Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024, 11:34:42 πμ
Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2007 09:55

Σισμανίδης: Έκαναν πίσω για «Καποδίστρια»

 Ηταν τόσο πολλοί και μακροσκελείς οι χαιρετισμοί στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΤΕΔΚ, το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, που κυριάρχησαν των εισηγήσεων και δεν έδωσαν τη δυνατότητα σε συνέδρους να τοποθετηθούν, προκαλώντας την αντίδραση του πρώην δημάρχου Γιώργου Γαβριηλίδη.
Ετσι, η γεύση που άφησε το συνέδριο ήταν αυτή της επανάληψης θέσεων και προβλημάτων, που διαχρονικά αντιμετωπίζει η Αυτοδιοίκηση, ενώ και ο νέος «Καποδίστριας» μπήκε στο περιθώριο, μετά και την επισήμανση του προέδρου της ΤΕΔΚ και δημάρχου Πικρολίμνης Δημήτρη Σισμανίδη, πως ενώ το θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης στην Αυτοδιοίκηση το άνοιξε η ίδια η κυβέρνηση, και συμφωνούν όλα τα κόμματα πλην ΚΚΕ, ο υπουργός Εσωτερικών το έκλεισε στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, αφού δεν υπάρχουν τα χρήματα για τη στήριξη του νέου «Καποδίστρια».
Δεν πέρασε απαρατήρητη η επίθεση του κ. Σισμανίδη, κατά το άνοιγμα των εργασιών του συνεδρίου, σε όσους επιτέθηκαν στην ΤΕΔΚ για τη συγκρότηση του προεδρείου της και τόνισε πως «παραμένει σημαντικός ο ρόλος της και αρραγής, ενώ μένουν εκτεθειμένοι μόνο οι ηθικοί αυτουργοί αυτών των επιθέσεων».

Τιμή σε Πολυχρονίδη
και Ρωσσόπουλο
Πριν την έναρξη των εργασιών η διοίκηση της ΤΕΔΚ, μέσα σε κλίμα συγκίνησης, τίμησε για την πολύχρονη προσφορά τους στην Αυτοδιοίκηση δύο πρώην δημάρχους, τον Γιάννη Πολυχρονίδη, 16 χρόνια δήμαρχο Αξιούπολης και τον Θανάση Ρωσσόπουλο, κοινοτάρχη Πεδινού και δήμαρχο Γαλλικού.
Και οι δύο τιμηθέντες μίλησαν για τα δύσκολα χρόνια της Αυτοδιοίκησης στην εποχή των κοινοτήτων, ενώ δεν παρέλειψαν να δώσουν συγχαρητήρια στον παριστάμενο υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Κιλτίδη, για την έγκαιρη απόδοση των κοινοτικών επιδοτήσεων.

Ατέλειωτοι
χαιρετισμοί
Μετά το άνοιγμα των εργασιών από τον κ. Σισμανίδη, το συνέδριο χαιρέτησαν: ο δήμαρχος Κιλκίς Δ. Τερζίδης ως οικοδεσπότης, διαβάστηκε συγχαρητήριο μήνυμα του βουλευτή Σ. Τσιτουρίδη, που βρίσκονταν στο εξωτερικό, ο γενικός διευθυντής της Περιφέρειας Ν. Τσοτσόλης, ο αντινομάρχης Αν. Αμανατίδης –ο κ. Μπαλάσκας βρίσκονταν στην Αθήνα- ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μ. Πεντζερετζής, από το ΠΑΣΟΚ δεν παραβρέθηκε εκπρόσωπος, το στέλεχος του ΚΚΕ Κ. Πινέλης, το στέλεχος του ΣΥΝ Χ. Σπίγκος, ενώ και από το ΛΑΟΣ δεν υπήρξε εκπροσώπηση, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Π. Τονικίδης, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Κιλκίς Γ. Αξιμιώτης, ο πρόεδρος της ΑΝΚΙ Π. Πασσαλίδης, ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κιλκίς κ. Νικολαϊδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Δ. Ταταρίδης, ο πρόεδρος του παραρτήματος ΤΕΕ Κιλκίς Π. Κεμεντσετσίδης.

