Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024, 8:38:49 μμ
Τρίτη, 10 Μαϊος 2011 13:00

Σιωπή για τη ΜΕΘ

nosokomeio
Ο σύμβουλος του υπουργού Υγείας Λυκούργος Λιαρόπουλος παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη την πρόταση για την αναδιάρθρωση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της Βόρειας Ελλάδας. Βεβαίως και η πρόταση είναι δυνατόν να τροποποιηθεί μέχρι που ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος θα ανακοινώσει την 1η Ιουλίου την τελική απόφαση.
Η πρόταση περιέχει γνωστά, ευχάριστα αλλά και δυσάρεστα μαντάτα.
Να ξεκινήσουμε από τα γνωστά. Τα δυο νοσοκομεία μας θα έχουν ενιαία διοίκηση.
Τα ευχάριστα: Προβλέπται η ίδρυση και λειτουργία δυο καίριων τμημάτων, μονάδας στεφανιαίας και ογκολογικού τμήματος. Και τα δυο τμήματα αναμένεται να προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες σε τομείς όπου δοκιμάζεται η υγεία των συμπατριωτών μας.
Και τώρα τα δυσάρεστα: Και με τη νέα πρόταση αποσιωπάται εντελώς η ικανοποίηση του ζωτικού αιτήματος για ίδρυση – λειτουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.
Να σημειωθεί ότι στην ίδια πρόταση προβλέπεται η ίδρυση ΜΕΘ στο νοσοκομείο Πολύγυρου κι έτσι το Κιλκίς παραμένει το μοναδικό νοσοκομείο πρωτεύουσας νομού χωρίς ΜΕΘ.
Προβληματισμό επίσης προκαλεί το γεγονός ότι τα δυο νοσοκομεία μας δεν εντάσσονται σε ενιαίο κύκλο με κάποιο από τα μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπως με το Παπαγεωργίου όπως θα ήταν εύλογο και λόγω απόστασης. Και τούτο επειδή θα είναι ευχερέστερη η κάλυψη αναγκών στελέχωσης σε ιατρικό προσωπικό και μάλιστα σε κλινικές όπου παρουσιάζονται μεγάλα κενά. Παραδείγματος χάριν είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν και πότε θα καλυφθούν τα κενά σε κλινικές όπως η ουρολογική και η ΩΡΛ. Η ένταξη σε ενιαίο κύκλο θα καθιστούσε την κάλυψη των κενών ευχερή. Είναι μάλιστα απορίας άξιον πως το νεόδμητο νοσοκομείο Κατερίνης σε απόσταση 70 χιλιομέτρων εντάσσεται στον κύκλο του Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης, το Νοσοκομείο Πολυγύρου εντάσσεται στο κύκλο του ΑΧΕΠΑ, αλλά το αντίστοιχο του Κιλκίς παραμένει αυτόνομο.

Η πρόταση
της επιτροπής
του υπουργείου
Σύμφωνα με την πρόταση της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου, προτείνεται η λειτουργία οκτώ “νοσοκομειακών κύκλων”, στους οποίους εντάσσονται δύο ή και περισσότερες νοσοκομειακές μονάδες. Στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία προτείνονται οι εξής ενότητες:

Κύκλος ΑΧΕΠΑ:
• ΑΧΕΠΑ (ανάπτυξη νέων χειρουργείων- ΜΕΘ, ακτινοθεραπευτικού κέντρου, μεταφορά από άλλα νοσοκομεία πανεπιστημιακών κλινικών)
• Θεαγένειο και
• Λοιμωδών (μετατροπή σε κέντρο αίματος Βορείου Ελλάδος)
Κύκλος Ιπποκρατείου:
• Ιπποκράτειο: συγχώνευση εργαστηρίων, χειρουργικών κλινικών, συγχώνευση διάσπαρτων μονάδων αυξημένης φροντίδας σε μία ενιαία ΜΕΘ, μια ενιαία στεφανιαία και μία ενιαία ΜΑΦ, συγχώνευση παιδιατρικών - παιδοχειρουργικών κλινικών και εμβρυομητρικών τμημάτων, ανάπτυξη νέων τμημάτων, υποδοχή κλινικών που μεταφέρονται από άλλα νοσοκομεία (πνευμονολογική Παπανικολάου, ψυχιατρική από ΨΝΘ, νευρολογική από ΑΧΕΠΑ, Παπανικολάου)
• Άγιος Παύλος και Παναγία (συγχωνεύονται)
• Αφροδισίων (μετατροπή σε κέντρο υγείας αστικού τύπου) και
• νοσοκομείο Χαλκιδικής (ανάπτυξη ΜΕΘ, τμήματος αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, ψυχιατρικού τμήματος)
Κύκλος Παπανικολάου:
• Παπανικολάου (συγχώνευση χειρουργικών τμημάτων, μεταφορά πανεπιστημιακών κλινικών στο Ιπποκράτειο)
• Γ. Γεννηματάς (ενίσχυση του παιδιατρικού χαρακτήρα) και Άγ. Δημήτριος (τα οποία ενοποιούνται διοικητικά).
Κύκλος Παπαγεωργίου (πάρκο υγείας):
• Παπαγεωργίου (δημιουργία ολοκληρωμένου ογκολογικού κέντρου)
• Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (κατάργηση αμιγώς ψυχιατρικού χαρακτήρα και μετατροπή σε γενικό νοσοκομείο)
• Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου
• Νοσοκομείο Κατερίνης
• 424 (τραυματιολογικό κέντρο με παραχώρηση 50-80 κλινών για πανεπιστημιακά χειρουργικά τμήματα)
• νέο παιδιατρικό νοσοκομείο
Συγκρότημα Πέλλας Ημαθίας υπό ενιαία διοίκηση: περιλαμβάνει τα νοσοκομεία Έδεσσας, Γιαννιτσών, Βέροιας και Νάουσας, συγχωνεύσεις των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ στα νοσοκομεία, μεταφορά τμημάτων που σήμερα λειτουργούν και στα τέσσερα νοσοκομεία είτε σε ένα είτε σε δύο, για πιο ολοκληρωμένη λειτουργία (ΩΡΛ, οφθαλμολογικό, ορθοπεδικό).

Κύκλος Κιλκίς: ενιαία διοίκηση με το Κέντρο Υγείας Γουμένισσας, ανάπτυξη στεφανιαίας και ογκολογικής μονάδας

Κύκλος Κεντρικής- Ανατολικής Μακεδονίας:
• Σερρών (συγχώνευση παθολογικών, χειρουργικών, μαιευτικών κλινικών, ανάπτυξη νευρολογικής, αύξηση πνευμονολογικών κλινών)
• Δράμας (συγχώνευση παθολογικών και χειρουργικών μονάδων, ανάπτυξη καρδιολογικού τμήματος, διαβητολογικής μονάδας)
• Καβάλας (συγχωνεύσεις διπλών τμημάτων, ανάπτυξη ογκολογική μονάδας, νευρολογικού τμήματος, αναπνευστικής αποκατάστασης).