Σάββατο, 13 Ιουλίου 2024, 2:59:39 πμ
Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2007 07:33

Ποιος θα βάλει τάξη στο γενικευμένο αλαλούμ;

Η είδηση δεν επιτρέπει δεύτερη ανάγνωση. Ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημ. Τερζίδης καταδικάστηκε την περασμένη Δευτέρα από το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, σε ποινή φυλάκισης με αναστολή διότι ενώ ώφειλε, βάσει νόμου,  να επιβάλει διοικητικά μέτρα (σφράγιση – διακοπή λειτουργίας) σε καταστήματα που η Αστυνομία υπέβαλε ήδη τρεις μηνύσεις για ηχορύπανση.

Περί του γνωστού θέματος πρόκειται όπου η υποκρισία περισσεύει από πλείστες όσες πλευρές.
Υποκρισία κατ’ αρχήν της Πολιτείας. Όταν επί του ιδίου θέματος ορίζονται δυο υπεύθυνοι (Αστυνομία και Δήμος) τότε τα αποτελέσματα θα είναι κωμικοτραγικά. Ούτε ο Δήμαρχος μπορεί να μετατραπεί σε εντεταλμένο όργανο της Αστυνομίας, από την οποία θα καλείται να κλείνει καταστήματα ύστερα από τρεις μηνύσεις που θα υποβάλει. Ούτε η Αστυνομία μπορεί να λειτουργεί κατά το δοκούν, καθώς δεν μηνύονται μόνο οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων που ηχορυπαίνουν, αλλά και όσοι απλά χρησιμοποιούν μουσική μετά τις 10 το βράδυ! Πάει το όργανο σε κάποιο μαγαζί που στις 12 το βράδυ έχει σηκώσει στο πόδι τη μισή πόλη. Προφανώς και υποβάλει μήνυση. Αλλά ο καταστηματάρχης τον προκαλεί: Γιατί δεν γράφεις και τον διπλανό, αφού κι αυτός παρανομεί παίζοντας μουσική;
Ο διπλανός μπορεί να παίζει μουσική ίσα ίσα να ακούγεται. Αλλά κατά τον νόμο παρανομεί. Και έτσι εξισώνονται ο ταραξίας με τον ευσυνείδητο καταστηματάρχη. Κι έτσι υποχρεώνεται ο ευσυνείδητος να συναγωνιστεί τον ταραξία σε ηχορύπανση. Αφού ο νόμος και το όργανον της τάξης τούς εξισώνει.
Υποκρισία των καταστηματαρχών: Υποτίθεται ότι ζητούσαν κατανόηση από τη δημοτική αρχή για να προχωρήσουν σε αυτορύθμιση της λειτουργίας τους ώστε ούτε τους περίοικους να ενοχλούν ούτε τους κανόνες ανταγωνισμού να παραβιάζουν.
Ύστερα από χρόνια πολλά οι υποσχέσεις τους αποδείχτηκαν γράμμα κενό και επομένως κάθε επόμενη και ανάλογη δέσμευση να βάλλεται προκαταβολικά  επί αναξιοπιστία.
Αλλά μετά την υποκρισία αρχίζουν τα παράδοξα. Με κάθε σεβασμό στο ρόλο και τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, οφείλουμε να παραθέσουμε τα γεγονότα κι ο καθένας ας κρίνει κατά πόσο εμπεδώνουν το περί δικαίου αίσθημα του πολίτη.
Στην προ ημερών καταδίκη του Δημάρχου Κιλκίς, ακριβώς για τα ίδια αδικήματα δικάζονταν σε παρακείμενη αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου, προφανώς με άλλη σύνθεση, και ο Δήμαρχος Αξιούπολης Ι. Πολυχρονίδης.
Και ο κ. Πολυχρονίδης για τα ίδια αδικήματα κρίθηκε αθώος!
Πάμε 20 ημέρες πριν. Στο Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης δικάστηκε ο ίδιος ο Δήμαρχος Κιλκίς Δ. Τερζίδης με την ίδια κατηγορία. Δεν έκλιεσε καταστήματα, ενώ είχαν συμπληρώσει τρεις μηνύσεις από την αστυνομία. Πριν 20 ημέρες λοιπόν ο κ. Τερζίδης αθωώθηκε!
Τα συμπεράσματα δικά σας.