Σάββατο, 18 Μαΐου 2024, 7:24:45 πμ
Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2024 13:32

Στην υπηρεσία των δημοτών τα μηχανήματα έργου του Δήμου Κιλκίς

Από τα πιο ισχυρά όπλα του Δήμου Κιλκίς για την αντιμετώπιση της καθημερινότητας, τα μηχανήματα έργου οργώνουν κυριολεκτικά τα χωριά και βελτιώνουν την εικόνα του αγροτικού δικτύου, δασικών δρόμων και κοινόχρηστων χώρων αποκαθιστώντας δυσλειτουργίες και προστατεύοντας δημοτικές υποδομές.

Τα γκρέιτερ, το JCB, ο φορτωτής και το ερπυστριοφόρο, που προστέθηκε πριν από μερικούς μήνες στον δημοτικό στόλο κάνουν πολύ καλή δουλειά στον δημόσιο χώρο και το αποδεικνύει το πέρασμά τους από τα προβληματικά σημεία όπου καλούνται να δώσουν λύση. Το έργο τους συντονίζει ο Αντιδήμαρχος Κλιματικής Αλλαγής, Πρασίνου και Διαχείρισης Μηχανημάτων Αλέξανδρος Σημαιοφορίδης.

Δεν είναι λίγες οι φορές που σταθμεύουν για μέρες στους οικισμούς καθώς η παραμονή των μηχανημάτων εξαρτάται από τη φύση του έργου, από το είδος και την έκταση της παρέμβασης.

Οι έμπειροι οδηγοί και χειριστές τους έχουν να ολοκληρώσουν απαιτητικές αποστολές.

Στα Μπακέικα π.χ. πριν από λίγο καιρό είχαν να καθαρίσουν και να αποψιλώσουν το εξωτερικό τμήμα της περίφραξης των Κοιμητηρίων. Να εξομαλύνουν αγροτικούς δρόμους και να τους διαπλατύνουν αφού προηγουμένως απομάκρυναν τη φυτική ύλη που είχε συγκεντρωθεί και στις δύο πλευρές του δρόμου μικραίνοντας το πλάτος του. Στην Αγία Παρασκευή ο χωματόδρομος που οδηγεί στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου ήταν γεμάτος νεροφαγώματα από τις βροχές και η πρόσβαση για συμβατικά αυτοκίνητα ήταν σχεδόν απαγορευτική. Έργο τους εκεί ήταν να διαμορφώσουν και να συντηρήσουν έναν δρόμο τριών χιλιομέτρων. Στις Καστανιές τα μηχανήματα έργου προχώρησαν σε εργασίες ισοπέδωσης και διαπλάτυνσης αγροτικών δρόμων  ενώ διαμορφώσεις έγιναν στο παλιό Δημοτικό Σχολείο και στον χώρο των Κοιμητηρίων. Σε κοινόχρηστη περιοχή που είχε μετατραπεί σε άτυπη χωματερή, ένα χιλιόμετρο έξω από την Δημοτική Κοινότητα, επιστρατεύθηκε και το ερπυστριοφόρο για να λειάνει τις κλίσεις στο οικόπεδο ενώ με το φορτωτή απομακρύνθηκαν σκουπίδια και μπάζα. Παρεμβάσεις καθαρισμού κοινόχρηστων εκτάσεων, έχουν πραγματοποιηθεί προσφάτως σε Μυριόφυτο, Χέρσο, Δροσάτο, Κορυφή, Άγιο Χαράλαμπο, Μουριές Καμπάνη, Νέα Σάντα και Παντελεήμονα και αποκαταστάσεις   αγροτικών δρόμων σε Βαπτιστή, Ηλιόφωτο,  Επτάλοφο και Ξυλοκερατιά.

Στον Σ.Σ. Μουριών τα δημοτικά μηχανήματα απομάκρυναν μπάζα και ξερούς θάμνους πίσω από το παλιό Δημαρχείο και στον αύλειο χώρο του π. Αστυνομικού Τμήματος και βοήθησαν την περιοχή να ‘’αναπνεύσει’’, στο Πεδινό έκαναν διαμόρφωση της κοίτης του ποταμού προκειμένου να προστατευτούν οι υδρευτικές σωληνώσεις και τα έργα συντήρησης επεκτάθηκαν στη δασική οδοποιία σε Θεοδόσια και Ίσωμα.  

Σε γενικές γραμμές ποιες είναι οι χρήσεις των μηχανημάτων έργου του Δήμου Κιλκίς:

-Συντηρήσεις του αγροτικού οδικού δικτύου

- Εργασίες διάνοιξης – διαπλάτυνσης – χαλικόστρωσης αγροτικών και κτηνοτροφικών δρόμων για τη βελτίωση της πρόσβασης αγροτών και κτηνοτρόφων στις αγροτικές καλλιέργειες και στις κτηνοτροφικές τους μονάδες

- Διάστρωση χωματουργικών υλικών και αποκαταστάσεις δρόμων που έχουν φθαρεί από πλημμύρες

- Έργα συντήρησης στη δασική οδοποιία, που εξυπηρετούν τους Δασικούς Συνεταιρισμούς που δραστηριοποιούνται στους ορεινούς όγκους των Κρουσίων και του Μπέλλες

-Διαμορφώσεις κοινόχρηστων χώρων (προαύλειοι χώροι παλιών Δημοτικών Σχολείων, Κοιμητήρια κ.α.).