Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου 2023, 2:51:00 πμ
Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2008 04:50

Στην Καλίνδρια :Τίμησαν τη «Μπάμπω»

 Για πολλοστή φορά αναβίωσε ο Σύλλογος Καλίνδριας «Ο Αίμων», το έθιμο της  «Μπάμπως», την Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2008.
Στις 8 Ιανουαρίου η παράδοση τιμά την «Μπάμπω», την μαμή του χωριού, τη γηραιότερη γυναίκα που με την πείρα της βοηθούσε τις γυναίκες να γεννήσουν. Το έθιμο αυτό το έφεραν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες από την Θράκη, το γιόρταζαν κυρίως οι Θράκες της Μαύρης Θάλασσας της Ανατολικής Ρωμυλίας (Βόρειας Θράκης).
Την ημέρα αυτή οι γυναίκες βγαίνουν έξω από το σπίτι τους από το πρωϊ μέχρι το βράδυ, ενώ οι άνδρες μένουν στο σπίτι για να κάνουν τις δουλείες του σπιτιού και να φροντίσουν τα παιδιά. Όποιος άνδρας παραβεί αυτό το εθιμοτυπικό και βγει στο δρόμο, τον καταβρέχουν.
Το μεσημέρι στο αναψυκτήριο του χωριού μαζεύτηκαν γυναίκες ντυμένες με παραδοσιακές φορεσιές, στολισμένες με τα χρυσά τους κοσμήματα.
Οι συμμετέχουσες γυναίκες σταματούσαν τα διερχόμενα αυτοκίνητα και τους πεζούς και δεν τους άφηναν να φύγουν αν δεν έριχναν  στο κουτί υπέρ του συλλόγου τον οβολό τους, συγχρόνως τους κερνούσαν γλυκά και ούζο και τους εύχονταν καλή χρονιά. Φίλεψαν τη «Μπάμπω» στο αναψυκτήριο του χωριού και την κέρασαν κρασί για να την ευχαριστήσουν.
Στη συνέχεια έκαναν το γύρω του χωριού δεχόμενες και προσφέροντας κεράσματα,  υπό τους ήχους της ορχήστρας των αδελφών Ιακωβίδη,  και χορεύοντας συνεχώς πήγαν στο σπίτι της «Μπάμπως», όπου εκεί η κάθε μία γυναίκα ένιψε τα χέρια της «Μπάμπως» με σαπούνι και της τα σκούπισε με πετσέτα. Επίσης, της έκαναν διάφορα δώρα, όπως πετσέτες, παντόφλες κ.λ.π., σε ένδειξη ευχαριστίας.
Η «Μπάμπω» τις περίμενε στολισμένη με χρυσά και ασημένια στολίδια και αφού έγινε η ιεροτελεστία του νιψίματος των χεριών, κέρασε τις παριστάμενες και στη συνέχεια έσυρε το χορό, πλαισιωμένη από όλες τις γυναίκες της πομπής.
Το βράδυ, οι γυναίκες μαζί με τη «Μπάμπω» συγκεντρώθηκαν στο αναψυκτήριο του χωριού και γιόρτασαν μέχρι αργά.
ΤΟ Δ.Σ. του συλλόγου έκοψε και τη βασιλόπιτά του. Τυχερές ήταν οι Φρόσω Τοπάλη και Σοφία Κωνσταντινίδου, οι οποίες κέρδισαν εσάρπα- τσάντα και εικόνα, αντίστοιχα. Το Δ.Σ. ευχαριστεί τις επιχειρηματίες ‘Ελσα Ρίζου από το Χέρσο και την Αλέκα Ανθουσίδου από το Κιλκίς, για τις προσφορές των δώρων.