Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024, 5:16:40 μμ
Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2007 06:03

Σημαντική η προσφορά του Φεστιβάλ κουκλοθέατρου

 Η Κοινωνία Πολιτών Ν. Κιλκίς, ως φορέας που στο καταστατικό του έχει υιοθετήσει την προσέγγιση των ανθρώπων μέσα από τον πολιτισμό, αποφάσισε την επιβράβευση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας του Δήμου Κιλκίς.
Μέσα από μια προσεκτική και σοβαρή προσέγγιση του κουκλοθέατρου και της παντομίμας, το Φεστιβάλ απέδειξε τον παιδευτικό ρόλο της τέχνης και εισήγαγε την τοπική μας κοινωνία σε διαδικασία κριτικής σκέψης.
Σημαντικό είναι ότι ο θεσμός προσπαθεί να μυήσει και τα παιδιά μας, με στόχο την απόρριψη του ευτελούς θεάματος που κάποιοι προσπαθούν να «προσφέρουν» στην ελληνική κοινωνία και να το προβάλλουν ως τη μόνη λύση. Ένα ευτελές θέαμα, το οποίο μέσω των τηλεοπτικών δεκτών φθάνει δυστυχώς σε κάθε ελληνικό σπίτι και πολλές φορές εκμεταλλεύεται την ανθρώπινη αδυναμία.
Το Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου του Δήμου Κιλκίς, στα 9 χρόνια της ζωής του, είναι ο θεσμός εκείνος που ανέδειξε και πρόβαλλε την πόλη του Κιλκίς και κατ' επέκταση τον Νομό μας. Την ανέδειξε ως μια από τις πόλεις του Κουκλοθέατρου σε διεθνές επίπεδο. Η συνεργασία με τα μορφωτικά ινστιτούτα των πρεσβειών που βρίσκονται στην Ελλάδα καθώς και με τα υπουργεία πολιτισμού τρίτων χωρών, το δίκτυο με άλλα φεστιβάλ βαλκανικών χωρών που έχουν μεγαλύτερη παράδοση στο συγκεκριμένο είδος τέχνης και κυρίως η έναρξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας Κύπρου λόγω της αδελφοποίησης με τον Δήμο Λατσιών, είναι μερικά μόνο δείγματα των όσων συντελούνται στο Κιλκίς. Έχουμε να κάνουμε με έναν θεσμό που πλέον παράγει αλλά και εξάγει πολιτισμό. Δεν μένει περιορισμένος στα στενά όρια του Νομού ή της χώρας αλλά είναι εξωστρεφής με σημαντικές διεθνείς συνεργασίες, δίνοντας πεδίο έκφρασης σε καλλιτέχνες και πολιτισμούς άλλων χωρών.
Σημαντική θεωρούμε ότι ήταν φέτος η ανακοίνωση για την μετατροπή του Φεστιβάλ σε Ινστιτούτο προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της δεύτερης δεκαετίας της ζωής του και να επεκταθεί σε θέματα έρευνας και εκπαίδευσης. Τέλος πιστεύουμε ότι η επίσημη ιστοσελίδα του Φεστιβάλ αναδεικνύεται σταθερά σε ένα εργαλείο διαρκούς επικοινωνίας με όσους ενδιαφέρονται για τις δραστηριότητες του Φεστιβάλ και της προβολής του τόπου μας.
Εκφράζοντας πιστεύουμε τα αισθήματα της τοπικής κοινωνίας οφείλουμε να αγκαλιάσουμε και να στηρίξουμε τους θεσμούς εκείνους που αναδεικνύουν τον τόπο μας και τον καθιστούν σημείο αναφοράς σε διεθνές επίπεδο. Για όλους αυτούς τους λόγους, εμείς, «η Κοινωνία Πολιτών Ν. Κιλκίς», επιβραβεύουμε και στηρίζουμε την προσπάθεια που γίνεται από πλευράς του Δήμου Κιλκίς για το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας.