Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024, 12:59:55 πμ
Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2007 09:47

Π.Α.Σ.Κ. Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς : Προϋπολογισμός λιτότητας

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. αφού κατόρθωσε με τις εκλογές εξπρές και χωρίς πρόγραμμα να πάρει την εξουσία, είναι έτοιμη να εφαρμόσει την κρυφή ατζέντα των πολιτικών της επιλογών που επιμελώς απέκρυψε κατά την προεκλογική περί-οδο», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΑΣΚ Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαί-δευσης Κιλκίς.

«Όλα τα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2008 δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει και πάλι την πιο σφοδρή φορολογική επίθεση στα μικρά και μεσαία ει-σοδήματα, παρά τις προεκλογικές διαβεβαιώσεις για φοροαπαλλαγές.
Η φορολογική επιδρομή περιλαμβάνει:
- Την αύξηση των άμεσων φόρων κατά 10,1 %.
- Την αύξηση των έμμεσων φόρων κατά 13,8% ( ποσοστό υπερδιπλάσιο της αύξη-σης του ΑΕΠ), οι οποίοι όπως είναι αυτονόητο θα επιβαρύνουν την πλειοψηφία των πολιτών, που δεν είναι άλλοι από τους μη προνομιούχους.
- Την επιβολή φόρου κατοχής ακινήτων ( χαράτσι) – αφορά το σύνολο των ιδιο-κτητών - που αντικαθιστά το φόρο κληρονομιάς, ο οποίος σε συνδυασμό με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, θα τριπλασιάσει περίπου τα φορολογικά βάρη. Την ίδια στιγμή βέβαια η κυβέρνηση καταργεί το φόρο μεγάλης ακίνητης περιου-σίας.
- Την εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης που σε συνδυασμό με την αύξηση του ειδικού φόρου στη βενζίνη, από 1-1-2008 κατά 2,5 λεπτά, θα επιβαρύνει τους εργαζόμενους με επιπλέον φόρους 1,3 δις ευρώ.
_ Το πάγωμα του αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους στα 12.000 ευ-ρώ και τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας θα επιφέρει επιπλέον φορολογικά βάρη 700 εκατομμύρια ευρώ.
Αν  λάβουμε ακόμη υπόψη ότι:
- Οι δαπάνες για την παιδεία μειώνονται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά ….. και αντί για το 5%, οδεύουν προς το 3%. ( από 3,58% του ΑΕΠ πέρυσι στο 3,06% φέ-τος).
- Οι δαπάνες περίθαλψης αυξάνονται μόλις κατά 4,4% έναντι 10,6% το 2007.
- Ο ρυθμός αύξησης της κρατικής επιχορήγησης των ασφαλιστικών ταμείων μειώ-νεται κατά 3 μονάδες την ώρα που η κυβέρνηση εγείρει το θέμα του ασφαλιστικού.
- Οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις παραμένουν καθηλωμένες με αποτέλεσμα, όχι μόνο να μην προκύπτουν πραγματικές αυξήσεις, αλλά αντίθετα να έχουμε για μια ακόμη χρονιά μείωση στο πραγματικό εισόδημα των μισθωτών και των συνταξιούχων.
Δυστυχώς για τους εργαζόμενους η κυβέρνηση ρίχνει όλα τα βάρη στους μη έχοντες και κατέχοντες, αφού αυτοί θα πληρώσουν τα 83 λεπτά για κάθε 1 ευρώ κρατικής δαπάνης.
Αν σε όλα αυτά υπολογίσουμε και την αύξηση των έμμεσων φόρων… που έρ-χονται…   (Φ.Π.Α., φόρος σε ποτά, τσιγάρα κλπ.) γίνεται ολοφάνερο ότι η κυβέρ-νηση συνεχίζει να εφαρμόζει την πιο αντικοινωνική και αντιλαϊκή πολιτική που γνώρισε ο ελληνικός λαός από τη μεταπολίτευση και μετά. Μια πολιτική που βρί-σκεται σε πλήρη διάσταση με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και υποσχέσεις.
Όταν αυτή η κυβέρνηση μιλάει για διεύρυνση της φορολογικής βάσης, εννοεί την κατάργηση της φορολόγησης των υψηλών εισοδημάτων και τη διάχυσή της σε όλους. Αυτό είναι κραυγαλέο παράδειγμα ταξικής οικονομικής πολιτικής !!!
Είναι η πολιτική που θέλει να παραδώσει τα κοινωνικά αγαθά της Παιδείας, της Υ-γείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης βορά στην κερδοσκοπική βουλιμία της ιδιωτι-κής πρωτοβουλίας.
Γι αυτό, παρά τη φοροεπιδρομή και την αύξηση των εσόδων, οι δημόσιες δαπάνες για Παιδεία, Υγεία και Κοινωνική Ασφάλιση συνεχίζουν για τέταρτο χρόνο τον κα-τήφορο.
Ιδιαίτερα στο χώρο της Δημόσιας Εκπαίδευσης, ενώ έχουμε το χαμηλότερο ποσοστό του ΑΕΠ στις δαπάνες στην Ευρώπη, η κυβέρνηση μειώνει τις δαπάνες κι άλλο. Συνεχίζει δηλαδή την επιχείρηση απαξίωσης της δημόσιας εκπαίδευσης, γα-τί θέλει να οδηγήσει μαθητές και φοιτητές στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Μπροστά σ΄ αυτήν την αρνητική συγκυρία όλοι οι εργαζόμενοι οφείλουμε να αντιδράσουμε και να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης που επιχειρεί την πιο βίαιη αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος υπέρ των εχόντων και κατεχόντων τον πλούτο σ΄ αυτή τη χώρα, σε βάρος των εργαζομένων.
Μετά από όλα αυτά η  Π. Α. Σ. Κ.  εύχεται ολόψυχα σε όλες τις συναδέλφισσες και  σε όλους τους συναδέλφους: Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το 2008».