Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021, 5:02:10 μμ
etpa
Σάββατο, 02 Φεβρουαρίου 2019 17:42

ΟΠΑΚ: Ωρα για αξιοποίηση των ιστορικών κτιρίων στην πόλη του Κιλκίς

Συντάκτης:

Με την Αριθμ. ΓΓΔΠ 0000548 ΕΞ/21-01-2019 (ΦΕΚ Β57/21-01-2019) του Υπουργείου Οικονομικών εξαιρέθηκαν από την ένταξη στο Υπερταμείο 2330 μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι, μεταξύ των οποίων και το ΠΑΛΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ ΚΙΛΚΙΣ, η ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ και οι ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΕΣ (Α & Β) ANKO-ΠΟΠΩΦ.

 

Αυτή είναι μια θετική εξέλιξη. Τώρα θα πρέπει να σπεύσουν οι τοπικοί φορείς να προωθήσουν τις διαδικασίες για την αναστύλωση και αξιοποίηση των ιστορικών αυτών κτιρίων.

Ο Δήμος Κιλκίς έχει ολοκληρωμένη μελέτη για την αναστύλωση – συντήρηση του Παλαιού Διοικητηρίου και έχει καταθέσει πρόταση χρηματοδότησης. Υπήρξε εμπλοκή με το ιδιοκτησιακό. Τώρα, μετά την εξαίρεση από το Υπερταμείο, θα πρέπει άμεσα να επανέλθει στο αίτημα για παραχώρηση χρήσης, ώστε να προχωρήσει η ένταξή του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Για τις δίδυμες Καπναποθήκες έχουν υποβάλλει αίτημα παραχώρησης ο Δήμος Κιλκίς και  η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς. Θα πρέπει επομένως να προηγηθεί η απόφαση παραχώρησης σε ένα από τους δύο φορείς, ώστε να ακολουθήσουν οι διαδικασίες μελέτης και υλοποίησης του έργου της αναστύλωσης –συντήρησης – επανάχρησης. Για την απόφαση αυτή θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η δυνατότητα του κάθε φορέα να εξασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους για την υλοποίηση και κυρίως για τη μετέπειτα λειτουργία του έργου καθώς και  η πρότασή του για χρήση των χώρων.

Προτείνουμε τη συνεργασία των δύο φορέων, ώστε να βρεθεί η καλύτερη και αποτελεσματικότερη λύση για την αξιοποίηση (πιθανόν από κοινού) των ιστορικών αυτών κτιρίων προς όφελος της πόλης και του Δήμου συνολικότερα.

 

Ομάδα Παρέμβασης Κιλκίς