Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024, 5:35:26 μμ
Σάββατο, 22 Μαϊος 2010 19:41

Σεμινάριο αντισεισμικής προστασίας στη Δευτεροβάθμια

antiseismiki


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Επιμορφωτικό Σεμινάριο με θέμα: «ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΑΜΥΝΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ»,  που διοργάνωσε το Γραφείο Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κιλκίς σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.), την Τετάρτη 28 Απριλίου 2010 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς .
Τις εργασίες του Σεμιναρίου τίμησαν με την παρουσία τους, ο Νομάρχης Κιλκίς κ. Μπαλάσκας Ευάγγελος, ο Υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κιλκίς κος Καλαϊτζίδης Πρόδρομος, ο Υπεύθυνος ΠΣΕΑ της Νομαρχίας Κιλκίς κ. Μακράκης Κωνσταντίνος, ο Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κιλκίς κ. Διαμαντίδης Ιωάννης, ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Χατζηιωάννου Γεώργιος.
Τόσο η Διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Δάφνη Νιάκα όσο και η Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας κ. Μαρία – Αντιόπη Τσακμαλή εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους τόσο προς τον Πρόεδρο κ. Κ. Μακρόπουλο όσο και προς το Διευθυντή  του Ο.Α.Σ.Π. κ. Ν. Παπαδόπουλο, για την άμεση ανταπόκρισή τους  στην πρόσκληση  από το Γραφείο Αγωγής Υγείας και στην αποστολή επιστημονικού κλιμακίου με σκοπό  την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών, αλλά και κατ’ επέκταση  των μαθητών και των γονέων  σχετικά με την ενδεικνυόμενη  συμπεριφορά πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από έναν σεισμό.
Το σεμινάριο παρακολούθησαν πολλοί διευθυντές, υποδιευθυντές και εκπαιδευτικοί σχολικών μονάδων, (κυρίως υπεύθυνοι και αναπληρωτές υπεύθυνοι πολιτικής άμυνας των γυμνασίων, γενικών λυκείων και ΕΠΑ.Λ του νομού Κιλκίς) με στόχο να δράσουν πολλαπλασιαστικά.
Από πλευράς Ο.Α.Σ.Π. συνέβαλαν ουσιαστικά με τις εισηγήσεις τους,  οι:
1) Παπαδάκης Παναγιώτης,  Αρχιτέκτων Μηχανικός και  Προϊστάμενος του Τμήματος Εκπαίδευσης – Ενημέρωσης του ΟΑΣΠ, ο οποίος αναφέρθηκε αρχικά στην πολιτική του ΟΑΣΠ σχετικά με την πρόληψη και στο Διαρκές Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Αντισεισμικής Προστασίας που εφαρμόζεται στα σχολεία όλης της χώρας σε συνεργασία και με τα Γραφεία Αγωγής Υγείας , ενώ ολοκλήρωσε την εισήγησή του με τις ουσιαστικές επισημάνσεις και  οδηγίες για τη σύνταξη σχεδίων Έκτακτης Ανάγκης Σχολικών Μονάδων για το Σεισμό (επισήμανση των κατάλληλων διαδρομών διαφυγής των μαθητών , καθορισμός χώρων καταφυγής – συγκέντρωσης μαθητών και εκπαιδευτικών)  και για τον τρόπο διενέργειας αποτελεσματικών ασκήσεων εκκένωσης Σχολικών Μονάδων .
2) Μπάκας Κωσταντίνος , Πολιτικός Μηχανικός ΟΑΣΠ, ο οποίος με την εισήγησή του συνέβαλε στη γενικότερη γνωριμία με τους σεισμούς  και εστίασε στη συμπεριφορά των κτιριακών κατασκευών στη σεισμική δράση.
3) Ιωακειμίδου Αναστασία, Τοπογράφος Μηχανικός Μ.Sc ΟΑΣΠ, η οποία επεσήμανε τις επικινδυνότητες στα σχολικά συγκροτήματα (κτίρια και προαύλια), ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα πιθανά ατυχήματα, ενώ επίσης αναφέρθηκε στα μέτρα αυτοπροστασίας από τους σεισμούς .
Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με τη παρουσίαση του σχεδίου εκκένωσης του 2ου Γυμνασίου Κιλκίς από το Διευθυντή του κ. Ιωακειμίδη Δημήτριο και με την άσκηση εκκένωσης που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του γυμνασίου από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του. Αφού ολοκληρώθηκε η άσκηση ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των εκπαιδευτικών και των  επιστημόνων  του Ο.Α.Σ.Π προς επίλυση αποριών , επισήμανση των αδυναμιών  του Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης και των ενδεικνυόμενων  ενεργειών για την αντισεισμική προστασία των σχολείων.
Η ψυχραιμία στη θέση του πανικού και η έγκυρη γνώση στη θέση των αυτοσχεδιασμών αποτελούν τα καλύτερα εφόδια για την εμπέδωση σωστής αντισεισμικής συμπεριφοράς.
Η ιστοσελίδα του Ο.Α.Σ.Π.  www.oasp.gr είναι ιδιαίτερα πλούσια και πλήρης σε ενημερωτικό – εκπαιδευτικό υλικό, με πολλές οδηγίες τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς, τους  εθελοντές, τα ΑμεΑ, αλλά και για όλο τον πληθυσμό.