Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου 2024, 5:37:34 πμ
Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2009 09:34

Οροι εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κ. Γ. Σουφλιάς, υπέγραψε  την Απόφαση για τους όρους εγκατάστασης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων, ισχύος μέχρι 10 KW στα δώματα και στις στέγες των κτηρίων, καθώς και την ΚΥΑ για την Εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Στοιχείων στις εκτός σχεδίου περιοχές.
Για το θέμα, ο υπουργός  έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Με τις αποφάσεις αυτές καθορίζουμε τους κανόνες εγκατάστασης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων, απλοποιώντας τις διαδικασίες, προστατεύοντας την αισθητική των κτηρίων και αυξάνοντας την διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.


Σχετικά με την εγκατάσταση των Φ/Β στα δώματα και στις στέγες των κτηρίων δεν θα απαιτείται οικοδομική άδεια παρά μόνο έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας.
Για την σύνδεση των Φ/Β συστημάτων με τη ΔΕΗ απαιτείται απλώς η προσκόμιση των θεωρημένων από την πολεοδομία σχεδίων (τοπογραφικό, κάτοψη δώματος ή στέγης), καθώς και η έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας.
Για την βέλτιστη οργάνωση των δωμάτων και των στεγών, παράλληλα με την αισθητική αναβάθμιση των κτηρίων, κωδικοποιούνται όλες οι σχετικές διατάξεις του οικοδομικού και κτιριοδομικού κανονισμού, έτσι ώστε να μην θίγεται η συνολική μορφή των κτηρίων και το άμεσο περιβάλλον τους.  Συγκεκριμένα:
- Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών στοιχείων πάνω από την απόληξη του κλιμακοστασίου, του φρεατίου ανελκυστήρα και οποιασδήποτε άλλης κατασκευής.
- Σε περίπτωση τοποθέτησης των φωτοβολταϊκών στοιχείων σε στέγες, θα πρέπει αυτή να γίνεται εντός του όγκου της στέγης, ακολουθώντας την κλίση τους και να απέχει 0,50 μ. από το περίγραμμα αυτής, ώστε να εξασφαλίζεται η αισθητική εικόνα του κτιρίου.
- Τα φωτοβολταϊκά στοιχεία που τοποθετούνται στο δώμα του κτιρίου θα πρέπει να οριοθετούνται περιμετρικά με στηθαίο συμπαγές μέγιστου ύψους 1,20 μ., για αισθητικούς λόγους και για την προστασία της εγκατάστασης. Η απόσταση από το στηθαίο του δώματος πρέπει να είναι εσωτερικά αυτού 1,00 μ., για λόγους ασφάλειας.
Σχετικά με την εγκατάσταση των Φ/Β στις εκτός σχεδίου περιοχές τονίζεται ότι:
- Για εγκατάσταση ισχύος μικρότερης των 20 KW δεν ισχύει περιορισμός σχετικά με την αρτιότητα των οικοπέδων και δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας αλλά έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας. 
- Για εγκατάσταση ισχύος από 20 έως 150 KW απαιτούνται άρτια και οικοδομήσιμα γήπεδα και δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας αλλά έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας.
- Για εγκατάσταση ισχύος από 150 KW και πάνω απαιτούνται άρτια και οικοδομήσιμα γήπεδα και έγκριση εργασιών, η οποία χορηγείται κατόπιν αιτήσεως στην αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία και θα πρέπει να συνοδεύεται από αρχιτεκτονικά σχέδια, υπεύθυνες δηλώσεις των μελετητών και  φορολογικά στοιχεία. 
Διευκρινίζεται ότι για την χωροθέτηση Φ/Β συστημάτων, ανεξαρτήτως  ισχύος, εφαρμόζονται οι κατευθύνσεις του Ειδικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, σύμφωνα με τις οποίες δεν επιτρέπεται η χωροθέτηση σε περιοχές, οι οποίες είναι χαρακτηρισμένες ως:
Α) Κηρυγμένα διατηρητέα μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς, 
Β) Περιοχές απολύτου προστασίας της φύσης και του τοπίου,
Γ) Πυρήνες των Εθνικών Δρυμών,
Δ) Οικότοποι περιοχών που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Φύση 2000,
Ε) Δάση και γεωργικές γαίες υψηλής παραγωγικότητας
ΣΤ) Περιοχές που υπάγονται σε ειδικό καθεστώς χρήσεων γης, βάσει του οποίου δεν επιτρέπεται η χωροθέτηση εγκαταστάσεων εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας.
Με τις δύο αυτές αποφάσεις γίνεται ένα ακόμη βήμα για την προώθηση της «πράσινης ενέργειας» με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την συμμετοχή των πολιτών σε αυτή την προσπάθεια.»