείψεις στα νοσοκομεία του νομού και κυρίως στο νοσοκομείο Κιλκίς μίλησαν η πρόεδρος της ΕΝΙΚ Διαλεχτή Ζωτάκη, η πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων Νόπη Παπαδοπούλου, ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής Θεόδωρος Μπαλαμπανίδης, ο επικεφαλής του ψυχιατρικού τμήματος κ. Μελέτης Μελετιάδης, ο διευθυντής του ΙΚΑΣ Κιλκίς κ. Χλιουνάκης, οι συνδικαλιστές Αχιλλέας Καλεμκερίδης και Παναγιώτης Τσαχουρίδης,, ο δήμαρχος Κιλκίς Δ. Τερζίδης που υποσχέθηκε κάθε βοήθεια,  ο πρόεδρος του Ν.Τ. Κιλκίς της ΑΔΕΔΥ Γιάννης Αξιμιώτης σε μια ιδιαιτέρως διεκδικητική τοποθέτησή του, ο πρόεδρος του συλλόγου φαρμακοποιών Δημ. Αγαθόπουλος που ανέπτυξε την πρωτοβουλία για λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου στο Κιλκίς.
Από την πλευρά της Γουμένισσας μίλησαν πέραν του κ΄Αρκούδα οι γιατροί Αιμίλιος Σατσογλου, Νίκος Καπουτσής και ο συνδικαλιστής Ξενοφών Παπαλέξης.
Στα αξιοσημείωτα η συνολική πρόταση που κατέθεσε για την υγεία στο νομό , μιλώντας μάλιστα πρώτος, ο κ. Γιώργος Περπερίδης, από το Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου.
Πρότεινε:
Ένα νοσοκομείο του Κιλκίς με δορυφόρους το Κέντρο Υγείας Δροσάτου και τα 17 περιφερειακά ιατρεία στα όρια του νέου Δήμου Κιλκίς.
Ένα νοσοκομείο Γουμένισσας   με αποχαρακτηρισμό του Κ.Υ. και δορυφόρους το Κ. Υγείας Πολυκάστρου και τα 11 περιφερειακά ιατρεία στα όρια του νέου δήμου Παιονίας.
Τα οφέλη από την οργάνωση των υπηρεσιών υγείας που ανέπτυξε με την πρότασή του ο κ. Περπερίδης θα είναι λειτρουργικά και οικονομικά, ενώ θα γίνει ορθολογική και λειτουργική προς όφελος της δημόσιας υγείας σε όλο το νομό κατανομή του προσωπικού (ιατρών).
Στη σύσκεψη ήταν παρόντες οι δήμαρχοι Πολυκάστρου Δ. Σμυδάκης, Χέρσου Χρ. Ανθρακίδης, Μουριών Σ. Αργυρόπουλος, Κρουσίων Νεόφ. Παπαδόπουλος, Ευρωπού Ευθ. Κουρτζανίδη, εργαζόμενοι στα νοσοκομεία κ.α