Quantcast
Παρασκευή, 9 Ιουνίου 2023, 3:34:31 μμ
Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2007 07:35

Όλοι μαζί στο ΟΠΑΑΧ χώρια Κιλκίς και Χέρσο

Αν επιβεβαιωθεί η πληροφορία που έφερε στο φως ο πρώην υπουργός και επανεκλεγείς βουλευτής Κιλκίς Σάββας Τσιτουρίδης, λίαν προσεχώς αναμένεται η ένταξη στο Οργανωμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Αγροτικών Χώρων, ΟΠΑΑΧ, των δήμων Γαλλικού, Πικρολίμνης και Δοϊράνης.

Η ένταξη των ανωτέρω δήμων πρόκειται να γίνει στη δεύτερη προγραμματική περίοδο του εν λόγω ΟΠΑΑΧ. Ο κ. Τσιτουρίδης διευκρίνισε πως η ένταξη έγινε δυνατή ύστερα από την προετοιμασία που υπήρξε σε επίπεδο Βρυξελλών και έχουμε πολλούς λόγους να τον πιστεύουμε.
Δοθέντος ότι στην πρώτη περίοδο, εντάχθηκαν και ήδη εκτελούνται τα σχετικά έργα οι δήμοι Ευρωπού, Γουμένισσας, Αξιούπολης, της κοινότητας Λιβαδίων αρχικά και μετέπειτα των δήμων Πολυκάστρου και Μουριών σημαίνει ότι εντάχθηκαν πάντες οι δήμοι του νομού πλην της; Πρωτεύουσας Κιλκίς και του Χέρσου. Υπενθυμίζουμε ότι ο δήμος Κρουσίων εντάχθηκε σε πρόγραμμα ΟΠΑΑΧ του ορεινού όγκου Κρουσίων, Βερτίσκου και Κερδυλλίων.
Αν η ένταξη των 9 εκ των 11 δήμων θεωρείται και είναι επιτυχία, η παράλειψη ένταξης του Κιλκίς και του Χέρσου εγείρει ερωτηματικά ως προς τη σκοπιμότητά της.
Είμαστε από εκείνους που κακίσαμε δημοσίως την μεροληπτική σε βάρος «δεξιών» δήμων μεταχείριση – χρηματοδότηση επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.
Θυμίζουμε ότι όταν κατανεμήθηκαν πιστώσεις για την αντιμετώπιση πλημμύρων και δυσμενών καιρικών φαινομένων επικρίναμε δριμύτατα τη μη ορθολογική κατανομή των πιστώσεων αυτών. Επειδή Scripta manent τα σχετικά δημοσιεύματά μας είναι στη διάθεση όσων σήμερα διαπράττουν τις ίδιες ασχήμιες. Οι οικισμοί του δήμου Πολυκάστρου υπέστησαν κάποτε τις μεγαλύτερες καταστροφές, αλλά η κατανομή παρέβλεψε χάριν σκοπιμοτήτων τα αδιαμφισβήτητα γεγονότα.
Φωνάξαμε, καταγγείλαμε, αλλά η λογική της εξουσίας είναι αμείλικτη.
Προβάλλαμε τις ενστάσεις του Δημάρχου Πικρολίμνης περί σύννεφων τράνζιτ που διέρχονταν απλά από τον ουρανό της Πικρολίμνης και έβρεχαν σε πάντες τους άλλους δήμους πλην της Πικρολίμνης κατά τους κατανομείς των σχετικών κονδυλίων που απέκλειαν συστηματικά τον δήμο του κ. Σισμανίδη.
Αλλά «πέρα έβρεχαν» τα αντιπλημμυρικά κονδύλια.
Και σήμερα δυστυχώς ο αποκλεισμός των δυο δήμων δεν υπακούει σε ορθολογικά και αδιάβλητα κριτήρια. Διότι όποιος ισχυριστεί πως αποτελεί αγροτικό χώρο προς ανάπτυξη ο Καμπάνης και δεν αποτελεί το Μελάνθιο ή η Μεγάλη Στέρνα απλώς θα αποδείξει την άγνοιά του.
Επομένως καθένας δικαιούται να υποθέτει ότι ο αποκλεισμός των δυο δήμων υπάκουσε σε κομματικά κριτήρια.
Ελπίζουμε ότι η πρόσφατη επίσκεψη των δημάρχων Κιλκίς Δ. Τερζίδη και Χέρσου Χρ. Ανθρακίδη στο νέο Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Κιλτίδη να κατέστησε σοφότερο τον κ. Υφυπουργό και να τον έπεισαν οι δυο δήμαρχοι για το δίκαιο αίτημά τους.
Επιτέλους, ο εμφύλιος έληξε πριν 48 χρόνια. Ας μην τον διαιωνίζουμε με επιλεκτικές κομματικού χαρακτήρα επιλογές εκεί όπου δεν χωρεί ο κομματισμός.
Το πολιτικό μας σύστημα δεν διαθέτει ακόμα τη γενναιότητα ή την σωφροσύνη να διορίζει διοικητές νοσοκομείων γαλάζιους σε πράσινες κυβερνήσεις και αντιστρόφως.
Αλλά τουλάχιστον ας σεβαστεί τους νόμους της φύσης κι ας χρηματοδοτεί με κονδύλια για αντιμετώπιση πλημμύρων εκείνους που βρέχονται!