Κυριακή, 21 Ιουλίου 2024, 4:19:35 πμ
Δευτέρα, 12 Ιουλίου 2010 18:45

Παύλος Πασσαλίδης : Οι αρχές του προγράμματός μας για το νέο δήμο του Κιλκίς

passalidis2


«Υπάρχει η αντίληψη και μεταφέρεται στην κοινή γνώμη ότι το άπαν για τις δημοτικές εκλογές είναι η δημιουργία εντυπώσεων με ονόματα υποψηφίων σε ένα  συνδυασμό. Απαξιώνουν την υποχρέωση προς τους πολίτες, να πουν με πρόγραμμα και πως θα αντιμετωπίσουν το νέο Δήμο. Και φυσικά δεν είναι μόνο τα έργα. Είναι μια σειρά υποχρεώσεων που πρέπει να δώσουν τη φιλοσοφία, τις αρχές και τις ενέργειες», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη Κιλκίς Οραμα και Δράση, με επικεφαλής τον Παύλο Πασσαλίδη.
«Στρατηγική μας επιλογή είναι η διαρκής ενημέρωση και ενεργοποίηση των πολιτών, ως βασική αρχή της αυτοδιοίκησης. Ο κοινωνικός έλεγχος, η λογοδοσία και η τοπική δημοκρατία είναι ουσιώδη στοιχεία στους νέους δήμους του «Καλλικράτη». Το θέμα όμως η καλύτερα το πρόβλημα έγκειται στη πολιτική βούληση του Δημάρχου. Αποδείχτηκε τουλάχιστον στο τωρινό δήμο Κιλκίς ότι τα πάντα τα ορίζει η δημοτική αρχή.
Εμείς ως αυτοδιοικητικός οργανισμός «ΟΡΑΜΑ & ΔΡΑΣΗ» είμαστε αντίθετοι με τη συντηρητική πλέον άποψη ότι γνωρίζει τα πάντα ο Δήμαρχος και η παρέα του. Εμείς θεωρούμε ότι ο επικεφαλής μιας παράταξης είναι υπεύθυνος για την επιλογή των συνεργατών αλλά κυρίως να θέτει και να ελέγχει τη διαδικασία διαμόρφωσης του οράματός του ως πρόγραμμα πλέον με χρονοδιαγράμματα και συγκεκριμένες προτάσεις Πηγή όμως είναι ο λαός που εκφράζει με τις προτάσεις, τα πιστεύω και τα θέλω του. Αυτά κουμπώνουν στο πρόγραμμα του συνδυασμού και βεβαίως το συμπληρώνουν. Γιατί οφείλει ένα πρόγραμμα να αποτελεί οδηγό ζωής.
Εμείς σχεδιάζουμε το παρόν και μέλλον με όραμα και αξιοποιούμε την πολύχρονη εμπειρία μας προς όφελος του λαού και μόνο. Έχουμε πάνω απ’ όλα τόλμη και γνώση για να προωθήσουμε στην πράξη την αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση για ένα βιώσιμο δήμο Κιλκίς. Είμαστε σε αναμέτρηση με το χρόνο εν όψει των δημοτικών εκλογών του Νοεμβρίου. Προχωρούμε ακάθεκτοι στη διαμόρφωση του προγράμματός μας. Θεωρούμε αδιανόητο να ζητήσουμε τη ψήφο των συμπολιτών χωρίς να πούμε τι θα κάνουμε γι’ αυτούς. Κάνω έκκληση στους συντοπίτες μου στο νέο δήμο Κιλκίς να απαιτούν από όλους εμάς τη παρουσίαση προγράμματος, να κάνουν κριτική και να προτείνουν, ώστε να πάρει τη τελική του μορφή για εφαρμογή».

