Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023, 3:35:58 μμ
Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2023 12:02

Ποιοι έφταιξαν και ακόμα ο δρόμος Πολυκάστρου- Χαλάστρας είναι στα «χαρτιά»

Λοιπόν, για να μην περάσουν και για αφελείς (άλλη λέξη είναι προσφορότερη αλλά ας όψεται η ποντιακή ευγένειά μας)  εκεί στην Αθήνα, ας συνοψίσουμε στις αιτίες που προκάλεσαν την καθυστέρηση των δυόμιση ετών στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού και την ανάθεση της ΕΓΝΑΤΙΑΣ στην παραχωρησιούχο ΤΕΡΝΑ.

Πρώτη αιτία: Το έλλειμμα ενδιαφέροντος από την κυβέρνηση, την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, το Δήμο Παιονίας και τους βουλευτές του νομού.

Δυστυχώς το θέμα αναδυόταν στην επιφάνεια μόνο ύστερα από κάποιο δυστύχημα και ξεχνιόταν σε μια δυο εβδομάδες.

Αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι λοιπόν ευθύνες έχει το πολιτικό προσωπικό του νομού, της Περιφέρειας και φυσικά η κυβέρνηση που έβλεπε τα χρόνια να περνούν και ουδείς υπουργός νοιάστηκε γιατί ένας τόσο μεγάλος διαγωνισμός λιμνάζει ανεξήγητα.

Αιτία δεύτερη: η αποθυμία της ίδιας της εταιρείας (ΤΕΡΝΑ) να της ανατεθεί γρήγορα η ΕΓΝΑΤΙΑ για να τρέξουν (και) οι υποχρεώσεις της.

Πως το τεκμηριώνουμε; Με τον απλό συλλογισμό: Υπήρχε πιθανότητα να επείγετο η ΤΕΡΝΑ να ξεκινήσει  το έργο (μόνο για το τμήμα Πολύκαστρο-Χαλάστρα υπάρχει η υποχρέωση εξ ολοκλήρου κατασκευής αυτοκινητόδρομου. Στα υπόλοιπα τμήματα της ΕΓΝΑΤΙΑΣ προβλέπονται μόνο συντηρήσεις και αναβαθμίσεις) και να καθυστερήσει επί 2,5 χρόνια το ΤΑΙΠΕΔ να στείλει στο Ελεγκτικό τον φάκελο προς έλεγχο και τελικό ο.κ.;

Αν υπάρχει ένας που το πιστεύει, αποσύρουμε την …αιτία.

Αιτία τρίτη: Αποδεικνύεται ότι στο ΤΑΙΠΕΔ έχουν απωλέσει τον τεχνοκρατικό χαρακτήρα που όφειλε να υπερτερεί παντός άλλου κατά  τη λειτουργία του. 

Πολιτική ασκεί η κυβέρνηση, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι και εκπρόσωποι. Δεν δικαιούνται να ασκούν διορισμένοι και ανεξέλεγκτοι τεχνοκράτες και μάλιστα σε βάρος τοπικών κοινωνιών και της ανθρώπινης ζωής. Για να μην επεκταθούμε στις οικονομικές προεκτάσεις μιας λειτουργίας που εκφεύγει του  τεχνοκρατικού χαρακτήρα του εν λόγω Ταμείου.

Αυτά τα ολίγα και ελπίζουμε όχι πως θα ανανήψουν οι κοιμώμενοι στην Αθήνα.

Πριν από εκείνους θα ήταν λυτρωτικό να εγερθούν από τον μακάριο ύπνο τους οι τοπικοί μας ταγοί. Και να ασχοληθούν και με τα δύσκολα. Αντί να χτυπούν πλάτες και να μοιράζουν χαμόγελα.

Την περίπτωση να ξυπνήσουν οι πολίτες και να αξιολογήσουν τη στάση ενός εκάστου στα …δύσκολα, δεν την  θεωρούμε ρεαλιστική.

Δεν γίνονται θαύματα στις μέρες μας.