Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2024, 1:14:40 πμ
Δευτέρα, 06 Σεπτεμβρίου 2010 15:41

Ολοκληρώσαμε τις υποδομές τώρα ομορφαίνουμε το Κιλκίς

terzidis


Με μια λαμπρή όπως πάντα τελετή πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου τα εγκαίνια της Εμποροπανήγυρης 2010 της πόλης του Κιλκίς. Παρά την απρόσμενη για την εποχή φθινοπωρινή ψύχρα, χιλιάδες επισκέπτες περιδιάβηκαν τους χώρους της Εμποροπανήγυρης και συμμετείχαν στην εκδήλωση των εγκαινίων, στην οποία παραβρέθηκαν μεταξύ των προσκεκλημένων, ο βουλευτής Θ. Παραστατίδης, ο νομάρχης Β. Μπαλάσκας, οι δήμαρχοι Νεοφ. Παπαδόπουλος, Γ. Θεοδωρίδης και Χρ. Ανθρακίδης, ο πρόεδρος του Ν. Συμβουλίου Κ. Γιαννόπουλος κι ο πρόεδρος του Δ.Σ. Κιλκίς Δ. Φωτιάδης.
Στη τελετή των εγκαινίων χοροστάτησε ο μητροπολίτης Κιλκίς κ.κ. Εμμανουήλ, ενώ παραδοσιακά τραγούδα, κυρίως απ’ τη περιοχή της Πόλης απέδωσε μ’ εκπληκτικό τρόπο η χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών «Πέτρος ο Γλυκύς».
Ιδιαίτερη στιγμή της εκδήλωσης αποτέλεσε ο χαιρετισμός του δημοτικού συμβούλου Σόλνας Σουηδίας, Γιώργου Κοντορίνη, για την «Ημέρα του Απόδημου». Όπως τόνισε ο κ. Κοντορίνης, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, το Κιλκίς είναι η πρώτη πόλη της Ελλάδας που φιλοξενεί μια τέτοια εκδήλωση, ενώ θ’ ακολουθήσουν κι άλλες σε διάφορα σημεία της χώρας.
Στόχος του Δικτύου είναι ο συντονισμός κι η συνεργασία μεταξύ των Ελλήνων αιρετών στις αυτοδιοικήσεις των χωρών της Ε. Ένωσης, καθώς κι η εν γένει προώθηση των ελληνικών συμφερόντων σ’ ευρωπαϊκό επίπεδο. Επίσης η Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου αναλαμβάνει κατά καιρούς (απ’ το 2001, που ιδρύθηκε και λειτουργεί) σημαντικές πρωτοβουλίες για την προώθηση θεμάτων όπως η προστασία του περιβάλλοντος κ.α. Όπως τόνισε ο κ. Κοντορίνης, μεταξύ των ελλήνων εκλεγμένων στις αυτοδιοικήσεις των υπολοίπων χωρών της Ε. Ένωσης, υπάρχουν και 5 Κιλκισιώτες, οι τρεις στη Σουηδία κι οι δύο στη Γερμανία.
Η εκδήλωση έκλεισε με την ομιλία του δημάρχου Δ. Τερζίδη, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε και τα εξής:
«Για πέντε ημέρες η πόλη μας, το Κιλκίς υποδέχεται γνωστούς και άγνωστους, μικρούς και μεγάλους εμπόρους και άλλους επαγγελματίες, που με την ενδιαφέρουσα πραμάτεια τους προσδοκούν να εξυπηρετήσουν ανάγκες της κάθε ηλικίας και του κάθε εισοδήματος.
Μπροστά από το μαγικό μικρόκοσμο του πάγκου του μικροπωλητή θα συναντηθούν όλες οι ηλικίες και όλα τα     συναισθήματα. Το λαχάνιασμα κι η αδημονία των μικρών θα εκλιπαρήσουν την ωριμότητα και το σκεπτικισμό του μεγάλου για την απόκτηση της νοσταλγικής ανάμνησης του αύριο.
Σήμερα ο κάτοικος του Κιλκίς δεν φοβάται την πλημμύρα της βροχής και βλέπει την πόλη του να επεκτείνεται έχοντας εξασφαλίσει όλες τις αναγκαίες υποδομές που εγγυώνται το αυτονόητο.
Αλλά σ’ εμάς δεν αρκεί αυτό.
Οι συνεργάτες μου κι εγώ δεν περιοριζόμαστε στην εξασφάλιση του αυτονόητου.
Παλεύουμε και για το όμορφο που σε κάποιους ίσως να φαίνεται στις μέρες μας περιττό.
Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας αναγγείλω ότι εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ και εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση μιας σειράς από μεγάλα έργα που θα κάνουν τον Κιλκισιώτη και την Κιλκισιώτισα περήφανους.
Σε λίγους μήνες, μέσα στο 2010, αρχίζει  η κατασκευή των έργων της Ανάπλασης του ιστορικού κέντρου του Κιλκίς στην περιοχή του Κήπου προκειμένου οι  συμπολίτες μας να αποκτήσουν έναν όμορφο χώρο περιπάτου, πολιτισμού κι αναψυχής. Είναι το τέλος μιας χρονοβόρας διαδικασίας που ξεκίνησε από το 2007 και φτάνει στην τελική της φάση το 2011.
Μέσα σ’ όλα αυτά τα έργα υποδομής και πολιτισμού περιλαμβάνεται κι ο σχεδιασμός της σημερινής Δημοτικής Αρχής προκειμένου η πόλη μας, το Κιλκίς, να προετοιμαστεί να γιορτάσει τα εκατό χρόνια της απελευθέρωσής του.
Τα 100 χρόνια του Κιλκίς οφείλουν να αποτελέσουν ένα σημαντικό γεγονός προβολής της Πόλης μας και απόδοσης τιμών σε όλους αυτούς που κράτησαν στα χέρια τους, πριν από εμάς, τις τύχες της.
Από την πλευρά τη δική μας είμαι σε θέση να δεσμευτώ ότι οι συνεργάτες μου κι εγώ θα καταβάλουμε τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια προκειμένου οι επικείμενες εορταστικές εκδηλώσεις να τύχουν της μέγιστης δυνατής προβολής και της μέγιστης δυνατής συμμετοχής
Κι αυτή η προσπάθεια ήδη έχει ξεκινήσει. Το πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων ήδη έχει καθοριστεί και έτοιμο είναι το χρονοδιάγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων.
Στο παραπάνω πλαίσιο προτιθέμεθα να συνεργαστούμε με εγνωσμένου κύρους επιστημονικούς φορείς, προκειμένου να αξιοποιήσουμε ολόκληρη την τριετία 2011 – 2013 και να τιμήσουμε το παρελθόν, να αξιοποιήσουμε το παρόν και να σχεδιάσουμε το μέλλον, αναδεικνύοντας τη φυσιογνωμία της περιοχής και την ιστορική συμβολή όλων των ιδιαίτερων κοινωνικών ομάδων που απαρτίζουν τον κόσμο του Κιλκίς, που δεν είναι άλλοι από τους Πόντιους, τους Θρακιώτες, τους Βλάχους και τους Σαρακατσάνους, τους Στενημαχήτες, τους Μικρασιάτες και τους Στρωμνητσιώτες».
Η πρώτη ημέρα της Εμποροπανήγυρης έκλεισε με τον κόσμο να απολαμβάνει τους χορούς από τους πολιτιστικούς συλλόγους του Αγ. Τρύφωνα, του Φλάμπουρα, του Λυκείου Ελληνίδων, της Αρμονίας, των Αργοναυτών, της Θρακικής Εστίας και το Αρκάδι.