Σάββατο, 18 Μαΐου 2024, 6:41:04 μμ
Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2009 12:15

Σάββας Τσιτουρίδης : Είμαι όρθιος και θα είμαι παρών

Πολλαπλά μηνύματα με αποδέκτες στελέχη της Νέας Δημοκρατίας σε Αθήνα και Κιλκίς απέστειλε από το Κιλκίς και την κοπή της πίτας του πολιτικού του γραφείου στο Κιλκίς την Κυριακή 25 Ιανουαρίου, ο Βουλευτής Νομού Κιλκίς και πρώην Υπουργός κ. Σάββας Τσιτουρίδης.  Σε  εντυπωσιακή σε όγκο και παλμό συγκέντρωση ο κ. Τσιτουρίδης πραγματοποίησε βαρυσήμαντη ομιλία, με αναφορές στις τρέχουσες γενικές εξελίξεις.
«Ακόμη κι όταν κάποιοι με προειδοποιούσαν ότι θα έπρεπε να είμαι «προσεκτικότερος αλλά και ως Υπουργός και ως Βουλευτής συγκρούστηκα ακόμη και μέσα στο ίδιο μου το κόμμα, όταν επέμενα στην άποψη ότι η αγορά δεν μπορεί να λειτουργεί χωρίς το άγρυπνο μάτι του κράτους. Τότε κι εγώ, αλλά και άλλοι που είχαμε τέτοιες απόψεις, κατηγορούμασταν ως λαϊκιστές και ως οπισθοδρομικοί δεξιοί. Σήμερα δικαιωνόμαστε. Και στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Σήμερα γίνεται παντού αποδεκτό οτι την οικονομία δεν μπορούμε να την αφήνουμε να ποδηγετείται από το μεγάλο κεφάλαιο και από τους τραπεζίτες. Ούτε από τους ισχυρούς που παραβιάζουν πολλές φορές τους κανόνες ανταγωνισμού. Απαιτείται η παρουσία και η εποπτεία ενός ισχυρού και αποτελεσματικού κράτους, που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων.» τόνισε ο κ. Τσιτουρίδης διαχωρίζοντας, όπως έπραξε πολλές φορές δημοσίως και κατά το παρελθόν, τη στάση του από τις ιδεοληπτικές εμμονές στην ασυδοσία της ελεύθερης αγοράς.
Αναφερόμενος στο αγροτικό ζήτημα, ο κ. Τσιτουρίδης επεσήμανε πως: «…Στα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωση την τρέχουσα περίοδο, το κόστος παραγωγής ανέβηκε σημαντικά, ενώ οι εμπορικές τιμές ή έμειναν στάσιμες ή υποχώρησαν σημαντικά. Επιπλέον υπάρχουν βασικά προϊόντα της περσινής σοδειάς που παραμένουν απούλητα.
Τι πρέπει να γίνει. Δύο πράγματα.
Να αντιμετωπίσουμε την φετινή δύσκολη οικονομική συγκυρία και να αναπροσαρμόσουμε ταχύτατα το σημερινό μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης.
Η κυβέρνηση, εις ότι αφορά την αντιμετώπιση της δυσμενούς συγκυρίας, ανακοίνωσε ένα πακέτο στήριξης, ύψους 500 εκ. ευρώ. Επιπλέον αποφασίστηκε η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης ύψους 120 εκ., που θα καταβληθεί φέτος στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι σε σχέση με πέρυσι θα πάρουν αυξημένες παροχές.
Μακάρι  η οικονομία  μας να άντεχε για περισσότερα. Για τόσα όμως αντέχει.
Εκείνο που πρέπει να γίνει τώρα μ’ αυτό το πακέτο είναι:
- Η άμεση εξειδίκευση των μέτρων και η εφαρμογή τους μέσα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
- Η εφαρμογή τους αποκλειστικώς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότη.
