Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024, 3:11:20 πμ
Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2009 13:20

Σειρά τεκμηρίων από το φθινόπωρο

Τεκμήρια για ΙΧ, κύρια και εξοχική κατοικία, σκάφη αναψυχής, πιστωτικές κάρτες και άλλες δαπάνες διαβίωσης των φορολογουμένων (δίδακτρα, ασφάλιστρα) περιλαμβάνονται στο νέο φορολογικό πακέτο που θα είναι έτοιμο το φθινόπωρο, όπως προαναγγέλλει ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου στην εφημερίδα Τα Νέα. Παράλληλα, στη συνέντευξη που παραχώρησε στα Νέα, ο Γ. Παπαθανασίου αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης αμοιβών που λαμβάνουν αθλητές, γιατροί, εφοριακοί, αεροσυνοδοί και φορολόγησης τους με βάση την κλίμακα.


Πρόκειται για παρεμβάσεις στο φορολογικό σύστημα που ανάλογα με το εύρος και τον τρόπο που θα εφαρμοστούν θα επιφέρουν μεγάλες επιβαρύνσεις σε εκατομμύρια φορολογουμένους.
Τα νέα φορολογικά μέτρα, στα οποία προχωρά η κυβέρνηση υπό το βάρος της μαύρης τρύπας - ρεκόρ του προϋπολογισμού, θα περιληφθούν στο επόμενο πακέτο μέτρων που θα ανακοινωθεί τον Οκτώβριο με τον προϋπολογισμό του 2010.

Τα τεκμήρια
Όσον αφορά τα τεκμήρια διαβίωσης, το βασικό σενάριο που εξετάζει το υπουργείο προβλέπει την άθροιση μια σειράς «αντικειμενικών» και πραγματικών δαπανών που θα πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι και, στην περίπτωση που το εισόδημα που δηλώνουν είναι χαμηλότερο από το άθροισμα αυτών των δαπανών, θα φορολογείται με βάση το τεκμαρτό εισόδημα.
Όπως λένε στελέχη του υπουργείου, τα νέα τεκμήρια θα βάλουν στο στόχαστρο κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν πολύ χαμηλότερα εισοδήματα από τα πραγματικά τους.
Στα νέα τεκμήρια διαβίωσης σχεδιάζεται να περιληφθούν αντικειμενικές δαπάνες για κατοχή και χρήση ακινήτων, ΙΧ αυτοκινήτων και σκαφών αναψυχής, ενώ υποψήφιες ως νέα τεκμήρια είναι και μια σειρά πραγματικών δαπανών των φορολογουμένων, όπως είναι οι δαπάνες για δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, ασφάλιστρα και εξυπηρέτηση πιστωτικών καρτών.
Όσον αφορά το ύψος των αντικειμενικών δαπανών, θα ορίζεται με βάση τον κυβισμό του οχήματος, την επιφάνεια των κατοικιών και το μήκος των σκαφών αναψυχής. Υπάρχουν σκέψεις να θεωρείται τεκμήριο η κύρια κατοικία του φορολογουμένου επιφάνειας πάνω από 120 τ.μ., ενώ σήμερα αυτό ισχύει για κάτω από 200 τ.μ. (οι δευτερεύουσες και εξοχικές κατοικίες εξετάζεται να θεωρούνται τεκμήριο από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας).
Επίσης μελετάται να είναι τεκμήριο το πρώτο αυτοκίνητο της οικογένειας πάνω από 1.900 κυβικά εκατοστά και τα σκάφη αναψυχής μήκους πάνω από 10 μέτρα.
Για παράδειγμα, ο φορολογούμενος που εκτός από την κύρια κατοικία του έχει στην κατοχή του και μια εξοχική 100 τ.μ., δεύτερο ΙΧ, σκάφος αναψυχής, καταβάλλει ετήσια δίδακτρα για το ιδιωτικό σχολείο των τέκνων και πληρώνει ασφάλιστρα ζωής σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, θα πρέπει να δηλώνει εισόδημα τουλάχιστον ίσο με το άθροισμα των παραπάνω αντικειμενικών (για εξοχικό, ΙΧ και σκάφος αναψυχής) ή πραγματικών (για δίδακτρα, ασφάλιστρα) δαπανών του. Στην περίπτωση που δηλώνει λιγότερα, θα φορολογείται με βάση το τεκμαρτό εισόδημά του.