Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024, 9:53:24 μμ
Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2007 13:54

Παράταση στο LEADER από δήμο Αξιούπολης

Την χορήγηση παράτασης περαίωσης έργων του προγράμματος LEADER+ κατά ένα έτος αποφάσισε στην συνεδρίασή του το δημοτικό συμβούλιο της Αξιούπολης.

“Η παράταση κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα στην ολοκλήρωση των ηπίων παρεμβάσεων στον περιβάλλοντα χώρο των έργων της περιοχής του φράγματος Μεταλλείου και της έναρξης της εκτέλεσης του έργου χαρτογράφησης του Πάικου, που παρατηρήθηκαν λόγω της επιδειχθείσας ολιγωρίας-αδιαφορίας από πλευράς της προηγούμενης δημοτικής αρχής”, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο δήμος και συνεχίζει:
“Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στην χαρτογράφηση του Πάικου, που ουσιαστικώς δεν ξεκίνησε ποτέ, όπως ανέφερε η δήμαρχος Σόνια Συμεωνίδου, η νέα δημοτική αρχή υποβάλλει τα απαραίτητα τεχνικά σχέδια δημοπράτησης για την προέγκριση του έργου από πλευράς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε επίσης, την τιμολογιακή πολιτική για την χρονική περίοδο 2007-2008 αναφορικά με την ενοικίαση αγροτεμαχίων του δήμου, με βάση την οποία οι τιμές τους παραμένουν σταθερές χωρίς αυξήσεις.
Όπως δήλωσε η δήμαρχος Σόνια Συμεωνίδου, η δημοτική αρχή, αντιλαμβανόμενη την δύσκολη οικονομική συγκυρία και τις κατά τόπους ιδιαιτερότητες για τους παραγωγούς του δήμου, εξάντλησε όλα τα περιθώρια της κοινωνικής ευαισθησίας προτείνοντας σταθερές τιμές ενοικίασης.
Σύμφωνα με την απόφαση οι τιμές για τα 5000 διαθέσιμα στρέμματα διαμορφώνονται ως εξής:
- Για τα δημοτικά διαμερίσματα Αξιούπολης, Ειδομένης και Πλαγίων έξι (6) ευρώ το στρέμμα.
- Για το δημοτικό διαμέρισμα του Φανού στα δύο (2) ευρώ το στρέμμα.
- Για τα αντίστοιχα του Βαλτοτοπίου και του Καμποχωρίου στα 8,8 ευρώ το στρέμμα.
- Τέλος, για τις αρδευόμενες περιοχές υψηλής απόδοσης σε Αξιούολη και Βαλτοτόπι η τιμή καθορίστηκε στα 20,54 ευρώ το στρέμμα.
Ομοφώνως αποφασίσθηκαν, επί πλέον, οι εκτελέσεις των ακολούθων τεσσάρων έργων:
- Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου δημοτικού σχολείου Γοργόπης.
- Κατασκευής τοιχίου αντιστήριξης δρόμου οικισμού Κούπας.
- Ασφαλτοστρώσεις δρόμων στους οικισμούς Καμποχωρίου και Βαλτοτοπίου.
- Ασφαλτοστρώσεις δρόμων στον οικισμό Ρυζίων.
Τα έργα αυτά θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των δημοτών, όπως και η έγκριση σύναψης τοκοχρεωλυτικού δανείου για την κάλυψη της υποχρεωτικής εκ του κανονισμού ιδίας συμμετοχής του δήμου σε έργα, που είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα του ΟΠΑΑΧ και υλοποιούνται από πλευράς της ΔΕΥΑ.
Τέλος, από πλευράς της δημάρχου κ. Συμεωνίδου εδόθηκαν απαντήσεις, μεταξύ άλλων, σε δύο εργήματα, που ετέθησαν από πλευράς της μειοψηφίας, όπως η μη σύγκληση των τοπικών συμβουλίων και η μη αναβολή λόγω πένθους του πανηγυριού που τελεί υπό την διοργανωτική επιμέλεια του “Μεθορίου Κέντρου” την εβδομάδα των πρόσφατων πολιτιστικών εκδηλώσεων της “Αξιού-Πόλης”.
Σε ό,τι αφορά στο πρώτο ζήτημα, όποως επεσήμανε η δήμαρχος, το θέμα της σύγκλησης των τοπικών συμβουλίων, αποτελεί ευθύνη των κατά τόπους συμβουλίων, όπως, π.χ. αυτού της Γοργόπης, που συνέρχεται τακτικά. Και αυτά σε αντίθεση με τα όσα ετεκταίνοντο επί εποχής της προηγούμενης δημοτικής αρχής, μέλος της οποίας υπήρξε επικεφαλής της νυν μειοψηφίας Κωνσταντίνα Παλλάδη.
Σε σχέση με το δεύτερο θέμα επισημάνθηκε, ότι το εν λόγω πανηγήρι, που φιλοξενείται ως παράλληλη εκδήλωσης στις θεσμικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, τελεί υπό την ευθύνη του “Μεθορίου Κέντρου” οι αποφάσεις του οποίου δεν ελέγχονται από πλευράς δήμου.
Σ ό,τι αφορά στην παρουσία της δημοτικής αρχής σε αυτά και την κριτική που ασκήθηκε από πλευράς μειοψηφίας επ’ αυτού όπως τόνισε η δήμαρχος, είχε τιμητικά και συνάμα διακριτικό χαρακτήρα.
Έγκριση προτάσεων INTERREG.
Την έγκριση δύο προτάσεων τις ο ποίες υπέβαλε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού διασυνοριακού προγράμματος INTERREG ΙΙΙ επέτυχε ο δήμος Αξιούπολης.
Το μεν πρώτο, προϋπολογισμού 203,390 ευρώ, αφορά στην έγκριη του έργου “Διασυνοριακή ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού”.
Το δε δεύτερο στην “Ολοκλήρωση και ανάδειξη του τομέα της πανίδας του Μουσείου Φυσικής ιστορίας” και συγκεκριμένα την σύνδεση με το φυσικό περιβάλλον της περιοχής και την μεταφορά της τεχνογνωσίας περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα Σκόπια με προϋπολογισμό 180.000 ευρώ.
Δύο εγκρίσεις πολύ σημαντικές για την ανάπτυξη του δήμου και την συνεργασία του με τους αντίστοιχους των Σκοπίων, δήλωσε η δήμαρχος Σόνια Συμεωνίδου, που οφείλονται, όπως επεσήμανε, στην συστηματική προσπάθεια της νέας δημοτικής αρχής προτού ακόμη αναλάβει επίσημα καθήκοντα”.