Η ενιαία εφαρμογή τους σε όλη την Ελλάδα. Όχι δηλαδή …
Πρέπει να επιταχύνουμε την επιχειρησιακή επάρκεια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων… Αν κάποιοι θεωρούν ότι οι θεσμικοί εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου, πέρα από ανεπαρκείς είναι και απαξιωμένοι ας κάνουμε όλοι μια προσπάθεια να τους αξιώσουμε. Γιατί η λύση δεν είναι να λέμε «αυτοί δεν κάνουν» και η κυβέρνηση να έχει ως μόνους συνομιλητές συντονιστικές επιτροπές αγώνα. Δεν  λέω ότι δεν πρέπει να τους ακούει όλους μια κυβέρνηση. Λέω, ξανά, ότι η θεσμική εκπροσώπηση των αγροτών πρέπει να εκσυγχρονισθεί.
Πρέπει επίσης να υλοποιήσουμε ακόμη πιο γρήγορα και αποτελεσματικά το κυβερνητικό μας πρόγραμμα. Θα κάνω μια αναφορά για το Μητρώο Αγροτών. Η μέριμνα της πολιτείας, όταν πρέπει να αποζημιώσει και να ενισχύσει τους αγρότες μας, πρέπει να είναι μέριμνα πρωτίστως για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ώστε να είναι ουσιαστικότερη και αποτελεσματικότερη σε σχέση με ότι έχει γίνει μέχρι σήμερα.
Πρέπει επίσης να ενισχυθούν τα μέτρα για την προστασία και την ενίσχυση της ελληνικής κτηνοτροφίας. Είναι απαράδεκτα μεγάλη η ψαλίδα στις τιμές που εισπράττει ο παραγωγός, σε σχέση με ότι πληρώνει ο καταναλωτής, και στο γάλα και στο κρέας. Το κράτος πρέπει να βελτιώσει τις επιδόσεις του στον έλεγχο συμφωνιών και εναρμονισμένων πρακτικών βιομηχάνων και supermarkets που φαίνεται να νοθεύουν τον ανταγωνισμό.
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τσιτουρίδης έστειλε μήνυμα για συλλογική δουλειά και αλληλεγγύη όλων των πολιτικών δυνάμεων:
«Ο λαός εκλέγει κυβερνήσεις για να τον κυβερνούν αποτελεσματικά. Για να είναι χρήσιμες. Δεν θέλει πολιτικούς που αφιερώνουν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους και της ενέργειάς τους στο πώς θα είναι αρεστοί στους διαμορφωτές της κοινής γνώμης όχι με βάση τη δουλειά τους αλλά τις δημόσιες σχέσεις τους. Δουλειά από όλους μας χρειάζεται. Με σοβαρό σχεδιασμό και επιχειρησιακή επάρκεια. Άλλωστε σε λίγους μήνες από τώρα θα έχουμε ευρωεκλογές. Ένα καλό αποτέλεσμα θα είναι μια πολύ καλή υπόθεση για τη συνέχεια της κυβερνητικής  πορείας μας, έως το τέλος της τετραετίας.
Ξέρω ότι τα προβλήματα είναι πολλά, οι προκλήσεις είναι μεγάλες. Ξέρω ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση η επίλυση όλων των προβλημάτων. Και δέχομαι την κριτική ότι κάπου αργήσαμε ή κάπου ξεστρατίσαμε. Να είστε βέβαιοι όμως ότι στο τέλος θα πετύχουμε..."
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Τσιτουρίδης έστειλε μηνύματα σε πολλούς αποδέκυερς:
« Εκτιμώ ότι από όπου πέρασα, και ως Υπουργός και ως Βουλευτής, παρήγαγα έργο ορατό και μετρήσιμο. Αυτό το αναγνωρίζουν, έστω και με καθυστέρηση, ακόμη και αυτοί που μου έκαναν κακόπιστη κριτική στο παρελθόν. Ακόμη και κάποιοι που  έκαναν κριτική  για πράξεις ή και παραλείψεις που δεν ήταν δικής μου κυβερνητικής ευθύνης. Ακόμη όμως και όταν η κριτική αφορούσε πράξεις ή παραλείψεις άλλων, εγώ προέταξα τις αρχές της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας, αν έκρινα ότι αυτό ήταν καλό για την πορεία μας. Ξέρω ότι κάποιος φορές, μ’ αυτήν την στάση, αδίκησα τον εαυτό μου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι κι εγώ δεν έκανα ή δεν κάνω και λάθη και παραλείψεις στην πορεία μου. Για ένα πράγμα όμως να είστε βέβαιοι. Την εμπιστοσύνη σας δεν την πρόδωσα ποτέ.
