Σάββατο, 15 Ιουνίου 2024, 5:38:07 μμ
Τρίτη, 02 Οκτωβρίου 2007 10:56

Πολύκαστρο : Η πορεία του Διασυνοριακού Κέντρου Υγείας

 Στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε επιστημονική συνάντηση εργασίας στη Θεσσαλονίκη στο Ξενοδοχείο Mediteranean στα πλαίσια του έργου Δημιουργία Διασυνοριακού Κέντρου Υγείας Πολυκάστρου, που χρηματοδοτείται κατά 75 % από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά 25% από το Ελληνικό Δημόσιο, μέσω της κοινοτικής πρωτοβουλίας INTERREG III.
Στη συνάντηση συμμετείχαν Διευθυντές του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, επιστήμονες και εμπειρογνώμονες από την Ε  Σ  Δ  Υ, στελέχη από τα Νοσοκομεία Κιλκίς, Δράμας, Ξάνθης και Έδεσσας, και τα Κέντρα Υγείας Πολυκάστρου, Άρνισσας Νευροκοπίου και Εχίνου που εξυπηρετούν την παραμεθόριο περιοχή καθώς και διευθυντές του Υπουργείου Υγείας και επιστήμονες από την ΠΓΔΜ και την Βουλγαρία. Στις συναντήσεις αυτές συζητήθηκαν  η πορεία και η ολοκλήρωση των δράσεων του έργου που αφορούν :
- την κτιριακή επέκταση και βελτίωση του Κέντρου Υγείας Πολυκάστρου.
- τον εξοπλισμό με σύγχρονα μηχανήματα των εργαστηρίων του Κέντρου Υγείας Πολυκάστρου και Άρνισας.
- Τον πλήρη τεχνικό εξοπλισμό για τα πληροφοριακά προγράμματα του Κέντρου Υγείας Πολυκάστρου και του Κέντρου Υγείας Άρνισσας.
- Την προμήθεια του Κέντρου Υγείας Πολυκάστρου με αυτοκίνητο τύπου VAN
- Την ανάπτυξη παρεμβάσεων στο τομέα της επιδημιολογικής επιτήρησης νοσημάτων στο νομό Κιλκίς.
- Ανάπτυξη τριών πληροφορικών Συστημάτων στη παραμεθόριο περιοχή: (α) ενός δικτύου info kiosk για πληροφόρηση του κοινού σε θέματα υγεία και υπηρεσιών υγείας,  (β) την ανάπτυξη μιας δια-δυκτιακής πύλης για την χρήση του κοινού για θέματα υγείας, (γ) την ανάπτυξη ενός γεωγραφικού συστήματος απεικόνισης των πληροφοριών για την θνησιμότητα και την νοσηρότητα του πληθυσμού.
- Τα ευρήματα της έρευνα κοινής γνώμης στους νομούς Κιλκίς και Πέλλας σχετικά με το πώς αυτοπροσδιορίζουν οι πολίτες το επίπεδο Υγείας τους, τη χρήση των υπηρεσιών υγείας και την ανταποκρισιμότητας των υπηρεσιών υγείας στις προσδοκίες τους.