Κιλτίδης
Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο υφυπουργός κ. Κιλτίδης, ο οποίος είπε ΝΑΙ στις συνενώσεις δήμων, αλλά με τα ελληνικά κριτήρια, χωρίς αντιγραφές από άλλες χώρες. «Δεν διαπραγματεύομαι τον κοινοτισμό των Ελλήνων», είπε χαρακτηριστικά.
Ζήτησε από τους δημάρχους να διεκδικούν για τον τόπο τους και αυτός θα είναι μαζί τους κι ας είναι μέλος της κυβέρνησης. Οσον αφορά την έγκαιρη καταβολή των επιδοτήσεων στους αγρότες, τόνισε πως έκανε το αυτονόητο. «Είναι δικαίωμα των αγροτών να παίρνουν αυτό που δικαιούνται στην ώρα τους. Απλά φερθήκαμε με ισότιμο τρόπο στους αγρότες και κτηνοτρόφους σε σχέση με όλους τους άλλους Ελληνες.
Για το θέμα των «παραμεθορίων» ανέφερε πως έχει πάρει το δρόμο του και αυτό που ο ίδιος δεσμεύθηκε θα γίνει. «Αν άλλοι υποσχέθηκαν άλλα, να απευθυνθείτε σ’ αυτούς».
Τέλος, ο υφυπουργός χαρακτήρισε πρόκληση το Δ’ ΚΠΣ για την Αυτοδιοίκηση και ζήτησε από τους δημάρχους να επιδείξουν ετοιμότητα.

Εισηγήσεις
Συνολικά οκτώ εισηγήσεις παρουσιάσθηκαν στο συνέδριο. Ο πρόεδρος Δ. Σισμανίδης μίλησε με θέμα «Θεσμικά ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση». Ο αντιπρόεδρος της ΤΕΔΚ Στέφανος αναφέρθηκε στη «Θεσμική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ». Ο δήμαρχος Κιλκίς Δ. Τερζίδης μίλησε για το «Περιβάλλον και πολιτική προστασία». Η δήμαρχος Αξιούπολης Σ. Συμεωνίδου παρουσίασε με ψηφιακό τρόπο την εισήγησή της για τις «Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και προστασία περιβάλλοντος». Ο δημοτικός σύμβουλος Γουμένισσας Θαν. Τζούρτζος αναφέρθηκε στην «Κοινωνική πολιτική και απασχόληση». Ο δημοτικός σύμβουλος Πολυκάστρου Δ. Κουλίνας μίλησε για την «Ολοκληρωμένη διαχειριση απορριμμάτων». Ο πρόεδρος της Κοινότητας Λιβαδίων Φ. Κιλιπίρης παρουσίασε τις «Προϋποθέσεις και προβληματισμοί για τις συνενώσεις». Τέλος, ο δήμαρχος Μουριών Σ. Αργυρόπουλος παρουσίασε τα «Καθημερινά προβλήματα του νομού Κιλκίς».

Δοϊράνη
Η αναφορά του κ. Αργυρόπουλου στο θέμα της σωτηρίας της λίμνης Δοϊράνης, προκάλεσε μια άνευ λόγου και αιτία αντιπαράθεσή του με το δήμαρχο Δοϊράνης Γ. Καλπακίδη.
Ο κ. Αργυρόπουλος είπε πως «η διάσωση της λίμνης Δοϊράνης δεν είναι θέμα μόνο των δήμων Δοϊράνης και Μουριών αλλά και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας και κυρίως είναι θέμα του Κράτους». Παράλληλα συνεχάρη τον επικεφαλή της παράταξης «Νέα Εποχή» δήμου Δοϊράνης Κ. Τερζενίδη, που κατέθεσε ξεχωριστό ψήφισμα για την άμεση λήψη μέτρων για τη σωτηρία της λίμνης με τη διευθέτηση των νερών του ρέματος Καστανούσας-Αγίας Παρασκευής, το οποίο και έγινε αποδεκτό από τους συνέδρους.
Λίγο μετά, πήρε το λόγο ο δήμαρχος Δοϊράνης Γ. Καλπακίδης, ο οποίος επιτέθηκε στον κ. Αργυρόπουλο, θεωρώντας πως ο τελευταίος επέρριψε ευθύνες στο δήμο Δοϊράνης για τη μη επίλυση του θέματος, λέγοντας πως προσωπικά ο ίδιος έχει προσφέρει πολλά στη Δοϊράνη.
Απαντώντας στο αίτημα που τέθηκε για την πραγματοποίηση αναπτυξιακού συνεδρίου του νομού και την εκπαίδευση δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων, ο κ. Σισμανίδης ανακοίνωσε πως εντός του 2008 θα γίνει το αναπτυξιακό συνέδριο του νομού και δύο επιμορφωτικά σεμινάρια, ένα σε Κιλκίς και ένα σε Παιονία.