Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024, 4:52:30 πμ
Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2013 21:26

Προσφυγικό Συνέδριο μνήμης και γνώσης του χώρου και των ανθρώπων

amanatidhs
Με την εμπειρία του πρόσφατου ιστορικού συνεδρίου για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση  ο Δήμος Κιλκίς  οργανώνει προσφυγικό συνέδριο για το τέλος του έτους ή αν αυτό δεν καταστεί δυνατό για τις αρχές του 2014.
Πρόκειται για μια φιλόδοξη προσπάθεια που έχει την ομόφωνη στήριξη όλων των παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι ενδεικτικό ότι στην άτυπη επιτροπή που ανέλαβε να φέρει σε πέρας την οργανωτική μορφή και να συγκροτήσει την επιστημονική επιτροπή που θα έχει και την ευθύνη των επιλογής των εισηγητών, συμμετέχουν όλες οι πλευρές του συμβουλίου με τους κ. Αναστάσιο Αμανατίδη, Δημήτρη Τερζίδη, Νίκο Αφεντουλίδη, Γιάννη Φαχουρίδη και  την «ψυχή» της διοργάνωσης του ιστορικού συνεδρίου Θανάση Βαφειάδη, να έχουν συνέλθει ήδη και να διερευνούν αδρομερώς το περιεχόμενο του συνεδρίου όσο και την επιλογή των προσώπων της επιστημονικής επιτροπής.
Το θέμα θα συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου τόσο για την ενημέρωση του σώματος για τις μέχρι τώρα ενέργειες και τις προτάσεις  των μελών της άτυπης επιτροπής, αλλά και τη λήψη αποφάσεων για την επιτάχυνση όσων πολλών ακόμα μέλλει να γίνουν.
Η διοργάνωση του συνεδρίου θα αγκαλιάζει όλες τις προσφυγικές ομάδες και απευθύνεται σε ένα δήμο αμιγώς προσφυγικό, αφού αν εξαιρεθεί το Ίσωμα όλοι οι οικισμοί του δήμου κατοικούνται αποκλειστικά από πρόσφυγες .
Σύμφωνα με τον κ. Αμανατίδη στόχος είναι να ενταχθεί το συνέδριο στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια ως καταληκτική εκδήλωση, αλλά εκφράζονται ήδη και σκέψεις να προαχθεί ως κριτήριο η άρτια οργάνωσή του ακόμα κι αν χρειαστεί να εκταθεί στις αρχές του 2014 η διοργάνωση του.
Το συνέδριο θα είναι διήμερο και σε αυτό, παρότι είναι εξαιρετικά φιλόδοξο, θα εξεταστούν όλες οι πτυχές του ξεριζωμού , της εγκατάστασης στους οικισμούς του νομού, μετά το 1913 όταν και απελευθερώθηκε, των προσφυγικών ομάδων από τις χώρες της Βαλκανικής . Επέκεινα, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να διερευνηθούν οι αλλαγές που επέφερε σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής, οικονομικής  και πολιτιστικής ζωής των προσφύγων η σύμμειξη πληθυσμιακών ομάδων με αποκλίνουσες μέχρι τότε  συνθήκες ζωής κ.ο.κ.
Παράλληλα θα δώσει την ευκαιρία θα καταγραφούν και οι μεταβολές στον ανθρωπογεωγραφικό και παραγωγικό χάρτη του δήμου Κιλκίς από την αποχώρηση Τούρκων και Βουλγάρων κυρίως κατοίκων και την εγκατάσταση των προσφύγων Ελλήνων.
Όπως είναι ευνόητο το συνέδριο θα περιέχει μεν τα γενικά χαρακτηριστικά της ιστορικής διαδρομής του προσφυγικού ελληνισμού, αλλά θα είναι επικεντρωμένο στο Κιλκίς ώστε να συμβάλλει στην καταγραφή και συγγραφή της τοπικής ιστορίας.  Είναι ένα δύσκολο, αλλά απολύτως  απαραίτητο εγχείρημα που αξίζει να προετοιμαστεί με τη μεγίστη επιμέλεια και τη συμμετοχή όλων των προσφυγικών ομάδων.
Προς την κατεύθυνση αυτή θα ζητηθεί από τα πολιτιστικά σωματεία ακόμα και να υποδείξουν εισηγητές που θα έχουν γνώση των ιδιαίτερων τοπικών συνθηκών.