Σήμερα υπηρετώ τον τόπο μου ως Βουλευτής. Αυτή την αποστολή μου την αναθέσατε εσείς. Και είναι άλλος ο ρόλος ενός βουλευτή και άλλος ο ρόλος ενός υπουργού. Ως Βουλευτής λογοδοτώ αποκλειστικά σε εσάς. Εσείς με κρίνετε. Κανείς άλλος. Και βέβαια ούτε στηρίζομαι σε συμφέροντα και εντεταλμένα παπαγαλάκια τέτοιων συμφερόντων. Δεν λογοδοτώ σε ετερόκλητους «εισαγγελείς» που επιχείρησαν, στο παρελθόν μέσα από φαινόμενα επικοινωνιακής διαστροφής, να ποινικοποιήσουν ακόμη και τον αέρα που αναπνέω, γιατί θεωρούσαν ότι ο Τσιτουρίδης, ως πολιτικός της ελληνικής περιφέρειας, ως πολιτικός της άλλης Ελλάδας, μιας Ελλάδας που αγωνίζεται χωρίς να συμβιβάζεται, έπρεπε να συμβιβαστεί και να γονατίσει. Κάποιοι πίστεψαν  ότι με τελείωσαν πολιτικά, γιατί έτσι τους εξυπηρετεί. Έκαναν, και κάνουν, λογαριασμό χωρίς εσάς. Και χωρίς εμένα. Εγώ συνεχίζω. Δεν συμμετέχω στην πολιτική με όρους μόνο επόμενων εκλογών ή συμμετοχής μου, για μια ακόμη φορά, ή για κάποιες ακόμη φορές, σ’ ένα κυβερνητικό σχήμα. Μετέχω στην πολιτική και στην πορεία της παράταξης μου με όρους μέλλοντος.» κατέληξε.
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν: ο Νομάρχης Κιλκίς Ευάγγελος Μπαλάσκας, ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Γεώργιος Γεωργαντάς, οι Αντινομάρχες Χρήστος Γκουντενούδης και Παναγιώτης Ζουρνατζίδης. Ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μάκης Πεντζερετζής, ο Πρόεδρος της Νομ. ΟΝΝΕΔ Σάκης Τσιτσέλης, ο αναπληρωτής γραμματέας οργανωτικού Β. Ελλάδας Δημήτριος Τσάμης, ο τομεάρχης Κιλκίς του κόμματος Δήμητριος Γκολέμης. Οι δήμαρχοι Κιλκίς Δ, Τερζίδης, Μουριών Σ. Αργυρόπουλος, Αξιούπολης Σ. Συμεωνίδου, Γουμένισσας Στ.ς Παπαπαναγιώτου, Πολυκάστρου Δ. Σμυδάκης, Γαλλικού Γ.  Θεοδωρίδης, Δοϊράνης Γ. Καλπακίδης, Κρουσσών Νεόφυτος Παπαδόπουλος, Χέρσου Χρ. Ανθρακίδης, Ευρωπού Ευθ.ς Κουρτζανίδης. Οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι: Ν.  Αβραμίδης, Καλλισθένη Πάκα, Έφη Βασιλειάδου, Ν. Ορφανίδης , Γιώτα Μαρινίδου, Ελ. Αναστασιάδου, Χαράλ. Αντωνιάδης. Οι Διοικητές των Νοσοκομείων Κιλκίς Δημήτρης Ασημακίδης και Γουμένισσας Θεόδωρος Γκοράνης. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γ. Ιωαννίδης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς Π. Τονικίδης, οι πρόεδροι των ΕΑΣ Κιλκίς Χαράλ. Παυλίδης και Αξιούπολης Λάζ.Ελευθεριάδης. Οι πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων Κιλκίς Στ. Χατζηγεωργιάδης, Πολυκάστρου Ι. Αδαμόπουλος, Αξιούπολης Ν. Βογιατζής, Γουμένισσας Αθ.  Τραχανίδης. Παρέστησαν επίσης Αντιδήμαρχοι , Πρόεδροι Τοπικών Οργανώσεων, Δημοτικοί Σύμβουλοι, κομματικά στελέχη και εκπρόσωποι φορέων.