Σάββατο, 13 Ιουλίου 2024, 4:06:33 πμ
Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2007 11:18

Περίσσεψε η αδιαφορία για τη σωτηρία της Δοϊράνης

 Ομόφωνα ψηφίσθηκε από το τακτικό συνέδριο της ΤΕΔΚ Ν. Κιλκίς το ψήφισμα που κατέθεσε ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης Δοϊράνης Κώστας Τερζενίδης, για την ανάγκη άμεσων μέτρων σωτηρίας της λίμνης Δοϊράνης.
Ωστόσο, ο κ. Τερζενίδης με επιστολή του προς το διοικητικό συμβούλιο της ΤΕΔΚ καταγγέλλει το γεγονός πως το ψήφισμα δεν δόθηκε ούτε καν στη δημοσιότητα, μιλά για αδιαφορία και ανικανότητα και ζητά τη λήψη πρωτοβουλιών.
Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Αγαπητοί κύριοι, στο τακτικό συνέδριο της ΤΕΔΚ Ν. Κιλκίς, την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου, μετά από πρότασή μας, εγκρίθηκε από τους συνέδρους ψήφισμα για τη σωτηρία της λίμνης Δοϊράνης, το σοβαρότερο οικολογικό πρόβλημα που αντιμετώπισε ποτέ ο νομός Κιλκίς.
Παρά το ότι έχουν περάσει δυο εβδομάδες από τότε, το ψήφισμα αυτό δεν έχει δει ούτε καν το φως της δημοσιότητας.
Είκοσι χρόνια είναι πολλά, για να αντέξει η λίμνη της Δοϊράνης κι άλλη αδιαφορία, εγκατάλειψη ή ανικανότητα τοπικών παραγόντων και κρατικού μηχανισμού, να βολευτεί με τη γλώσσα της διπλωματίας.
Μόνη της ελπίδα είναι οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης, που οφείλουν να αναδείξουν το πρόβλημα, να συντονίσουν τη δράση τους και να απαιτήσουν λύσεις από το έτσι κι αλλιώς αδιάφορο και δυσκίνητο κράτος των Αθηνών.
Από την ΤΕΔΚ Ν. Κιλκίς προσδοκούμε λοιπόν, με αφορμή και το ψήφισμα του συνεδρίου της, να πάρει πρωτοβουλίες, να κινητοποιήσει Νομαρχία, Περιφέρεια και συναρμόδια Υπουργεία, να απαιτήσει λύσεις άμεσες και ουσιαστικές για τον εμπλουτισμό της λίμνης με τα νερά του Μπέλλες, που σήμερα χάνονται στη λεκάνη της Κερκίνης.
Το μεγάλο ζητούμενο της εποχής μας, η προστασία του περιβάλλοντος, απαιτεί πλέον δράση και σύγκρουση, όχι λόγια και διακηρύξεις.
Τολμήστε!»

ΨΗΦΙΣΜΑ
Το ψήφισμα που κατέθεσε ο κ. Τερζενίδης και εγκρίθηκε από τους συνέδρους της ΤΕΔΚ, έχει ως εξής:
«Η λίμνη Δοϊράνης επί μια 20ετία αντιμετωπίζει σοβαρά οικολογικά προβλήματα, που δυστυχώς δεν έχουν αντιμετωπιστεί, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η λίμνη με εξαφάνιση, να έχει καταστραφεί σημαντικό μέρος της πανίδας και χλωρίδας της περιοχής, να έχει πληγεί η αλιεία, η οικονομία και ο τουρισμός.
Η λύση για το σοβαρότερο οικολογικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο νομός Κιλκίς, είναι εφικτή και χωρίς να απαιτούνται σημαντικά έργα. Η διευθέτηση των υδάτων του Μπέλλες –ακόμη και μόνο για τους μήνες που δεν είναι απαραίτητα για τους αγρότες- μπορεί να αποβεί σωτήρια για το οικοσύστημα της λίμνης.
Άμεσα θα πρέπει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να έρθει σε συμφωνία με το Δήμο Κερκίνης, ώστε τα νερά του ρέματος Αγίας Παρασκευής και Καστανούσας να οδηγούνται όλα στη λεκάνη της λίμνης, πλην του διαστήματος που είναι απαραίτητα για τους αγρότες.
Είναι αδιανόητο, να υπάρχει λύση για τη σωτηρία της λίμνης Δοϊράνης, που μπορεί από ΑΥΡΙΟ να λειτουργήσει ευεργετικά για το οικοσύστημα και να μην προωθείται».