Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 3:12:17 πμ
Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2007 08:12

Περισσότερη τόλμη κατά της μαστροπείας

 Πιο τολμηρά μέτρα και νομοθετικό πλαίσιο απαιτούνται για την αντιμετώπιση του σύγχρονου και θλιβερού φαινομένου της εμπορίας ανθρώπων για την οικονομική και σεξουαλική τους εκμετάλλευση, τόνισε η εισαγγελέας Κιλκίς Ειρήνη Χρυσογιάννη, μιλώντας στην ενδιαφέρουσα ημερίδα που οργάνωσε η Νομαρχία Κιλκίς για το φαινόμενο αυτό.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στο Συνεδριακό Κέντρο Κιλκίς, με το πλέον ενθαρρυντικό της στοιχείο τη γεμάτη αίθουσα από στελέχη της Αστυνομίας, του Στρατού, υπηρεσιακών παραγόντων της νομαρχίας και των δήμων, εργαζόμενους σε προγράμματα κοινωνικών δομών, ψυχολόγους κ.λπ.
Τις εργασίες της ημερίδας χαιρέτησε ο δήμαρχος Κιλκίς Δ. Τερζίδης, ενώ την έναρξή της έκανε ο νομάρχης Β. Μπαλάσκας.
Ο κ. Μπαλάσκας χαρακτήρισε «τύχη» το γεγονός πως ο νομός μας διαθέτει συνοριακή γραμμή κι ας βιώνουμε τέτοια φαινόμενα, με την παράνομη διακίνηση ανθρώπων.
Ο νομάρχης αναφέρθηκε στην υλοποίηση του προγράμματος ΝΟΣΤΟΣ στο Κιλκίς, με κεντρική χρηματοδότηση, μέσω του οποίου λειτουργεί ξενώνας για κακοποιημένες αλλοδαπές γυναίκες, έχοντας τη φροντίδα και της ειδικής ψυχολόγου Β. Καλφοπούλου. Μάλιστα, ο κ. Μπαλάσκας δεσμεύθηκε πως ακόμη και αν δεν υπάρξει κεντρική χρηματοδότηση στο μέλλον, η νομαρχία θα συνεχίσει τη χρηματοδότηση του ΝΟΣΤΟΣ, επεκτείνοντας τη φιλοξενία και τη φροντίδα ακόμη και για τις κακοποιημένες ελληνίδες.
Στην εισήγησή της η κ. Χρυσογιάννη σημείωσε πως οι νέες συνθήκες στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον και τα φαινόμενα αυτά με τη διακίνηση και εκμετάλλευση γυναικών, βρήκαν το νομοθετικό μας πλαίσιο με αδυναμίες. Μόλις το 2002 έγινε η πρώτη ολοκληρωμένη νομοθετική παρέμβαση για την αντιμετώπιση του φαινομένου, ωστόσο, απαιτούνταν πιο τολμηρά μέτρα, όπως απέδειξε η ζωή.
Είναι χαρακτηριστικό, όπως ανέφερε η κ. Χρυσογιάννη, πως σε παγκόσμιο επίπεδο ένα εκατομμύριο παιδιά οδηγούνται στην πορνεία και 900.000 γυναίκες, από τις οποίες οι 400.000 είναι από την ανατολική Ευρώπη. Μάλιστα, τα «έσοδα» από αυτή τη δράση των κυκλωμάτων υπολογίζονται σε 7 δισ. ευρώ!
Ο νόμος περί αλλοδαπών του 2005 ξεκαθάρισε κάπως τα πράγματα. «Κάναμε πολλά, οφείλουμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα», τόνισε η κ. Χρυσογιάννη, που συνεχάρη και τη Νομαρχία Κιλκίς για τις πρωτοβουλίες της και τη λειτουργία του ξενώνα ΝΟΣΤΟΣ.
«Τα θύματα, σημείωσε, φοβούνται να μιλήσουν στις διωκτικές αρχές, γνωρίζοντας πως δεν έχουν τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα και θα βρεθούν στη φυλακή. Αυτό το φόβο εκμεταλλεύονται και οι μαστροποί των κυκλωμάτων. Χρειάζεται λοιπόν προσεκτικός και εξατομικευμένος τρόπος προσέγγισης των θυμάτων και με ιδιαίτερο σεβασμό».
Η εισαγγελέας Κιλκίς έθεσε κι ένα ακόμη σοβαρό θέμα. «Σε τέτοιες περιπτώσεις οφείλουμε να ξεχωρίζουμε από την αρχή τους δράστες και τα θύματα. Δεν μπορεί να είναι συγκατηγορούμενοι ο μαστροπός για τη συμμετοχή του σε κύκλωμα και η γυναίκα-θύμα για την έλλειψη ή την πλαστότητα του διαβατηρίου. Οφείλουμε να προστατέψουμε τα θύματα με τη διασφάλιση και του απορρήτου των καταθέσεων και να τους εξασφαλίσουμε το αίσθημα της ασφάλειας, για να είμαστε και αποτελεσματικοί στη δίωξη».

Εισηγητές
Ενδιαφέρουσες ήταν και οι υπόλοιπες εισηγήσεις της ημερίδας:
Γεώργιος Βανικιώτης, Αστυνόμος Β’, επικεφαλής του Τμήματος Anti-trafficking της Διεύθυνσης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Ασφάλειας Αττικής “Δράσεις της ΕΛ.ΑΣ. για την καταπολέμηση του φαινομένου της εμπορίας ανθρώπων”.
Αλμπανίδου Ζιζή, Συντονίστρια προγράμματος “Νόστος” “Το Πρόγραμμα “Νόστος” και οι θετικές δράσεις του σε σχέση με την αρωγή των θυμάτων trafficking”.
Φανή Γαλατσοπούλου, Μέλος Ομάδας Anti-trafficking Κ.Α.Σ.Β., Εμπειρογνώμονας της Εναλλακτικής Έδρας του Συμφώνου Σταθερότητας για την Ν.Α. Ευρώπη για ζητήματα ασφάλειας στο εμπόριο ανθρώπων “Κέντρο Αποκαστάσης Θυμάτων βασανιστηρίων και άλλων μορφών κακομεταχείρησης”.
Σταύρος Μπουφίδης, Ψυχίατρος “Ψυχολογική υποστήριξη θυμάτων βίας, διακίνησης και σωματεμπορίας”.
Βασίλειος Τερζίδης, Δικηγόρος Αθηνών, L.L.M. “Νομική συνδρομή του Ελληνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες σε  θέματα σωματεμπορίας ανθρώπων. Ζητήματα Πρακτική”.