Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024, 9:06:39 πμ
Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2008 11:27

Πρωτοχρονιάτικο «δώρο» από τον Σ. Τσιτουρίδη

Με την παρουσία του βουλευτή Κιλκίς και πρώην Υπουργού Σάββα Τσιτουρίδη πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Γαλλικού, στην καινούρια αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου.
Ο Κιλκισιώτης βουλευτής συμμετείχε στην κοπή της πίτας του συμβουλίου από το δήμαρχο Γιώργο Θεοδωρίδη, όπου τυχερή αναδείχθηκε η  δημοτική σύμβουλος, Άννα Δημάκη, στο κομμάτι της οποίας έπεσε το φλουρί, ενώ λίγο αργότερα ανακοίνωσε τα «ευχάριστα» στους παρόντες δημοτικούς συμβούλους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσιτουρίδης  γνωστοποίησε στα μέλη του συμβουλίου, ότι μετά από παρέμβαση του, ικανοποιείται το αίτημα της δημοτικής αρχής Γαλλικού για την χρηματοδότηση του δήμου από το υπουργείο Εσωτερικών με το ποσό 250.000 ευρώ από το πρόγραμμα «Οριζόντιες Δράσεις» και 40.000 ευρώ από άλλα προγράμματα, με σκοπό την εκπόνηση μελετών σημαντικών έργων υποδομής.
Ο π. Υπουργός συνέχισε, δηλώνοντας ότι θα εξακολουθήσει να είναι δίπλα σε όλους τους φορείς, πιέζοντας προς διάφορες κατευθύνσεις και ενεργώντας με γνώμονα το όφελος των συμπολιτών του, και απέσπασε τα συγχαρητήρια πολλών δημοτικών συμβούλων.
Από την πλευρά τους, αρκετοί ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι που εκμεταλλεύθηκαν την ευκαιρία να του υποβάλλουν ερωτήσεις για πλήθος θεμάτων που απασχολούν τους πολίτες του δήμου Γαλλικού.
Έτσι ο κ. Τσιτουρίδης ρωτήθηκε για το αποχετευτικό, για το νέο Εθνικό Δρόμο, για τη ρύπανση του ποταμού Γαλλικού, για το πρόβλημα πολλών νέων ανθρώπων του δήμου, που δεν μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα σε προκηρύξεις στο δημόσιο, λόγω της μη μοριοδότησης του δήμου ως προβληματικής περιοχής, για το λατομείο στη Νέα Σάντα, αλλά και για τον Καποδίστρια ΙΙ.
Στις απαντήσεις που έδωσε στους συμβούλους ο Κιλκισιώτης βουλευτής, δήλωσε ότι, στο σύνολο του ο νομός θα χαρακτηριστεί παραμεθόριος, όπως έγινε και με τους νομούς Πέλλας και Σερρών, υπογραμμίζοντας ότι έχει τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου Υπουργού, ότι το θέμα θα είναι εντός της αμέσως επόμενης νομοθετικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου Εσωτερικών.
Για την ρύπανση του Γαλλικού τόνισε ότι πρέπει να υπάρξουν συντονισμένες δράσεις. Για την δημιουργία λατομείου στην Σάντα συντάχθηκε με τους κατοίκους εναντίον της δημιουργίας ενός τέτοιου στην περιοχή, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι θα επιβαρύνει το περιβάλλον, ενώ υπενθύμισε την ερώτηση του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, Γεώργιο Σουφλιά, στην οποία περιμένει απάντηση εντός των ημερών. Για το νέο δρόμο είπε ότι κατέθεσε ερώτηση για την ωριμότητα του έργου, εξέφρασε τις ανησυχίες του για το κομμάτι του δρόμου μέχρι τις Σέρρες, για τις παράπλευρες οδούς του νέου δρόμου τόνισε ότι είναι σε εξέλιξη η εργολαβία, ενώ δήλωσε ότι θα επισκεφθεί τον Περιφερειάρχη κ. Τσιότρα στα πλαίσια συνάντησης εργασίας, όπου θα του ζητήσει να ενημερωθεί για το αποχετευτικό. Στην συνέχεια, σε σχέση με τον Καποδίστρια, δήλωσε ότι για να γίνουν οι ΟΤΑ πιο οργανικοί και οι Δήμαρχοι να μην γίνονται επαίτες, πρέπει να προχωρήσει ο νέος Καποδίστριας με νέες συνενώσεις. Βέβαια, όπως τόνισε, είναι πολύ νωρίς ακόμα για να καθοριστεί ο αριθμός των Δήμων του νομού.
Μετά την αποχώρηση του κ. Τσιτουρίδη, μεγάλο μέρος της συνεδρίασης κατέλαβε το θέμα, «ορθή επανάληψη του οριστικού ΦΕΚ του ΓΠΣ για να περιληφθούν οι παρατηρήσεις του δήμου Γαλλικού για τις υφιστάμενες χρήσεις γης που έπρεπε να τις συμπεριλάβει σε μεταβατικές διατάξεις», που υπέβαλε προς συζήτηση προ ημερησίας διάταξης ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Στέφανος Μάλγαρης.
Να σημειωθεί ότι την έγκριση της αρχικής απόφασης 85/3-5-2006, σχετικά με το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό, είχε ψηφίσει το Δημοτικό Συμβούλιο Γαλλικού επί θητείας του κ. Μάλγαρη.
Σήμερα, από την εφαρμογή της εν λόγω απόφασης, έχουν ανακύψει πολλά προβλήματα για μερίδα πολιτών του δήμου, αφού αρκετοί είναι αυτοί που ενώ έχουν στην ιδιοκτησία τους οικόπεδα εντός της χαρακτηρισμένης ζώνης χαμηλής όχλησης, για τα οποία μάλιστα έχουν βγάλει άδειες και τα έχουν περιφράξει, δεν μπορούν να τα αξιοποιήσουν και να τα λειτουργήσουν ως βιοτεχνίες και βιομηχανίες λόγω της αλλαγής χρήσης γης που έχει γίνει.
Γι΄ αυτό, το ζητούμενο που προωθείται από όλες τις πλευρές τον τελευταίο καιρό, είναι η τροποποίηση του ΓΠΣ ως προς τη μετατροπή της ζώνης χαμηλής όχλησης πέριξ της Εθνικής Οδού Γαλλικού-Κόμβου Μαυρονερίου σε ζώνη μέσης όχλησης, ώστε να μην παρουσιάζονται προβλήματα στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας των πολιτών του δήμου.
Για το θέμα βέβαια δεν ελήφθη καμία απόφαση, αφού η ένταση που προκλήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Γαλλικού, ως προς το ποιος φταίει για την σημερινή αναστολή στην επιχειρηματική δραστηριότητα του δήμου, δεν επέτρεψε την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του συμβουλίου.
Ο Δήμαρχος Γαλλικού, Γιώργος Θεοδωρίδης, σε δηλώσεις του, τόνισε τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η δημοτική αρχή Γαλλικού από αποφάσεις προηγούμενων συμβουλίων, καθώς και ότι θα προσπαθήσει να βάλει τα δυνατά του, ώστε να διορθωθεί το πρόβλημα. Δυστυχώς, όμως, όπως προκύπτει από το νόμο, η αναγκαία για το Δήμο Γαλλικού, τροποποίηση του ΓΠΣ, θα επέλθει μετά από 5 χρόνια.