Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2022, 1:59:47 πμ
Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2022 11:26

Ολική η καταστροφή στον Άγιο Πέτρο και στην ευρύτερη περιοχή από την κακοκαιρία

Συντάκτης:

Εικόνες βιβλικής καταστροφής αντικρύζουν οι κάτοικοι του Αγίου Πέτρου στον οικισμό τους και στις αγροτικές παραγωγές τους, μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα που χτύπησαν την περιοχή το απόγευμα της Πέμπτης 23 Ιουνίου.

 

Οι ισχυροί άνεμοι με έντονη βροχόπτωση και χαλάζι προξένησαν μεγάλες καταστροφές στον οικισμό, σηκώνοντας στέγες, ρίχνοντας δένδρα και κολώνες της ΔΕΗ. Συνολικά έχουν πέσει 9 κολώνες από το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ και ο οικισμός είναι χωρίς ρεύμα από την πρώτη στιγμή και χωρίς τηλέφωνα. Από τη μανία του καιρού δεν γλύτωσε ούτε η παιδική χαρά του χωριού, που καταστράφηκε.

Οι καταστροφές στην αγροτική παραγωγή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του eidisis.gr, είναι μεγάλες και σε δυναμικές καλλιέργειες, βαμβάκι, καλαμπόκι, φασολάκια, σύκα, σταφύλια, σιτηρά, κ.λπ., κυρίως στον Άγιο Πέτρο αλλά και στους γύρω οικισμούς.

Μηχανήματα του δήμου Παιονίας με το συντονισμό του δημάρχου Κώστα Σιωνίδη και της Πυροσβεστικής Γουμένισσας με τον διοικητή της Χρήστο Γκαντίδη επιχειρούν από την πρώτη στιγμή μέσα στον οικισμό του Αγίου Πέτρου, που έχει υποφέρει πολλές φορές από πλημμύρες και καταστροφές.

Μάχη με το χρόνο δίνει και ο ΔΕΔΔΗΕ Κιλκίς, κινητοποιώντας τα συνεργεία του, αλλά και δυο ιδιωτικά συνεργεία, ώστε μέχρι το βράδυ της Παρασκευής να μπορέσει να αποκαταστήσει τις βλάβες στον οικισμό του Αγίου Πέτρου και στο κεντρικό δίκτυο, όπου και εκεί έπεσαν τρεις κολώνες. Όπως τόνισε στις ΕΙΔΗΣΕΙΣ ο διευθυντής του ΔΕΔΔΗΕ Κιλκίς, Χρήστος Καραθόδωρος, οι πολλαπλές βλάβες στο δίκτυο και στα παροχικά καλώδια εντός του οικισμού θα αποκατασταθούν μέχρι το βράδυ. Αμέσως μετά ο ΔΕΔΔΗΕ θα επικεντρωθεί στις βλάβες που έχουν γίνει στα αρδευτικά του Πολυπέτρου και της Μεσιάς.

 

Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ με εντολή Γεωργαντά

Από το πρωί της Παρασκευής κλιμάκιο του ΕΛΓΑ βρίσκεται στον Άγιο Πέτρο, μετά από εντολή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργου Γεωργαντά, για να εκτιμήσει τις ζημιές στην αγροτική παραγωγή, ενώ θα επισκεφθεί και τα αγροκτήματα Ευρωπού, Μεσιάς, Πολυπέτρου.

Ο κ. Γεωργαντάς είχε ήδη προγραμματίσει περιοδεία και βρίσκεται την Παρασκευή στην περιοχή της Ξάνθης, όπου από το μεσημέρι της Πέμπτης χτύπησε σφοδρά η κακοκαιρία. Σήμερα το μεσημέρι ο Υπουργός επιστρέφει από Ξάνθη και θα βρεθεί στον Άγιο Πέτρο και στο Πολύπετρο και μαζί με το δήμαρχο Παιονίας Κώστα Σιωνίδη θα δουν από κοντά το μέγεθος των καταστροφών και τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για να βοηθήσουν τους κατοίκους της περιοχής να ξεπεράσουν τα προβλήματα που άφησε πίσω της η κακοκαιρία.

 

Περιφέρεια: «Άμεση κινητοποίηση»

Σε ανακοίνωσή της η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς αναφέρει:

«Άμεση ήταν η κινητοποίηση της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα (βροχόπτωση και χαλαζόπτωση) στον οικισμό Άγιος Πέτρος του Δήμου Παιονίας.

Υπό τις οδηγίες του Αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Βεργίδη – ο οποίος είχε διαρκή ενημέρωση για την εξέλιξη της κατάστασης – ανθρώπινο δυναμικό με επικεφαλής τον αναπληρωτή προϊστάμενο του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Κιλκίς Θεόδωρο Κοκκίνη- και μηχανήματα έργου της Υποδιεύθυνσης Τεχνικών Έργων εκτέλεσαν εργασίες καθαρισμού του οδοστρώματος στον κεντρικό οδικό άξονα από φερτά υλικά (όπως κλαδιά δένδρων) και λάσπες, τα οποία είχαν συσσωρευτεί σε συγκεκριμένα σημεία εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την περιοχή.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων έγινε χρήση – για πρώτη φορά – του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού που πρόσφατα παρείχε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας/Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς για δράσεις Πολιτικής Προστασίας στον Δήμο Παιονίας.  Πρόκειται για βενζινοκίνητη αντλία υδάτων, η οποία χρησιμοποιήθηκε για άντληση υδάτων και την αποτροπή πλημμυρικών φαινομένων που θα έθεταν σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια.»