Κυριακή, 28 Απριλίου 2024, 9:22:15 πμ
Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2009 10:59

Περί δημοσκοπήσεων ... Του Γιώργου Ζώτου

Τον τελευταίο καιρό σύμφωνα με μαρτυρίες πολιτών και σχετικά ρεπορτάζ εφημερίδων  διενεργούνται στο ν. Κιλκίς δημοσκοπήσεις με άγνωστο εντολέα και ασαφείς σκοπιμότητες.
Ασφαλώς και οι δημοσκοπήσεις αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο - οδηγό καθώς, αν γίνουν σωστά μπορεί να πληροφορηθεί ο εντολέας - αυτός που τις παραγγέλνει δηλαδή- τις απόψεις του κόσμου σε μια σειρά ζητήματα και  προβλήματα.

Προβλήματα που ενδεχομένως είναι εκείνα που οι πολίτες τού έχουν αναθέσει να επιλύσει διότι συνήθως δημοσκοπήσεις παραγγέλλουν όσοι κινούνται στον χώρο της πολιτικής (κυβερνήσεις, κόμματα, υπουργοί, νομάρχες, δήμαρχοι κ.ο.κ).
Σε μια παρόμοια δημοσκόπηση λοιπόν είτε σε επίπεδο νομαρχίας, είτε σε επίπεδο δήμου μια χρήσιμη δημοσκόπηση θα περιελάμβανε ερωτήσεις για τη γνώμη των πολιτών σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων. Αν συμφωνούν δηλαδή οι πολίτες σε μια σειρά αμφιλεγόμενων αποφάσεων, πως κρίνουν τα έργα που έγιναν, γιατί εκτιμούν ότι δεν έγιναν άλλα, ποια έργα αποτελούν δικές τους προτεραιότητες, πως η καθημερινότητά τους επηρεάζεται θετικά ή αρνητικά από τις αποφάσεις και τα έργα των τοπικών μας αρχόντων και ούτω καθεξής.
Ασφαλώς και οι απαντήσεις τους επεξεργασμένες με επιστημονική μεθοδολογία θα έδιναν σε όσους πλήρωναν τις δημοσκοπήσεις αυτές πολύ χρήσιμα συμπεράσματα, ικανά να τους συνεγείρουν και να βελτιώσουν την παραγωγή έργου του φορέα που διοικούν.
Συνηθέστερα ωστόσο οι δημοσκοπήσεις διενεργούνται για να βγουν πολιτικά αποτελέσματα. Διότι όποιος δεν παράγει έργο και επομένως υστερεί πολιτικά, επιδιώκει να αντισταθμίσει το έλλειμμα ικανότητας ή ενδιαφέροντος με κατασκευή πολιτικού αποτελέσματος που στηρίζεται στην ψευδή εικόνα.
Επιστρατεύονται λοιπόν ονόματα πολιτών που δήθεν ενδιαφέρονται για τη θέση του υποψηφίου για τις νομαρχιακές, δημοτικές ή βουλευτικές εκλογές και ζητείται η γνώμη των πολιτών και μάλιστα η συγκριτική του άποψη επί των δήθεν υποψηφιοτήτων. Εξυπηρετώντας την ίδια σκοπιμότητα παραλείπονται άλλα ονόματα και γενικά η συγκρότηση των ερωτηματολογίων κατευθύνει και τις απαντήσεις όπου και όπως εξυπηρετεί τον εντολέα.
Θα ήταν πολικά ηθικό και εν τέλει χρήσιμο και για όσους εμπλέκονται στην παραγωγή ψευδούς πολιτικής εικόνας  ότι αποτελεσματικότερος τρόπος για να πείσουν τους πολίτες είναι να στρωθούν στη δουλειά και στον χρόνο που τους απόμεινε να παρουσιάσουν πραγματικό έργο.
Τουλάχιστον να πείσουν τους πολίτες ότι προσπαθούν να ανταποκριθούν στην εντολή που έλαβαν από εκείνους κι όχι να λειτουργούν ως αυτοτελής ομάδα που μόνο σκοπό έχει τη διαιώνιση της εξουσίας της.
Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε δεν έχει την πολυτέλεια ο τόπος μας να διοικείται από «πολιτικούς» που μόνη έγνοια τους έχουν τη διαχείριση της εικόνας τους. Εν τέλει, η ζωή κυλάει χωρίς να λογαριάζει τη δική τους μελαγχολία.