Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου 2023, 2:37:43 πμ
Πέμπτη, 06 Μαρτίου 2008 11:27

Ποιες είναι οι 20 δαπάνες που εκπίπτουν από Εφορία

Με τη δήλωση δαπανών, οι οποίες εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα, οι πολίτες μπορούν να έχουν μειωμένο φόρο εισοδήματος, αρκεί να συνυποβάλλουν με τη φορολογική τους δήλωση και τις σχετικές αποδείξεις.
Oι δαπάνες αυτές κατανέμονται σε διάφορες κατηγορίες, από ενοίκιο για την κύρια κατοικία του φορολογουμένου μέχρι και έξοδα για δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα Τα Νέα, πρόκειται για τις εξής κατηγορίες δαπανών:
1) ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΙΑ. Από τον φόρο αφαιρείται το 20% της δαπάνης. Το μέγιστο ποσό έκπτωσης φόρου για κάθε φορολογούμενο δεν μπορεί να ξεπερνά τα 6.000_.
2) ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, καθώς και ασφάλιστρα ζωής και ιδιωτικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων. Από το εισόδημα εκπίπτει ποσό έως 1.200 ευρώ ανά νοικοκυριό και όχι ανά φορολογούμενο (μέγιστη έκπτωση φόρου 480 ευρώ).
3) ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ αυτοαπασχολουμένων και αγροτών, καθώς και ασφαλιστικές εισφορές αναγνώρισης προηγούμενων ετών από όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων. Εκπίπτει όλο το ποσό των εισφορών από το εισόδημα.
4) ΕΝΟΙΚΙΟ ΚΥΡΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ. Αφαιρείται ποσό έως 1.200 ευρώ τον χρόνο και η έκπτωση φόρου υπολογίζεται με συντελεστή 20% επί της δαπάνης (μέγιστη έκπτωση φόρου 240 ευρώ).
5) ΕΝΟΙΚΙΟ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ. Αφαιρείται ποσό έως 1.200 ευρώ και η έκπτωση φόρου υπολογίζεται με συντελεστή 20% επί του αναγνωριζόμενου ποσού, δηλαδή η μέγιστη έκπτωση φόρου φθάνει τα 240 ευρώ.
6) ΕΝΟΙΚΙΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ο οποίος μετατίθεται ή μετακομίζει στην περιφέρεια. Αφαιρείται από το εισόδημα ποσό έως 300 ευρώ μηνιαίως.
7) ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ, ηλιακού θερμοσίφωνα, συστήματος τηλεθέρμανσης, οικιακού φωτοβολταϊκού συστήματος κ.λπ. Εκπίπτει από το εισόδημα το 20% της δαπάνης έως το ποσό των 700 ευρώ (μέγιστη έκπτωση φόρου 280 ευρώ).
8) ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ, ξένων γλωσσών, Μέσης Εκπαίδευσης, ιδιαίτερα μαθήματα. Εκπίπτει για κάθε φορολογούμενο και για κάθε παιδί του ποσό έως 1.200 ευρώ και η έκπτωση φόρου υπολογίζεται με συντελεστή 20% επί της δαπάνης (έως 240 ευρώ έκπτωση φόρου).
9) ΤΟΚΟΙ ΔΑΝΕΙΟΥ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΠΟΚΤΗΘΗΚΕ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ. Για δάνεια που συνήφθησαν έως τις 31/12/2002 εκπίπτει από το εισόδημα το σύνολο των τόκων για κατοικία έως 120 τ.μ. (χωρίς όριο επιφάνειας για τα δάνεια που συνήφθησαν έως το 1999). Για μεταγενέστερα δάνεια εκπίπτει το 20% των τόκων από τον φόρο.
10) ΔΩΡΕΕΣ ΚΑΙ ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΙΔΡΥΜΑΤΑ. Εκπίπτει ποσό άνω των 100 ευρώ και αφαιρείται στο σύνολό του από το εισόδημα.
11) ΜΕΤΟΧΙΚΑ Η ΜΕΙΚΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ που έχουν διακρατηθεί για μία τριετία. Αφαιρείται από το εισόδημα το 25% της δαπάνης με μέγιστο ποσό έκπτωσης από το εισόδημα τα 3.650 ευρώ.
12) ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΩΣ 40% ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ από ενοίκια με δικαιολογητικά για δαπάνες των ιδιοκτητών που αφορούν συντήρηση ενοικιαζόμενων ακινήτων, ασφάλιστρα φωτιάς, δικαστικά έξοδα αγωγών εξώσεων κ.λπ.
Το 2007, το υπουργείο Οικονομικών εμπλούτισε τη λίστα των εκπιπτόμενων δαπανών με οκτώ νέες κατηγορίες εξόδων. Πρόκειται για δαπάνες που γίνονται αποδεκτές από την Εφορία εφόσον ο φορολογούμενος διαθέτει τις σχετικές αποδείξεις.
Για τις παρακάτω κατηγορίες δαπανών αφαιρείται από το εισόδημα το 40% για συνολική δαπάνη έως 20.000 ευρώ ανά νοικοκυριό (μέγιστο ποσό έκπτωσης από το εισόδημα 8.000 ευρώ και μέγιστο ποσό έκπτωσης από τον φόρο 3.200 ευρώ).
Οι δαπάνες αυτές αφορούν:
13) ΕΞΟΔΑ ΔΕΞΙΩΣΕΩΝ γάμων και βαπτίσεων.
14) ΑΜΟΙΒΕΣ διαιτολόγων, διατροφολόγων.
15) ΔΙΔΑΚΤΡΑ για σχολές πολεμικών τεχνών, χορού και ρυθμικής γυμναστικής, γυμναστήρια, κολυμβητήρια.
16) ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ, κέντρα μασάζ, ομοιοπαθητικούς ιατρούς, λογοθεραπευτές.
17) ΤΑΒΕΡΝΕΣ, ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ (εκτός φαστ φουντ και εστιατόρια ξενοδοχείων), καφετέριες, κέντρα διασκέδασης.
18) ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΤΕΣ, παροχή υπηρεσιών επισκευής κλιματισμού και εξαερισμού και γενικά επαγγέλματα που αφορούν επισκευή και συντήρηση κατοικιών
19) ΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ακινήτων.
20) ΔΙΔΑΚΤΡΑ ωδείων.