Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου 2023, 1:26:33 πμ
Κυριακή, 16 Μαρτίου 2008 12:29

Προτάσεις Παν. Αμοιρίδη για «Ανταγωνιστικότητα»

Σε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕ Κιλκίς, την Τρίτη 11 Μαρτίου, έγινε συζήτηση για τις δράσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας 2007-2013, προκειμένου να καθοριστούν οι προτάσεις του ΕΒΕ Κιλκίς σε ερχόμενη σύσκεψη του Υπουργείου Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη στις 14 Μαρτίου.
Υπήρξε γόνιμη ανταλλαγή απόψεων επί σχετικών σχεδίων του Υπουργείου με βάση και την εμπειρία του προηγούμενου Επιχειρησιακού Προγράμματος.

Οι προτάσεις που κατατέθηκαν από τον  επικεφαλής του συνδυασμού «Επιχειρηματική Δράση», Παναγιώτη Αμοιρίδη, ήταν οι εξής:
1.   Ένταξη σε προγράμματα χρηματοδότησης κωδικών επαγγελμάτων και δραστηριοτήτων που μέχρι τώρα ήταν εκτός προγραμμάτων χρηματοδότησης
2. Εφαρμογή λογικών ορίων τζίρων για ένταξη στα προγράμματα χρηματοδότησης. Να λαμβάνονται υπόψη αρκετοί παράγοντες (παραμεθόριος, ορεινές περιοχές, μικροί οικισμοί κλπ.)
3.   Εφαρμογή προγραμμάτων ειδικά για πολύ μικρές επιχειρήσεις. Σαν παράδειγμα αναφέραμε επιχειρήσεις με μέσο όρο τζίρου κάτω των 30.000ευρώ και με όρια επιχορηγούμενου προϋπολογισμού από 5.000 έως 30.000ευρώ.
4.   Προγράμματα κατάρτισης και για τους ίδιους τους εργοδότες, καθώς μέχρι τώρα υπήρξαν προγράμματα για εργοδότες εμπόρους, τουριστικού τομέα, αλλά όχι γενικά για εργοδότες ασχέτως τομέα.
5.    Καθώς παρατηρήθηκε το φαινόμενο επιχειρήσεις να έχουν προβεί σε επενδύσεις σε μία χρονική περίοδο που δεν υπήρχαν προκηρύξεις προγραμμάτων χρηματοδότησης, να υπάρχει δυνατότητα ένταξης δαπανών επενδύσεων σε σχετικό πρόγραμμα αναδρομικά για κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα π.χ. ένα χρόνο πριν την επίσημη πρόσκληση ενός προγράμματος χρηματοδότησης.