ΑΡΧΕΣ
ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ  ΜΑΣ
Ο αναπτυξιακός
σχεδιασμός
Ο νέος δήμος Κιλκίς έχει μεγέθη σε πληθυσμό (54.950 κατοίκους) αλλά και έκταση (1.599.584 χ2  ) με διαφορετικά χαρακτηριστικά μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα κατά περιοχή του.
Μας ενδιαφέρει η ισόρροπη ανάπτυξη όλου του δήμου. Έτσι λοιπόν έκρινε η αντίστοιχη ομάδα εργασίας ότι θα υπάρξουν μεθοδεύσεις κοινής αντιμετώπισης προβλημάτων για όλο το δήμο αλλά και κατά περιοχές με λεπτομέρειες.
Έτσι λοιπόν με βάση πέντε κριτήρια:
I. Η οικιστική κατανομή, πόλη – ύπαιθρο.
II. Οι φυσικοί παράγοντες.
III. Οι διατοπικές σχέσεις των κατοίκων.
IV. Οι συγκοινωνιακές γραμμές.
V. Η συγκέντρωση παραγωγικών εγκαταστάσεων.
Χωρίζουμε το νέο δήμο Κιλκίς σε τέσσερις προγραμματικές περιοχές.
I. Προγραμματική περιοχή πρωτεύουσας Κιλκίς.
II. Προγραμματική περιοχή Χέρσου, Δοϊράνης, Μουριών.
III. Προγραμματική περιοχή Κρουσσών
IV. Προγραμματική περιοχή Γαλλικού - Πικρολίμνης
Οι γενικοί αντικειμενικοί σκοποί που καλύπτουν οριζόντια το σύνολο των προγραμματικών περιοχών δηλαδή όλου του νέου δήμου Κιλκίς προσδιορίζονται κυρίως ως στόχοι οικονομικής πολιτικής. Ακολουθούν οι εξειδικευμένοι στόχοι του προγραμματικών περιοχών:

Τα προβλήματα
του νέου δήμου Κιλκίς
Τα οκτώ μεγάλα προβλήματα ανάπτυξης του νέου δήμου Κιλκίς για την πόλη και τα χωριά είναι:
1) Στον Πρωτογενή τομέα.
2) Στην Αγροτική ανάπτυξη.
3) Στο Δευτερογενή τομέα – μεταποίηση.
4) Στο Τριτογενή τομέα – τουρισμό.
5) Στη Χωρική & οικιστική ανάπτυξη.
6) Στο Περιβάλλον – Φυσικοί πόροι.
7) Στον Πολιτισμό – Αθλητισμό.
8) Στη Λειτουργικότητα της πρωτεύουσας και των χωριών.
Για τα παραπάνω προβλήματα θα ακολουθήσει λεπτομερές πρόγραμμα και θα ζητήσουμε και τις απόψεις φορέων και πολιτών.
Εμείς παρακολουθούμε και προκαλούμε τους επίδοξους δημάρχους αλλά και δημοτικές ομάδες να εκφράσουν τη πολιτική βούληση και την ετοιμότητά τους απέναντι στην υποχρέωση προς τους πολίτες και τον τόπο. Να πουν έγκαιρα τι θα κάνουν γι’ αυτόν από 01/01/2011. θα πρέπει δηλαδή να πούμε ξεκάθαρα στους πολίτες: διεκδικούμε το δήμο για εμάς και την παρέα μας ή για τους πολίτες. Αυτό θα πρέπει να γίνει σαφές.
Δύο κατηγορίες έργων & ενεργειών
Το πρόγραμμά μας έχει δύο κατηγορίες, έργα και ενέργειες.
I. Αυτά που είναι υποδομές και απαιτούν υψηλές χρηματοδοτήσεις για την πραγματοποίησή τους και εξαρτώνται από  χρήματα από την κεντρική διοίκηση και κοινοτικά προγράμματα.
II. Αυτά που γίνονται με λίγα ή καθόλου χρήματα και εξαρτώνται από τη βούληση της δημοτικής αρχής να αξιοποιήσει το θεσμικό πλαίσιο το οποίο είναι πλούσιο για πρωτοβουλίες με τη συμβολή του πολιτικού και υπαλληλικού προσωπικού.
Αφορούν αποφασιστικές παρεμβάσεις για την:
Ί Ανεργία, με την δημιουργία παρατηρητήριου απασχόλησης.
Ί Προώθηση τοπικού εργατικού δυναμικού με καταγραφή και ανάδειξη των αποφοίτων από τοπικές σχολές (Ι.Ε.Κ., ΚΕΤΕΚ, λύκεια).
Ί Πληροφόρηση και αυτοοργάνωση γεωργών – κτηνοτρόφων.
Ί Διαρκείς και μεθοδευμένη προβολή του δήμου Κιλκίς για προσέλκυση επενδυτών και τουριστών.
Ί Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με ίδρυση τοπικού κέντρου καινοτομίας.
Ί Προβολή και ενίσχυση των Τ.Ε.Ι. Κιλκίς με εκδηλώσεις και δημιουργία γεγονότων.
Ί Αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης με επαναπροσδιορισμό του κόστους υπηρεσιών του δήμου προς τους πολίτες.
Και μία σειρά παρεμβάσεων που νομιμοποιείται ο δήμος να κάνει εφόσον αφορούν τα προβλήματα των πολιτών με αιχμή την ανεργία και την οικονομία.
Το πρόγραμμά μας θα αναρτηθεί σύντομα στην ιστοσελίδα μας και ζητούμε τις απόψεις φορέων και πολιτών για την τελική του διαμόρφωση.